Latinklasse får ingen drahjelp

STRID: Gruppeleder Thor Magne Seland (H) (t.v.) ber Pål Morten Borgli (Frp) og andre fylkespolitikere fra Sandnes om å kjempe for å beholde latinklassen på Sandnes vgs. Borgli viser til at det er nødvendig å kutte på grunn av svak fylkesøkonomi. Foto: Trond Eirik Olsen

Latinklassen på Sandnes vgs. får ikke drahjelp av varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) i kampen for videre eksistens. Mye taler for at fylkestinget tirsdag vil fjerne støtten til faget.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

SKOLE: – Dette handler utelukkende om å få til et fylkesbudsjett som nesten ikke går sammen. Skal vi få budsjettet til å gå opp er vi nødt til å spise noe kamelkjøtt. Det er det vi har gjort i dette tilfellet og så sant vi ikke klarer å skrape sammen noe ekstra i siste liten vil denne støtten forsvinne uten at jeg vil forskuttere noe før det har vært oppe i fylkestinget, sier Borgli som sitter i fylkesutvalget i Rogaland.

Stor motstand

Sandnesposten skrev sist uke om at flertallspartiene i Rogaland fylke ville fjerne dagens støtte til latinklassen på Sandnes vgs. I klartekst betyr dette at klassen som har eksistert siden 2007 nå blir historie. Sandnes vgs. er i dag en av kun tre skoler i Norge som tilbyr latin som eget fag. I tillegg til latinklassen på Sandnes vgs. vil fylkespolitikerne stoppe videre støtte til arabisk på Stavanger katedralskole.

Både lærere og elever på Sandnes vgs. og elevorganisasjoner har reagert på forslaget fra flertallspartiene i fylkesutvalget. Så langt er det bare Høyre som har uttrykt motstand. Fylkestingrepresentant Aleksander Stokkebø (H) har karakterisert innstillingen som umusikalsk.

– Vi bor i en internasjonal region i en stadig mer globalisert verden der det å kunne flere språk blir stadig viktigere. Svært mange språk stammer fra latin og kunnskap i dette faget gir et godt grunnlag for elever som vil fordype seg flere språk, sier han.
Nå slutter også gruppeleder Thor Magne Seland i Sandnes Høyre seg til motstanden.

– Signalene fra elever og skole er klokkeklare. Latin er et fag som har stor verdi for elevene som velger det og samtidig er dette et unikt tilbud som Sandnes i dag er nesten alene om å ha. Jeg synes dette er både trist og uklokt, sier han og fortsetter:
– Sandnes er representert med flere fylkespolitikere og det forundrer meg at disse ikke ser verdien i å kjempe for å beholde dette unike tilbudet i Sandnes. Det er snakk om en liten sum på snaue 400.000 kroner.

Forstår opprør

Borgli sier at han forstår at elever og lærere på Sandnes vgs. er opprørt over at latinklassen på skolen står i fare for å bli lagt ned.

– Det er aldri hyggelig å ta slike valg, men et sted må vi som sagt kutte om vi skal komme i mål, sier han.

– Du har tidligere stått på for å få beholde frisørlinjen ved Gand vgs., hvorfor gjør man ikke det samme i dette tilfellet?

– De to tingene kan ikke sammenlikes helt. For frisørlinjen handlet det mye om stort behov og hvor vi skulle ha tilbudet. Det var også en linje med veldig stor pågang, sier Borgli, som understreker at han som fylkesrepresentant skal representere hele Rogaland og ikke bare Sandnes.

Fylkestinget skal behandle fylkesbudsjettet tirsdag.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...