Lina Håland bryter to barrierer

UNG: Med 34 år er Lina Håland den aller yngste soknepresten gjennom historien. Foto: Frode Olsen

Innsettelsesgudstjenesten 9. desember gjør Lina Håland til den første kvinnelige presten på 136 år i Sandnes kirke. Hun er også tidenes yngste.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Navn: Lina Håland

Alder: 34

Sivil status: Singel

Fra: Julebygda, bosatt i Langgata

Yrke: Sokneprest i Sandnes kirke

– Gratulerer med ny jobb. Hvordan har de første dagene vært?

– Det har gått over all forventning. Jeg er blitt godt mottatt på alle måter.

– Du er fra Julebygda, men hvor har du holdt til etter studiene?

– I godt over fire år har jeg fungert som sokneprest i Uskedalen. Det er et lite sted sør i Hordaland.

– Nå var det på tide å komme «hjem»?

– Ja, det kan du si. Det var Ludvig Bjerkreim som fortalte at stillingen som sokneprest her i Sandnes kirke ble ledig, og han ba meg søke.

– Men du flyttet ikke hjem til Julebygda?

– Det var nok litt tilfeldig, men jeg fant et flott sted i Langgata her i sentrum. Der trives jeg godt med nærhet til det aller meste.

– Har du bodd andre steder enn i Uskeldalen?

– Jeg har faktisk bodd et halvt år i USA. India har og vært oppholdssted i forbindelse med studiene. Jeg fant vel ut i løpet av studietiden at jeg ville bli prest. Jeg studerte på Misjonshøyskolen i Stavanger.

– Var det naturlig for deg å tenke i de baner, eller har du gått egne veier?

– Jeg ble døpt i Klippen og var mye der med min far. Min mor er aktiv i Karisma, og du kan godt si at jeg i så måte kommer fra et kristens hjem.

– Hva blir dine oppgaver i kirken?

– Det er stor spennvidde i min hverdag. Nå er jeg jo nettopp begynt å sette meg inn i hva som venter, men det er generelt oppgaver som naturlig følger jobben. Jeg har allerede vært med på besøk til eldresenter, og jeg har deltatt i skolegudstjenester sammen med kateket og trosopplærer.

– Det var jammen litt av et tidspunkt å begynne i ny jobb?

– Ja, midt i juletiden, men det er bare kjekt. Vi har åpen kirke i hele adventstiden, og mye skjer i kirkene på denne tiden av året.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...