Lokale meglere tror på bedre tider

TYPISK: Boligprisene i Sandnes har stabilisert seg og det forventes en liten oppgang i 2017. Meglerne anbefaler folk å kjøpe nå. Denne 171 kvm store eneboligen i Møllendalen gitt nylig for 3.450.000. Prisantydning var 3.490.000. Foto: Krogsveen

Byens boligmeglere spår en forsiktig oppgang i boligprisene i år og råder folk til å handle nå.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

EIENDOM: – Etter en krevende periode med prisfall og aktivitetsnedgang siden 2014, forventer jeg både prisvekst og økt omsetningsvolum i 2017, sier leder for Krogsveen i Rogaland, Kurt Frafjord.

Frafjord mener bunnen i det lokale boligmarkedet nå er nådd og spår en prisvekst på rundt 3,5 prosent i år. Han viser til at boligmarkedet i Sandnes har hatt en underliggende positiv utvikling siden første kvartal 2016 hvor det var en bunnotering for 12 måneders løpende prisendring på minus 7,4 prosent i februar.

– Jeg tror at vi nå er på vei inn i et positivt terreng i kontrast til både 2015 og 2016 da nedgangen var henholdsvis tre og fem prosent. Oljeprisen bunnet ut i januar i fjor og nå sporer vi oppgang som vil kunne slå positivt ut. Vi ser også at de relative prisforskjellene mellom Stavanger-Sandnes og resten av landet, som startet med den sterke oljeprisoppgangen i 2004, nå er gjenopprettet. Det er derfor grunn til å hevde at dagens prisnivå i Sandnes er fornuftig, sier han.

Større trygghet

Frafjord mener også at signalene fra Norges Bank om at det ikke er ventet noen renteoppgang før i 2020 bidrar til å øke aktiviteten i markedet.

– Gradvis har flere kjøpere følt større trygghet for å bevege seg videre i boligmarkedet. Selv om salgene har skjedd til et lavere prisnivå enn de senere år, er det en merkbar og positiv dreining i aktivitet. Etter hvert som tryggheten brer seg vil man også våge å kjøpe seg oppover i pyramiden. Jeg forventer at omsetningen vil ta seg videre opp i bruktmarkedet, sier han.

Krogsveen-lederen anbefaler også førstegangsetablerere å handle nå.

– Jeg er overbevist om at bunnen i sandnesmarkedet er nådd. Med våre prognoser vil en bolig, som man kan kjøpe i dag, være 3,5 prosent dyrere ved utgangen av 2017, sier han og fortsetter:

– For de som allerede sitter på en bolig spiller det mindre rolle når de skifter. For denne gruppen bør det først og fremst være behovet og lysten som styrer, dog er det ikke slik at dersom en skal kjøpe seg opp med en større bolig vil også denne gruppen være best tjent med å handle nå.

Klar forbedring

Daglig leder Rune Larsen hos Eie Eiendomsmegling legger ikke skjul på at 2016 var et krevende år der det tok i snitt 80 dager for å selge et objekt. Nå merker han en klar forbedring.

– Siste kvartal av 2016 viser en positiv utvikling. Vi hadde vår beste måned i november, noe jeg ikke har opplevd tidligere gjennom de 13 årene jeg har jobbet som eiendomsmegler i Sandnes. Jeg tror at bunnen er nådd og vi går løs på 2016 med positive øyne. Jeg tror på en liten oppgang i 2017, sier han.

Eie råder også kjøperne til å handle nå.

– Vi har hatt en nedgang i prisene i to-tre år. Nå ser det ut til at bunnen er nådd og da bør man ikke vente lengre. De beste rådene til boligkjøperne er å by når de har funnet noe de liker. Vi ser at flere avventer bud og venter til det kommer flere budgivere på banen. Dette fører kun til høyere pris, sier han.

Forsiktig utvikling

Daglig leder Lars Sigve Berge i DNB eiendom spår en stabil, men forsiktig utvikling i forhold til boligprisene. Han viser til at litt økende aktivitet i oljebransjen igjen vil kunne gi en god effekt.

– Det som imidlertid kan bremse utviklingen noe er strengere bankregler, sier han, og legger til at det for kjøpere kan være lurt å handle nå.

– Det er vanskelig å time det absolutte bunnivået, men jeg har stor tro på stigning, og det å gå inn nå vil kunne gi gevinst på lengre sikt, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...