Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Kvinnen svindlet til seg over 190.000. Seks år senere ble hun dømt

BEDRAGERI: EN kvinne ble 8. februar i Jæren tingrett funnet skyldig i grovt bedrageri og falsk forklaring. Foto: Håvard Ovesen

En kvinne bosatt i Sandnes har blitt idømt samfunnsstraff for å ha svindlet NAV.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

SVINDEL: Det var i slutten av 2010 at Sandnes-kvinnen fikk beskjed om at hun ville bli permittert fra slutten av januar 2011. Fra da og ett år fram i tid sendte kvinnen inn meldekort hver 14. dag. I løpet av året oppga kvinnen å totalt ha jobbet 141,5 timer. Retten fant at hun hadde jobbet langt mer, og at hun ikke hadde vært permittert i så stor grad at hun hadde krav på dagpenger i det hele tatt. Totalt fikk kvinnen utbetalt 193.307 i ytelser fra NAV i dene perioden.

Forholdet ble oppdaget av NAV i juni 2013, og kvinnen gikk i 2014 med på en avtale om tilbakebetaling avbeløpet, pluss ti prosent rente til NAV. Da dommen falt i Jæren tingrett den 8. februar, skyldte kvinnen fortsatt 54.751 kroner.

Retten festet liten tvil til kvinnens forklaringer om at hun delvis hadde fylt ut kortene feil, at arbeidsgiveren hadde fylt kortene ut feil, og at da hun etter sommerferien fortsatte å fylle ut meldekortene av sløvhet. I stedet fant retten det bevist at kvinnen hadde jobbet i 100 prosent stilling i den aktuelle perioden, og handlet forsettlig og i vinnings hensikt. Kvinnen ble derfor funnet skyldig i grovt bedrageri og å ha avgitt falsk forklaring.

I utgangspunktet skulle et bedrageri av denne størrelsesordenen ha kvalifisert til ubetinget fengsel, men saken er gammel. Det tok et år fra NAV oppdaget forholdet til det ble anmeldt, og hos politiet ble saken liggende i halvannet år fram til november 2016. Dette er et brudd på den europeiske menneskerettighetsdomstolen, og kvinnen fikk derfor langt mildere straff. Hun ble dømt til 50 timers samfunnstjeneste og må betale saksomkostninger på 5.000 kroner samt 20.836 kroner i erstatning til NAV.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...