Kunstneren som slo alle rekorder er tilbake i Sandnes

MALER: Orion Righard nøyer seg ikke kun med egne bilder når han besøker Galleri G. Her dekorerer han en vegg inne i galleriet i anledning utstillingen. Foto: Frode Olsen

Da Orion Righard besøkte Galleri G for to år siden, var det lange køer utenfor bygningen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2018 kl 21:09

Torsdag åpner bildekunstner Orion Righard ny utstilling på Galleri G. Ruben Thuv ved galleriet minnes godt den enorme interessen sist han var i Sandnes.

– For to år siden var det var rett og slett spektakulært. Utenfor sto det lange køer nedover gaten, og vi solgte for over én million kroner. Det er noe med kunsten som er veldig tiltalende på mange, sier Thuv til Sandnesposten.

I andledning storbesøket, slår galleriet på stortrommen. Kunstneren gleder seg til å være med på åpningen av utstillingen torsdag ettermiddag.

– Det er alltid veldig kjekt å møte publikum. Vi kunstnere, og jeg med, jobber jo som oftest alene. Det er fornøyelig å være til stede når folk kikker på kunstverkene, sier han.

Maler ombord på fly

Det at han maler mye alene er en sannhet med visse modifikasjoner. I alle fall i senere tid. Tidligere i 2018 flyttet han med familie til Spania, og av en eller annen grunn har tegningene ofte blitt til via tekniske hjelpemidler i løpet av flyturene.

– «På vingar», som utstillingen heter, passer i så måte godt til navnet. I tillegg er fugler ganske sentralt. Jeg har lenge hatt fugletitting som hobby, og nå er dyrene trukket inn i kunsten. Vi flyttet nylig til Spania fra Sverige. I så måte er vi i et slags oppbrudd på vei mot mer ukjent landskap, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

POPULÆR: Orion Righard er populær i Norge. Han har tidligere besøkt Galleri G i 2016, og har også flere utstillinger bak seg i Stavanger. Foto: Frode Olsen

Kunsteren har god trening i å bytte bosted. Han er ingen førstereisgutt.

– Dette er faktisk tredje gang jeg bosetter meg i et land hvor jeg ikke kunne språket på forhånd. Jeg har bodd både i Frankrike og i Belgia, hvor jeg studerte. I tillegg har jeg lengre opphold bak meg i Tanzania og Australia, forteller Righard.

Til og med sitt eget fornavn byttet han fra Örjan til Orion i 2013. Galleri G har han ingen planer om å erstatte. Nå er han altså tilbake med nye kunstverk.

– Ved siden av at arbeidene er nye i seg selv, har jeg holdt av noe helt nytt til akkurat denne utstilingen. De har ligget klare en stund, men er med på reisen til Sandnes, avslører han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JOBBER: Ruben Thuv og Orion Righard jobber hardt sammen for å gi utstillingen det preget kunstneren og galleriinnehaverne ønsker. Foto: Frode Olsen

Ruben Thuv forteller at Galleri G varter opp med en unik opplevelse på fredag kveld. Da skal kunsteren male på direkten med publikum i salen.

– Det kommer to musikere hit. Der i blant en på trompet. De skal spille mens publikum kan studere Orion når han jobber. Det blir ganske unikt, sier Thuv.

Orion Righard gleder seg også.

– Det blit veldig kjekt. Det blir nesten som en liten «jamsession» hvor jeg blir inspirert av hva de spiller. Muligens blir musikerne inspirert av det jeg holder på med. Med publikum i salen, kan det fort bli en veldig trivelig seanse, sier Righard.

Sist kunstneren hadde utstilling var prisnivået fra rundt 6000 kroner opp til litt i overkant av 50.000 kroner. Det bildet har ikke endret seg.

– Vi vet ikke nøyaktige priser akkurat nå, men det blir i det leiet også denne gang, sier Thuv mens Orion Righard nikker.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...