Sandnesposten A/S

«Kvinners kropp, kvinners valg»

SV-TOPP: Eva-Tone Breivik er lokallagsleder i Sandnes SV. Foto: Frode Olsen

«Kvinner som bærer på et sykt foster skal ikke påføres skam for de valgene de tar,» skriver leder Eva-Tone Breivik i Sandnes SV i dette debattinnlegget i anledning 8. mars.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

DEBATT: For første gang på 40 år har regjeringa innskrenka kvinners rett til selvbestemt abort. Derfor må vi bruke 8. mars til en maktdemonstrasjon for å vise Erna Solberg at det er kvinners kropp og kvinners valg.

Det har rett og slett vært rystende å se hvordan KrF og Høyre denne høsten viste vilje til å forhandle bort kvinners rett til å bestemme over egen kropp og eget liv. Heldigvis hjalp det at mange protesterte massivt og høylytt. Kvinner og menn tok til gatene, og statsminister Erna Solberg og KrFs Kjell Ingolf Ropstads ønske om å svekke paragraf 2c måtte legges i skuffen.

Paragrafen gir rett til abort også etter uke 12, om fosteret er alvorlig sykt. Det var denne Solberg lokket KrF med for å berge plassen i statsministerstolen. Selv om endringer i paragraf 2c ble skrinlagt er ikke kampen over. For regjeringa vil ta fra kvinner muligheten til å bestemme hvor mange barn de kan eller vil bære fram samtidig.

Det er et historisk skritt i feil retning når kvinners rett til å bestemme over egen kropp blir innsnevret for første gang på 40 år. Og har man først skjøvet på en grense, er det fristende å skyve den litt lenger. Vi vet at KrF går så langt som å ville forby abort gjennom grunnloven. De vil stoppe endringer i bioteknologiloven som kan hjelpe syke eller barnløse til å få barn.

Ingen vil ha et sorteringssamfunn, slik som KrF gjerne skremmer med. Kvinner som bærer på et sykt foster skal ikke påføres skam for de valgene de tar. De kan ha universitetsutdanning eller fagbrev, de kan være enslige eller etablerte barnefamilier. Livssituasjonen til familiene kan være veldig forskjellige. Poenget er at alle må få ta det valget som er rett for dem, med god veiledning og informasjon fra helsevesenet underveis for de som ønsker det. Og så må Norge tilby langt bedre oppfølging og hjelp til de familiene som har syke barn.

Det er dessverre ikke så overraskende at Erna Solberg ikke vil forstå dette. Vi husker fortsatt kampen mot reservasjonsretten i 2014, og at Solberg kalte det «litt spesielt» når tusenvis av kvinner landet rundt demonstrerte mot svekkelsen 8. mars.

Det som er «litt spesielt» er når man gang på gang avslører at man ikke tror at kvinner har evne til å ta egne valg, og til å bestemme over egen kropp og eget liv. Det er nemlig det det handler om.

Av Eva-Tone Breivik
Lokallagsleder i Sandnes SV

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...