Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Skal vise frem sjeldent håndverk

HÅNDVERK: Unni Karin Fjelltvedt arrangerer kommende helg gyllenlærutstilling i Stavanger. Nå håper hun flere vil lære det utdøende håndverket.

Den eldgamle kunsten med å prege, forgylle og fargelegge skinn etter vakre mønstre har lenge vært i ferd med å gå i glemmeboken over hele Europa. Unni Karin Fjelltveit fra Ganddal vil det annerledes og arrangerer en større gyllenlærutstilling.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

DAGENS GAUK: – Hva slags utstilling blir dette?

– Norges Gyllenlærlaug har i år 25-årsjubileum og det feirer vi med utstilling i Frida Hansens Hus i Hillevåg i helgen. Gyllenlær er et gammelt kunsthåndverk som kom med maurerne til Spania på 700-tallet og brakte med seg sine lange tradisjoner med skinnarbeid. I vår tid er det få som kan dette håndverket. Dette blir derfor en sjelden anledning til å se dette vakre kunstverket som blir beskrevet som noe av det mest eksklusive som finnes. Vi håper med utstillingen å tiltrekke oss både yngre og eldre som vil lære dette faget.

– Hvordan er interessen for gyllenlær i dag?

– Dessverre er det etter hvert blitt færre som utøver dette håndverket. I Norge var det i mange år bare noen få som kunne kunsten. Fremgangsmåten gikk i arv innen familien og ble holdt hemmelig for utenforstående. Først for 25 år siden klarte man å danne Norges Gyllenlærlaug. Vi er i dag 100 medlemmer, hvorav 30 på Vestlandet og de fleste i Rogaland.

– Hvorfor er det viktig å ivareta dette håndverket?

– Den gamle kunsten å prege, forgylle med gull og fargelegge skinn etter vakre mønster har vært nær ved gå i glemmeboken over hele Europa. Nå ønsker vi at så mange som mulig vil lære dette håndverket så det kan gis videre til kommende generasjoner så det ikke går i glemmeboken igjen.

– Er håndverket vanskelig?

– Nei, dette er noe som alle kan lære, men det tar tid og det krever nøyaktighet og fargesans. Til og med mine barnebarn har vært med å prege små ting. Vi har også mange dyktige gyllenlærmakere rundt om i landet som har kurs i å lage gyllenlær. Bare her i distriktet er vi tre stykker. Blir en først bitt av basillen så garanterer jeg at den varer livet ut.

– Hva liker du best med Sandnes?

– Det gode folkelynnet der alle føler seg inkludert. Sandnes har det meste for de fleste. Det er nok å vise til Vitenfabrikken, Dalsnuten, Arboretet en vårdag når all rododendron står i blomst og Sandvedparken med skulpturene og skulpturene ellers i byen.

– Hva liker du minst med Sandnes?

– Det må være alle bomstasjonene som nå skal på plass.

– Har du noen favorittplass i Sandnes?

– Arboretet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...