Kvelden da Austrått ble lagt i røyk

NYTELSE: Arnt Ånensen fra Sandnes fyrer opp en Viking Cigar i bydelshuset på Austrått. Foto: Frode Olsen

Rogaland Cigar Forum avholdt et gedigent selskap i bydelshuset på Austrått lørdag kveld.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2017 kl 08:53

Når 80 mennesker med sterk interesse for sigarens smak og historie møtes til «gran galla», bør i realiteten nabolaget varsles. Musikeren Henning Kvitnes sier det passende i en av sine låter: «Hvis man ønsker utsikt, må man tåle litt vind». Rogaland Cigar Forum kan også støtte seg til passende beskrivelser om at man må knuse noen egg for å lage omelett.

Dersom uvitende hadde kommet inn i bydelshuset på Austrått lørdag kveld, kunne de på tross av årstiden trodd de var vitne til en bråtebrann. Inne i tåkehavet derimot, fantes kunnskap og interesse for sigar langt utover fatteevne. Dedikasjonen for sigarsmak og tobakkens opprinnelse i forsamlingen holdt verdensklasse.

Viking Cigar

Blant mange eksempler på det er Håkon Aanonsen og Arnt Ånensen. Sistnevnte fra Sandnes er sammen med kollegaen fra Risør opphavsmennene til Viking Cigar. Merket produseres på bestilling fra Den dominikanske republikk i Karibien, og Viking Cigar har fått en pangstart.

– Vi leverer til over ti land i tre verdensdeler. Viking robusto, som en av sigarene heter, endte nettopp på en 2. plass i en kåring gjort av et anerkjent magasin. Kun slått av et kubansk merke, sier Arnt Ånensen fra Sandnes.

Håkon Aanonsen fra Risør har drevet seriøst med sigar i over 20 år. Hans kontakt med «sigarens gudfar» Ernesto Carillo har ført til at Viking Cigar nyter internasjonal suksess.

– Sigar kan sammenlignes litt med vin når det kommer til produksjon. Sluttproduktet er avhengig av mange faktorer. Smaksopplevelsen er for øvrig som baken - delt, sier Håkon Aanonsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIKINGER: Arnt Ånensen og Håkon Aanonsen er mennene bak Viking Cigar. Foto: Frode Olsen

Risør-mannen er så dreven at han har utviklet sin egen teknikk utover det å smake eller lukte på sigarens aroma. Aanonsen har spist aske i ti år.

– Det er blitt min greie. Ved å smake på asken kan jeg fortelle at denne jeg røyker nå er produsert fra jordsmonnet i Nicaragua, sier Aanonsen.

Fanget av smaken

Det var Rogaland Cigar Forum som inviterte både leverandører og gjester til bydelshuset. Før røykeloven kom i kraft holdt medlemmene samlinger med over 120 mennesker på Hotel Recidense i Sandnes. Nå må leder John Andreassen og rundt 40 medlemmer finne lukkede alternativer.

– Forumet består av livsnytere som er glade i smaker enten det kommer til flytende eller fast føde. Vi har klubblokalet i Langgata. Man trenger ikke engang være glad i å røyke en sigar for å bli medlem. Det holder med en liten interesse for sigar, sier Andreassen.

En av flere i forsamlingen med gryende interesse heter Hilde Louise Bø. Etter en syklende ferietur i fremmed land ble hun begeistret.

– Vi fikk gleden av å besøke en gård som produserer sigarer. Der ble vi opplyst og fikk smake. Nå er jeg på nippet til å melde meg inn i forumet, sier Hilde Louise Bø.

IKON: Bildet av Hilde Louise Bø kunne vært hentet ut fra en spillefilm, men sigaren ble røykt på Austrått. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...