Livsfarlig sjåfør stanset på Skeiane

BETINGET FENGSEL: Blodprøvene viste tre ulike narkotiske stoffer. I tillegg kjørte han 115 km/t i 80.sone. Foto: Andreas Kydland

En bilfører ble stanset da han kjørte altfor fort på Skeiane. Det skulle vise seg å være det minste problemet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 20.09.2017 kl 07:20

Tiltalte har forklart at han var på en fest lørdag 5. november 2016. Han har erkjent at han røkte hasj på festen, men hevder at han ikke inntok andre rusmidler. Dagen etter, like før midnatt, satte han seg i bilen og kjørte fra Sandnes til Bryne for å hente noe, før han kjørte tilbake mot Sandnes igjen. Han ble stoppet i en fartskontroll ved Skeiene, og tatt med til legevakten for å ta blodprøve. I analyseresultatet er det påvist THC, amfetamin og MDMA i tiltaltes blod.

På bakgrunn av tiltaltes egen forklaring, sammenholdt med analyseresultatet fra blodprøven, er det ikke tvil om at han inntok hasj før han kjørte bil den 6. november 2016. Når det gjelder MDMA og amfetamin, er det heller ikke tvilsomt at tiltalte hadde disse stoffene i blodet. Spørsmålet er om det kan utelukkes at tiltalte har fått i seg disse stoffene på en måte som ikke i det minste er uaktsom.

- Ved vurderingen av hvordan tiltalte oppfattet den faktiske situasjonen, skal det etter straffelovens paragraf 25 ses bort fra uvitenhet som følge av selvforskyldt rus, sier domsslutningen.

Tiltalte forklarte at det var mye narkotika på festen, og at han ikke husker kvelden godt fordi han var godt påvirket. At noen på festen skal ha dopet ned tiltalte uten at han var kjent med det eller i det minste burde ha forstått det, fremstår som en så teoretisk og oppkonstruert mulighet at retten valgte se bort fra den.

- Det er bevist ut over enhver rimelig tvil at tiltalte forsettlig brukte hasj og at han i det minste uaktsomt inntok MDMA og amfetamin, sier dommen fra Jæren tingrett.

Når det gjelder kjøringen, har tiltalte forklart at han ikke følte seg påvirket da han kjørte.

Blodprøven viser at han rent faktisk var påvirket i lovens forstand. Når det gjelder hans skyld er det, med det resultatet retten har kommet til når det gjelder hans bruk av narkotika kvelden i forveien, ikke tvilsomt at han burde ha forstått at han var påvirket. Tiltalte har kjørt i ruspåvirket tilstand og han handlet uaktsomt. Tiltalte har tilstått at han kjørte for fort den aktuelle kvelden. Tilståelsen støttes av loggen fra trafikkontrollen, der det fremgår at bilen tiltalte kjørte ble målt i 115 km/t i en 80-sone.

Tiltalte handlet i det minste uaktsomt da han holdt for høy hastighet, sier dommen.

Mannen ble dømt til betinget fengsel i 21 dager med en prøvetid på to år. I tillegg må han betale en bot på 10.000 kroner, og klare seg uten førerrett i totalt 12 måneder, med fradrag av allerede utholdt tid uten sertifikat.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...