Lokførere frykter togpåkjørsler på Ganddal

BEDRE HOLDNINGER: Rektor Gyro Dahle Dragsnes og elevene Trym Thorsen Kjørkleiv (t.v.), Lotta Thommasen og Henrik Engebretsen ved Ganddal skole håper at møte med Bane NOR og lokførere fra NSB skal skape bedre holdninger i forhold til opphold i og langs togskinnene. Foto: Trond Eirik Olsen

Området ved Ganddal stasjon er landets verste når det 
gjelder barn som krysser og beveger seg langs jernbanesporet. Nå går Bane NOR ut i skolen for å skape bedre holdninger.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

JERNBANE: I morgen vil Bane NOR og NSB besøke elever ved Ganddal skole for å informere elevene på flere klassetrinn om farene ved å bevege seg for nær jernbanesporet ved Ganddal stasjon. Bakgrunnen er at Bane NOR i løpet av det siste året har mottatt en rekke meldinger fra både naboer og NSB om barn som beveger seg i og rundt jernbanesporet. Nå frykter de alvorlige hendelser.

– Området ved Ganddal stasjon er i dag det stedet i landet hvor vi har flest registrerte tilfeller av barn farlig nær jernbanesporet. Dette er ulovlig og i tillegg direkte livsfarlig. Så langt har vi unngått ulykker, men utviklingen er urovekkende og vi føler at tiden er inne for å ta grep, sier prosjektleder Maria Dahli Bane Nor.

Farlige situasjoner
Dahl forteller at det i løpet av det siste året har vært mange eksempler på det hun vil karakterisere som svært farlig adferd langs togsporet.

– Det har i vår vært episoder der barn har flokket seg langs og i jernbanesporet for å plukke opp russekort som har blitt kastet ut fra toget. Vi har også rapporter om barn som leker med sparkesykler på Ganddal stasjon uten oppsyn. Begge deler er svært uheldig. Å stoppe et tungt tog er ikke enkelt og det er heller ikke alltid like enkelt å høre når toget kommer. Det er også mange avganger på strekningen, sier hun.

Ifølge Maria Dahl vil Bane NOR først prøve med holdningsskapende arbeid for å få bukt med problemet. Det er så langt ikke planlagt noen ekstra fysisk sikring.

– Området er svært godt sikret i forhold til planoverganger andre steder og dette hadde ikke vært noe problem om folk fulgte anvisningene. Nå vil vi først prøve å gå ut til de unge gjennom skolen for å fortelle om farene og skape bedre holdninger, sier hun.

Frykt hos lokførere

Lokfører Vegar Ombrestad kjører nesten daglig på strekningen og observerer stadig at folk krysser sporet. Han frykter det verste.

– Så langt har vi ikke hatt alvorlige ulykker, men utviklingen er ikke bra. Vi som fører togene observerer stadig folk som beveger seg i og rundt jernbanesporet og det skaper jo også bekymring og frykt hos oss. Dette er også noe vi stadig snakker om, sier han.
Ifølge Ombrestad er det ikke bare barn som krysser togsporene.

– Dessverre ser vi mye ungdom og voksne som tar sjanser. Det er trist å observere ettersom barn har lett for å følge deres eksempel og tenke at det ikke er så farlig å være langs eller krysse togsporene, sier han.

Skole har fått meldinger

Rektor Gyro Dahle Dragsnes ved Ganddal skole forteller at skolen har fått meldinger om barn langs sporet på Ganddal stasjon og hun er glad for at det nå gripes tak i problemet.

– Jeg visste ikke at dette området er det verste i landet i forhold til meldinger om barn som leker i og langs toglinjene, men det er bra at elevene ved skolen nå får informasjon om farene. Jeg ser ikke bort fra at en del elever hos oss leker langs sporene og forhåpentligvis vil de etter møtet ha bedre holdninger til sikkerhet, sier hun og fortsetter:

– Skolen har hatt stort fokus på trafikksikkerhet, men akkurat dette temaet har vi ikke hatt så mye fokus på tidligere.

De tre elevene Lotta Thomassen i fjerde klasse, Trym Thorsen Kjørkleiv i femte klasse og Henrik Engebretsen i sjette klasse er også glad for at sikkerhet langs jernbanesporene nå blir tatt opp. Ingen av dem har selv lekt langs sporene, men de ser ikke bort fra at andre elever kan ha gjort det.

– Det er dumt at folk gjør dette. Spesielt ungdom og voksne som skulle visst bedre, sier Trym.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...