Lokale meglere spår forsiktig oppgang

FORSIKTIG OPTIMIST: Daglig leder Lars Sigve Berge hos DNB-eiendom i Sandnes tror boligmarkedet i Sandnes neste år vil nærme seg utviklingen ellers i regionen. Foto: Trond Eirik Olsen

Lokale boligmeglere vil ikke friskmelde boligmarkedet i Sandnes helt.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BOLIG: Boligprisene i Sandnes sank med én prosent i november og har de tolv siste månedene gått ned med 1,9 prosent. Utviklingen i Sandnes er motsatt av det vi ser ellers i Rogaland. Fylket som helhet har hatt en prisoppgang på 0,6 prosent det siste året, mens Stavanger alene hadde en oppgang på 0,9 prosent det siste året.

Lokale eiendomsmeglere som Sandnesposten har snakket med kan rapportere om et tøft år og et tøft marked. De vil ikke friskmelde boligmarkedet i Sandnes helt, men spår en forsiktig oppgang i boligprisene neste år.

Forsiktig optimist

Daglig leder Lars Sigve Berge hos DNB-eiendom kaller seg selv forsiktig optimist.

– Jeg tror vi neste år vil se en forsiktig normalisering av markedet der Sandnes vil komme mer opp på linje med utviklingen ellers i regionen, men mye avhenger av rett prising av boligene. Dagens boligpriser ligger på 2011-2012-nivå og for høye forventninger i forhold til prisnivå skaper ubalanse, sier han og fortsetter:

– November viste en økning i forhold til volum i Sandnes. Så langt har vi hatt 10 prosent flere salg i år sammenliknet med fjoråret og vi ser en tendens til at omløpshastigheten går ned. Det er ikke lenge siden det i snitt var snakk om 120 dager i forhold til salg av leiligheter, i dag er det snakk om rundt 60 dager. Det er også en klar oppgang i salg av eneboliger.

Berge forklarer den negative utviklingen i Sandnes det siste året ut fra flere forhold.

– Sandnes har hatt stor befolkningsvekst med mye satsing på nybygging. Samtidig har endringene i oljeindustrien med oppsigelser og nedgang slått inn for fullt. Denne kombinasjonen har gitt langt større utslag for Sandnes enn eksempelvis Stavanger der man tidligere har slitt med tomtemangel, sier han og legger til at «glasskulen» nå ser lysere ut.

– Den omstruktureringen vi nå ser i næringslivet med nye arbeidsplasser og synkende ledighet som resultat gir bedre utsikter. Den største faren nå er at markedet blir styrt av forventninger til pris, sier han.

– Vil se utflating

Regionsleder Kurt Frafjord hos Krogsveen, føler seg rimelig sikker på at bunnen er nådd og spår et flatt marked i Sandnes i 2018. Han mener at folk ikke lenger bør sitte på gjerdet og vente med å kjøpe dersom de har funnet drømmeboligen.

– Vi har nok sett bunnen og vil komme til å se en utflating. Det er fremdeles et overheng av usolgte boliger i Sandnes som skal selges og utbyggere vil i høyere grad være avhengig av å få solgt nybyggene før igangsetting, sier han og fortsetter:

– I senere år har det vært tilført et betydelig antall nye boliger fra forskjellig utbyggere og dette gjør at det i Sandnes er flere boliger til salgs pr. innbygger enn det eksempelvis er i Stavanger. Resultatet er at prisene i Sandnes i 2017 har vært under press til tross for lav rente og bedre arbeidsmarked.

– Moderat økning

Også daglig leder Rune Larsen hos Eie Eiendom i Sandnes tror bunnen er nådd. Han tror man neste år kan forvente seg en moderat økning i boligprisene på et par prosent.

– Vi har solgt flere boliger i 2017 enn i 2016 og omløpshastigheten har gått ned. Dette er positive tegn, sier han, men legger samtidig til at Sandnes vil måtte leve med å bli en lillebror til Stavanger en stund til.

– Oppgangen i Stavanger vil erfaringsmessig si at vi i Sandnes vil komme etter. Vi er imidlertid en kommune med større avstander mellom bydelene og spredt befolkning, dette virker inn og i slike perioder som vi har vært gjennom vil det ta lengre tid før prisene her normaliserer seg.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...