Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Smaksreise langs Norges «Route 66»

KULINARISK REISE: Jon Berg har feriert langs Nordsjøveien og slik blir det bok av. Mondo i Havneparkenen er et av stedene som har blitt besøkt. Foto: Trond Eirik Olsen

Kommunikasjonssjef Jon Berg i Miljøverndepartementet har feriert langs Nordsjøvegen. Reisen ble en smakfull opplevelse han vil dele med flest mulig.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2018 kl 11:13

BOK: – Jeg ser vel dette mer som en reisebok enn en ren matbok. Boken har blitt en slags guide der leserne skal få en helhetsopplevelse med gode smaker av det som må betegnes som Norges Route 66. Nordsjøvegen er en perle som bare må oppleves. Her finner du den ultimate blandingen av flott natur, spennende steder og fantastiske smaker, sier Berg og smiler.

Nye oppdagelser

Den tidligere Dagsrevy-journalisten er i disse dager ute med boken «Nordsjøvegen – en matsafari». Sammen med fotograf Paul Paiewonsky har han foretatt en reise gjennom natur, landskap og ikke minst mat og matsteder fra Stavanger til Hidra. Nå håper han at flest mulig vil ta del i og smake på opplevelsene.

– Jeg må ha ferie, jeg også, og jeg kan ikke tenke meg en bedre plass å feriere enn langs Nordsjøvegen. Dette er bare en skatt som må vises fram. Vi snakker også om et av de viktigste matkamrene som finnes i Norge med fantastiske råvarer. Dette er også hovedgrunnen til at jeg nå ønsker å dele dette med folk, sier han og fortsetter;

– Selv for meg som er oppvokst litt i ytterkanten av Nordsjøvegen, nærmere bestemt i Flekkefjord og i Haugesund, har det vært mye nytt å oppdage. Jeg hadde ikke trodd at det fantes så mange idylliske og flotte steder som det faktisk gjør.

Kulinarisk museum på Lura

Matstedet Sandnes har fått stor plass i boken. Forfatteren, som betegner Sandnes som en viktig matby, har vært innom flere spisesteder som Villa Skeiane, Mondo og Hekkan Burger. Han lar oss også møte noen av de fremste kokkene i byen. Selv betegner Berg besøket ved Lura Turistheim på Lura som et av høydepunktene i den kulinariske reisen.

– Lura Turistheim er jo som er museum. Mange av de som jobber her, inkludert kjøkkensjefen, har vært ansatt i mer enn 30 år og man har vært utrolig flink til å ta vare på lokale mattradisjoner som går langt tilbake i tid. Lura Turistheim er tradisjon og felleskap på en helt unik måte, sier han og smiler før han fortsetter:

– Jeg har tidligere også hatt min mor på over 90 år med meg og kan garantere at hun likte både stedet og smakene. For henne ble det nærmest en nostalgisk reise tilbake i tid.

Som seg hør og bør i en kulinarisk bok, følger det også oppskrifter med.

– Vil folk lage kjøttkaker eller komle på gamlemåten er det god anledning til det, sier han og legger til at han er mektig imponert over utviklingen i Sandnes.

– Byen har de senere år fått en rekke nye spisesteder av høy kvalitet. De har også flere kokker som har blitt verdensmestere. Det er rett og slett imponerende, sier han.

Flere innspill

For Berg slutter heller ikke den kulinariske reisen med boka. Forfatteren, som tidligere har skrevet kulinariske reisebøker fra mer eksotiske land som Spania og Italia, mener at det fremdeles er mye nytt å hente langs Nordsjøvegen.

– Det har ikke akkurat manglet på innspill og tips etter at boken kom ut, og fortsatt er det mange fine steder vi ikke har hatt tid til å besøke eller plass til å omtale. Jeg kunne lett skrevet en bok til, sier han.

– Betyr det at du planlegger enda en bok?

– Tiden vil vise. Det går jo litt tid med til dette arbeidet både i form av research og tid. Lysten er der, men vi får først se på responsen i forhold til boken som nå er ute, sier han.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...