Lønnsbudsjettet holdes hemmelig

SANDNES HK 2016/2017: Sandnes har en bredere og bedre stall enn de noen gang har hatt, og er nå med i kampen om opprykk til eliteserien. Bak fra venstre: Bostjan Kavas, Anders Welo, William Aar, Lars Sigve Hamre, Eivind Erland Gade, Vetle Høgemark, Racin Gudmestad. Midten fra venstre: Haakon Rovik, Mikal Lea Nilsen, Fredrik Aksland, Martin Hare, Michael Hemmer, Maximilian Kalliske, Abel Nagy. Foran fra venstre: Morten Linder, Andre Ellertsen, Bjørnar Roth, Scott-Henrik Helmundsen, Simen Murvold Stava, Kristoffer Iversen, Andreas Espeset Lie. Foto: Sandnes Håndballklubb

Sandnes Håndballklubb blir anklaget for å bruke store summer på spillerlønninger til førstedivisjonslaget på herresiden. Klubbens styreleder avviser dette, men ønsker ikke å framvise de faktiske tallene.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2016 kl 14:00

Det var i opptakten til gårsdagens lokaloppgjør mellom Sandnes og Nærbø at Nærbø-trener Rune Rosander Haugsgjerd hevdet at Sandnes sitt budsjett på én spiller trolig er større enn hva Nærbø har som budsjett for hele laget.

I Jærbladet sto det følgende: «Haugsgjerd peker på at Sandnes blant annet har to tyskere, en slovener og en ungarer på laget, og at han tror disse kan ha 200.000 til 300.000 i lønn. Hos Nærbø er det bare målvakt Svavar Mar Olafsson som hever en liten slump med penger hver måned.»

Åpenhet på Nærbø

«En liten slump penger» får Sandnesposten bekreftet er 2000 kroner i måneden i ti måneder. Altså 20.000 kroner.

– I ren spillerlønn bruker vi rundt 20.000 kroner. Resten av spillerne våre får dekket tapt arbeidsfortjeneste når vi for eksempel spiller onsdagskamp, forklarer sportslig leder i Nærbø håndball Trond Knutsen.

Lønnsbudsjettet til Nærbø var imidlertid satt til 300.000 før sesongen.

– Vi valgte heller å bruke 200.000 på en spillerutvikler som kommer alle til gode, forklarer Knutsen.

Flere klubber på de to øverste nivåene har slitt med økonomiske problemer de siste årene, men Knutsen tror ikke det er så dårlig stilt i Sandnes HK.

– Jeg har i hvert fall ikke hørt noe som skulle tilsi at de sliter økonomisk, sier han.

– Ikke noe for media

Styreleder i Sandnes Håndballklubb, Morten Lunde, mener påstandene fra Haugsgjerd om høye spillerlønninger er tatt ut av løse luften.

– Jeg vet ikke hvor han har fått det tallet fra. Det har i hvert fall ikke rot i virkeligheten. Jeg vet heller ikke hva lønnsbudsjettet til Nærbø er, men dette sa han antakeligvis for å piske opp stemningen før et lokaloppgjør – og det må være lov. Da synes jeg det er greit å slenge litt i alle retninger og komme med kommentarer og påstander, sier Lunde.

– Hva synes du om påstanden om høye spillerlønninger?

– Jeg tenker at det får stå for deres regning. Men vi gir kompensasjon til spillerne våre, som dekker flere oppgaver de gjør for klubben.

– Hvor mye betaler dere i lønn til spillere?

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj på det. Vi har et årsmøte der budsjett og regnskap blir lagt fram for våre medlemmer. Jeg ser ingen grunn til at vi skal gå ut med det i media, sier Lunde.

Samme taktikk

Idretten er ikke underlagt offentlighetsloven og i 2013 kjørte klubbens tidligere styreleder Frode Sæbø samme taktikk på samme kritiske spørsmål rundt spillerlønninger. Sandnes hentet profilerte spillere med landskamper og eliteserieerfaring til 2. divisjon for å satse på opprykk – noe de også lyktes med. Prisen de måtte betale var å bli kalt «kjøpelag» av blant annet Nærbø.

– Disse tallene ønsker vi ikke å gå ut med i media, sa Sæbø til Sandnesposten 17. oktober 2013, på spørsmål om han kunne opplyse om lønnsbudsjett for herrelaget.

Da han ble spurt om de skjulte noe, svarte han:

– Nei, som klubb er vi veldig opptatt av å være åpne og ærlige. Men akkurat når det gjelder spørsmål om spillergodtgjørelser så ønsker vi å holde det for oss selv, svarte Sæbø, som samtidig avviste kontant at klubben hadde fått sponsorhjelp til spillersigneringer.

Overrasket

Daglig leder i NHF Region Sørvest, Erik Andersen, reagerer på Sandnes Håndballklubbs manglende åpenhet. Han er forundret over at klubben ikke vil vise fram regnskapstallene.

– Dette er ikke tall som vi sitter på. De tallene må du få fra klubbene selv, sier Andersen til Sandnesposten.

– Hva om de ikke vil dele denne informasjonen?

– Det er i så fall veldig spesielt. Det er jo offentlig informasjon, sier han.

Trond Knutsen i Nærbø synes det er mildt sagt merkelig at Sandnes tilbakeholder informasjon som han mener skal være tilgjengelig for allmennheten.

– Hvis det ikke tåler dagens lys, så ville ikke jeg vært leder for det, slår Knutsen fast.

Han er også kritisk til den retningen Sandnes HK har gått de siste årene.

– De hadde noen veldig gode årganger fra 92 til 96. Det er ikke mange igjen av dem nå. Jeg tror at dersom du skal overleve i håndballen i Norge, så må du gjøre en stor jobb med egne talenter og skape et godt treningsmiljø. På den måten slipper du å hente så mange spillere utenfra, sier han og viser til at Sandnes HK kun har én spiller som er fra Sandnes. På Nærbø er det kun en spiller som ikke er fra Nærbø.

Flere tilflyttere

Etter det Sandnesposten erfarer er 14 spillere på proffkontrakt i Sandnes Håndballklubb. Minstelønnen i en proffkontrakt er 990 kroner i måneden, men det er grunn til å tro at noen har en del mer enn som så. Som blant annet Bostjan Kavas (38), som har landskamper for Slovenia og som har spilt på toppnivå i mange år.

Det er totalt fire utlendinger på laget som har flyttet til Sandnes for å spille håndball, samt flere tilflyttere fra andre steder i landet.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...