Klimaendringer: – Leiren i Sandnes tåler mer vann

Egenskapene til den særegne leiren i Sandnes er ifølge Stein Emanuel Simonsen grunnen til at en har kunnet bygge sentrum på leirgrunn. Det samme hadde ikke gått på Østlandet eller i Trøndelagsområdet, mener han. Foto: Andreas Kydland / Faskimile

Leirgrunnen i Sandnes tåler langt mer vann enn leiren på Østlandet, forteller Stein Emanuel Simonsen. Han mener det må en ytre forstyrrelse til før leiren glir ut.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 23.06.2017 kl 21:58

BY PÅ LEIRGRUNN: Sandnesposten skrev på tirsdag at kommunen sammen med Universitetet i Stavanger skal forske på hvilke konsekvenser klimaendringer, med høyere vannstand, mer nedbør og ekstremvær, kan ha for de store delene av sentrum som er bygget på leirgrunn. Ifølge pottemaker Stein Emanuel Simonsen tåler Sandnes-leiren vann bedre enn tilfellet er på Østlandet eller i Trøndelag, noe som er grunnen til at disse områdene opplever langt flere leir- og jordskred.

– Sandnes-leiren er en såkalt tresjikts, svellende leire, sier Simonsen.

– Hvis denne typen leire får ligge mer eller mindre i ro, skjer det veldig lite. Det øverste laget, eller det som møter vannet, vil svelle, og tette resten. De som har vært i et leirtak og begynt å grave vil se at det begynner med et veldig mykt og ekspandert felt. Så avtar vannet til det blir fin, rein plastisk leire innenfor. Ofte kan den også være tørr lenger inne i bakken, forteller Simonsen.

Les også: Ingen vet om klimaendringene vil føre til mer av dette

Leire blir i henhold til keramisk prosedyre regnet som plastisk fram til den har et vanninnhold over 25 prosent.

– Går det over det, regnes den som en oppløsning, og da har du trøbbel. Men med Sandnes-leiren må du enda høyere. Det skal langt mer vann til før den kleber på fingrene, som er det uformelle målet på om den er plastisk, sier Simonsen.

Det er disse grunnforholdene, med svellende leire som mer eller mindre tetter seg selv, som gjør at en, ifølge Simonsen, har kunnet bygge i bratte skråninger selv om det er leire i bakken.

– Det hadde en ikke kunnet gjort på Østlandet, sier han.

Anbefaler pæling

Dermed må det ifølge Simonsen en forstyrrelse til før utglidninger kan skje.

– Regn og ekstreme forhold kan føre til forstyrrelser, men det er helst mekanisk påvirkning som graving som er faren, advarer han.

– En må for det første være klar over at det er leire omtrent over alt i hele sentrum. Det er jo ikke fjell her. Det eneste du ser av stein som stikker opp, er det isen la igjen. Dette må en ha for øyet hele tiden. Og så må det påles godt, særlig i de lavere områdene, mener jeg i alle fall. Jeg er ikke ekspert på pæling, men jeg er ekspert på leire, og derfra kan en jo slutte seg til de forskjellige, andre tingene, sier Simonsen.

Han mener andre løsninger ikke nødvendigvis har like mye for seg.

– For mange år siden prøvde en ut forskjellige tilsatser, særlig laget av salt, som skaper en slags krystalleringsform av leiren. Målet er å hindre at leiren blir tiksotrop, at den på samme måte som maling er pudding, men blir flytende når du rører i den - at den kommer i bevegelse ved agitasjon. Men det går ikke an å tilføre tonnevis og tonnevis med remedier ned i bakken. Da er det bedre å pæle, slår Simonsen fast.

Vannårer under bakken

Et annet poeng han mener bør komme bedre fram, er at bakken under sentrum er full av vannårer.

– Helt fra Oalskjeldå og nordover til Luravika er det fullt av kjelder i leiren. Vannårer går gjennom leiren akkurat som blodårer, isolert av blåleire på sidene. Setter en da opp en vegg så leiren ikke skal rase, risikerer en at vannet som vandrer i disse årene plutselig ikke lenger finner avløp, og begynner å gå oppover eller nedover. Da risikerer du en ganske brutal forstyrrelse, sier Simonsen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...