Sandnesposten A/S

Lørdag tar Gørild Mauseth med seg filmsuksessen til Sandnes

SAMARBEID: Gørild Mauseth fikk selveste Liam Neeson med på laget i arbeidet med Karenina & I. Foto: Privat

Det blir en helt spesiell filmframvisning på Sandnes kino lørdag kveld, og skuespiller Gørild Mauseth er selv til stede for å møte publikum.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 07.04.2017 kl 20:03

TEATERDOKUMENTAR PÅ KINO: Gørild Mauseth har lagt ut på turné i anledning at hennes film «Karenina & I» settes opp på kino.

– Jeg håper at sandnesfolk tar seg tid til en kulturell opplevelse før påskehøytiden setter inn for alvor, sier den meritterte og prisvinnende skuespilleren til Sandnesposten.

Og hun lover en temmelig spesiell forestilling i Sandnes kino lørdag, nesten som en blanding av teater og film.

– Dette er dessuten en god anledning til å bli kjent med Tolstoj, sier hun.

Reiste gjennom Russland

Bakgrunnen for prosjektet er av det spesielle slaget: I 2012 turnerte Riksteatrets oppsetning av «Anna Karenina» med Gørild Mauseth i tittelrollen. Etter turneen, som blant annet besøkte Sandnes, ble hun utfordret til å spille Anna Karenina på et språk hun aldri har snakket og i forfatterens hjemland.

Mauseth tok utfordringen og la ut på en reise for å lære russisk og oppdage de egentlige årsakene til at Leo Tolstoj skrev romanen sin. Nettopp denne reisen har altså blitt til «Karenina & I». Filmen følger Mauseths 11.000 kilometer lange ferd med Den transsibirske jernbanen til hun står på scenen som Anna Karenina ved Gorkij Drama Teatret i Vladivostok.

I anledning at filmen nå er klar for kinoframvisning, har skuespilleren fra Finnmark lagt ut på en ny turné; en reise «i Riksteatrets fotspor» til 60 byer og bygder i Norge for å fortelle om livet som skuespiller og for å presentere filmen. I møte med publikum i Sandnes lørdag, vil hun fortelle åpenhjertig om hvordan en lammende lykke som 15-åring fikk henne inn i skuespilleryrket og hvordan arbeidet med Anna Karenina har gitt henne nye perspektiver på kunsten, livet og kjærligheten.

Liam Neeson

Filmen har fått temmelig bra mottakelse, og NRKs Filmpolitiet mente at «Karenina & I» er «spennende løst formmessig, filmet med forskjellige kameraer av ulik kvalitet, og svever kronologisk mellom fortid og nåtid, men hele tiden med reisen gjennom Russland som en rød tråd.»

Begivenhetene akkompagneres av musikk av blant andre Philip Glass og Michael Nyman og krydres med sitater fra Anna Karenina, i både teaterklipp med Mauseth og med en fortellerstemme av selveste Liam Neeson, som også har bidratt med litt penger til produksjonen, og som er kreditert som «associate producer».

– Jeg sa ja [til filmen] fordi jeg likte godt ideen om en film hvor en fantastisk skuespiller (Gørild Mauseth) forbereder seg til og legger ut på en reise, en søken etter hvem Anna Karenina var og er, kanskje en av de mest kjente og komplekse kvinnelige karakterer som finnes i litteraturen, sa Neeson til VG nylig, og la til:

- Også fordi Tolstoj er en av de beste forfatterne i historien, om ikke den beste til å beskrive den menneskelige tilstand. Jeg er beæret over å være en liten del av denne spesielle filmen.

Teaterdokumentaren «Karenina & I» vises lørdag klokken 19 i sal 6.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...