Kontrollutvalget skal diskutere lovligheten av bystyrevedtak

VURDERING: Fredag 19. oktober skal kontrollutvalget i Sandnes vurdere de innkomne klagene i forbindelse med den pågående politiske prosessen rundt behandlingen av søknad om utvidelse og nyetablering av småbåthavn på Li. Foto: Frode Olsen

Kontrollutvalget i Sandnes har mottatt klager på den pågående prosessen rundt søknaden om opprettelse og utvidelse av en småbåthavn i Riska bydel. Saken tas til vurdering fredag.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 18.10.2018 kl 15:19

Sandnesposten har ved flere anledninger skrevet om havnesaken som ble aktuell i forbindelse med revidering av kommuneplanen for 2019-2035.

Den politiske behandlingen av et ønske om en småbåthavn på Li, vekker såpass oppstuss at kontrollkomiteen i Sandnes har mottatt klager.

Les også: Det unike politiske spillet rundt en småbåthavn på Li

Rogaland revisjon

Leder av kontrollutvalget, Sveinung Skjørestad (H), bekrefter at de skal gjøre sine vurderinger i morgen, fredag 19. oktober.

– Det er kommet inn klager på den politiske behandlingen. Klager representerer flere som er i tvil om prosessene som har foregått er innenfor regelverket. Fredag skal kontrollutvalget vurdere klagen opp mot tilgjengelig informasjon. På møtet blir det avgjort om saksbehandlingen skal undersøkes nærmere, sier Skjørestad til Sandnesposten.

Han forteller at en videre saksgang fra kontrollutvalgets side, eventuelt blir å sende saken videre til Rogaland revisjon.

– Det er de som sitter på nødvendig kompetanse. Rogaland revisjon vil eventuelt kunne avdekke om noe ureglementert har skjedd i saker som behandles politisk, sier Skjørestad.

Saken dreier seg altså om en søknad om å utvide og nyetablere en småbåthavn på Riska. Kommuneplankomiteen var ved første instans på befaring i området. Da var tanken å benytte noe av Riskastranden og andre områder, noe kommuneplankomiteen ikke likte. I april stemte de nei til forslaget, og det på tross av anbefalinger fra posisjonspartiene og administrasjonen.

– Vi kan ikke si ja til dette. Jeg er klar over at posisjonen har tatt et standpunkt, men i løpet av tiden som er gått, er det kommet frem argumenter som gjør at jeg ikke kan stemme ja, sa Wenche Meinich Bache (Frp).

Det var mange enige om, og komiteen stemte ned forslaget.

Nytt forslag

I mai måned steg Martin Håland (Sp) fram på talerstolen i bystyresalen. Han presenterte et nytt forslag til hvordan en småbåthavn kunne se ut. Dette forslaget bekrefter Arne Buchholdt Espedal (Ap) at det er han som har tegnet. Ikke søker. Det skal legges til i saken at det er bystyrerepresentant Leif Larsen fra Arbeiderpartiet som tegnet det opprinnelige forslaget på oppdrag fra Riska Marina.

Flertallet i bystyret bestemte seg for å sende det nye forslaget ut på høring. Sandnesposten kjenner til at linken mellom Arbeiderpartiets representanter, samt at det nye forslaget ble lagt fram seks måneder etter opprinnelig frist, utgjør noe av klageinnholdet til kontrollutvalget. Tidligere denne uken avviste Martin Håland (Sp) at dette har vært til vurdering i saken.

Martin Håland forklarte også tidligere i uken hvorfor han på vegne av posisjonspartiene fremmet et nytt forslag, som de selv hadde utformet på vegne av søker.

– Det er fordi bystyret har vedtatt at kommunen skal legge til rette for etablering av flere småbåthavner. Posisjonspartiene oppfattet det opprinnelige forslaget som for konfliktfullt. Derfor benyttet vi denne muligheten til å gjøre endringer i planene og sende dem til høring, sier Martin Håland om sin egen opptreden i bystyresalen. Det er riktig at det er Ap-politiker Larsen som er arkitekt i det første forslaget, men det har ikke noe å si for vår behandling. Ei heller er det snakk om å skulle gi noen fordeler. Jeg visste ikke en gang hvem søker i denne saken var. Nå vet jeg det, men våre vurderinger er objektive, sier Håland.

Synes posisjonen strekker seg langt

Uavhengig representant i kommuneplankomiteen, Parissa Hamedan-Nejad, er i likhet med dem som har klaget saken inn til kontrollutvalget, noe overrasket over at posisjonen etter hennes mening strekker seg veldig langt i saken.

– Sammenlignet med andre saker vi har behandlet, opplever jeg at de politiske spillereglene i denne saken blir brukt til det ytterste for å gjøre forkjellbehandling. Jeg skulle gjerne visst svaret på hvorfor posisjonen har så stor interesse for akkurat denne saken, men jeg skal ikke spekulere, sier Parissa Hamedan-Nejad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...