Mosaikk-kunstner i byens minste butikk: Kypros-opphold snudde livet opp ned for Martha Elisabeth

NYTT BEITE: Et lengre opphold på Kypros førte til at Martha Elisabeth Landa sa farvel til det gamle livet og startet opp som mosaikkunstner med tilhold i Solaveien. Foto: Trond Eirik Olsen

Martha Elisabeth Landa (53) kunne hatt en godt lønnet jobb i det private næringsliv. I stedet valgte hun å åpne kunststudio og butikk på 48 kvadratmeter.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2017 kl 15:33

NÆRING: – Nå gjør jeg det jeg har lyst til og føler mest for. Som du ser, er det ikke store plassen jeg har, dette må vel være den minste butikken i Sandnes, men jeg har likevel fått inn både verksted, galleri og litt salg av klær. Målet er ikke å bli rik av dette, men forhåpentligvis vil ting gå rundt, sier Landa og smiler mens hun viser oss rundt i de små, litt københavneraktige lokalene til U Art, der Langgata krysser med Solaveien.

– Så vidt meg bekjent er det ikke noen andre mosaikkunstnere i regionen som har etablert noe liknende. Mosaikkunst er heller ikke noe som er veldig utbredt i Norge, så jeg utgjør vel også et litt eksotisk innslag i bybildet. Jeg har hatt en del folk fra sydligere deler av Europa innom som er overrasket over å finne denne type kunst her, sier hun.

Satt ut av spill

At mosaikkunst skulle bli leveveien for Landa var det lite som tydet på før ektemannen fikk tilbud om jobb på Kypros for åtte år siden. Jobbtilbudet førte til at hele familien pakket kofferten og ble værende på Kypros de neste seks årene. Landa, som tidligere har drevet både reklamebyrå og forlag var rett før flyttingen i ferd med å avslutte en mastergrad i ledelse.

– Problemet var at jeg ikke kunne bruke verken mastergraden eller tidligere jobberfaring på Kypros. Ikke kunne jeg språket og i tillegg var det et trangt arbeidsmarked. Du kan god si at jeg ble satt litt ut av spill, jeg måtte begynne å tenke i andre baner, sier hun og smiler før hun fortsetter;

– Fordelen ble at jeg kunne gjøre hva jeg ville og det var da interessen for mosaikkunst ble vekket. På Kypros finnes det et stort miljø for denne type kunst og nysgjerrighet gjorde at jeg selv begynte å føle meg fram, både på egenhånd og gjennom ulike foreninger og lag. Jeg ble veldig godt mottatt og samtidig opplevde jeg at bildene mine, der jeg også ofte blander inn en del utradisjonelle ting som plast, vekket interesse. Dermed var løpet lagt.

Kunst og klær

Da familien igjen vendte tilbake til Sandnes var Landa fast bestemt på å fortsette som mosaikkunstner. Problemet var å finne et egnet lokale. Noe som ikke var helt enkelt.

– Jeg var såpass desperat at jeg faktisk vurderte å flytte inn i en garasje. Heldigvis stoppet mannen min disse planene og like etter kom jeg tilfeldigvis over et skilt som fortalte at disse lokalene var til salgs. Da slo jeg til umiddelbart, sier Landa.

Selv om det i dag er kunstneren Landa som har overtaket, slipper ikke det gamle livet helt taket.

– Ting skal jo gå rundt og derfor har jeg gardert meg litt og importert litt klær som jeg selger ut. Jeg håper dette skal få flere til å droppe innom. Forhåpentligvis vil klærne bli en innfallsport til mosaikkunstens verden for mange, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...