Lovet mulighet til større hytter på direkten

Faruk Brahimi (Ap) har også løsning på avløpsproblematikken

VIL ØKE: Faruk Brahimi (Ap) og de andre posisjonspartiene kom med gode nyheter til hyttefolket. Foto: Frode Olsen

Enkelte medlemmer av kommuneplankomiteen og andre politikere møtte torsdag kveld Sandnes hytteforening på Residence for å diskutere regelverket som i forbindelse med revisjon av kommuneplanen er i endring.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2018 kl 15:33

Syv representanter fra de folkevalgte politikerne var torsdag invitert til debatt i forbindelse med at kommunen er i ferd med å revidere kommuneplanen, og dermed regelverket for 2500 registrerte fritidsboliger, samt bygging av nye fritidsboliger i Sandnes kommune.

Sandnes hytteforening hadde invitert både medlemmer i foreningen og politikere i kommunen. Da debatten startet, var flere hundre mennesker møtt frem.

Ett tema som ble tatt opp, var et ønske fra salen om muligheten til å bygge større hytter, samt anledning til å bygge boder.

Administrasjonens forslag, som snart skal ut til høring, vil gi folk i områder avsatt til fritidsbebyggelse, innenfor 100- metersbeltet, anledning til å bygge hytte på 90 kvadratmeter, inklusiv bod. Administrasjonen vil at hyttestørrelsen utenfor 100-metersbeltet skal være 120 kvadrat, inklusiv bod.

Samtlige politikere indikerte at de ser for seg å justere opp forslaget fra administrasjonen. Panelet imøtegikk hytteeiernes ønske om større hytter og boder, sammenlignet med forslaget fra administrasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MANGE: Flere hundre mennesker møtte til debatt på Hotel Residence i Sandnes torsdag. Foto: Frode Olsen

Faruk Brahimi (Ap) fortalte at de tre posisjonspartiene i Sandnes, Ap, Frp og Sp jobber med et forslag som tilsier 100 kvm innenfor 100-metersbeltet, og 120 kvm pluss 20 kvm bod, utenfor 100-metersbeltet.

– Jeg kan avsløre at dette forslaget er noe vi i posisjonen kommer til å foreslå. Vi har tidligere gjemt oss litt bak fylkeskommunens retningslinjer, men i forbindelse med revisjonen av kommuneplanen har vi gjort større endringer. Regelverket i Sandnes er modent for gjennomgang, sier Brahimi.

Ap-politikeren som sitter i kommuneplankomiteen, ble møtt med applaus fra salen. De andre politikerne var ikke fullt så konkrete som Brahimi når det kommer til å tallfeste kvadratmetrene i sine forslag til mulighet for større hytter i Sandnes, men de fleste indikerte at de langt på vei er enig med Brahimi i at størrelsen bør økes.

– Saken skal ut nå ut til høring. Svarene forventes tilbake september 2018. Det betyr at en regelendring eventuelt kan tre i kraft tidligst sommeren 2019. Det er en lang prosess og mange høringsinstanser, der i blant fylkeskommunen, forteller Sp-politiker Martin S Håland (Sp) fra talerstolen.

Vann og avløp

Andre del av debatten omhandlet avløpsproblematikken. Det er obligatorisk med godkjent avløp for alle hytter med innlagt vann. Det ble opplyst at rundt 85 prosent av hyttene i Sandens har innlagt vann, men ikke alle er tilkoplet godkjente avløpsanlegg. Teknisk utvalg i kommunen har støttet bydrift med å fatte et vedtak om å benytte slamavskiller i Lauvåsen. Et anlegg det vil koste cirka 200.000 for hver hytteeier å kople seg på.

Kommunen har en annen mulighet. Det å legge et stikkrør på rundt 1700 meter til hyttene i Lauvåsen fra nåværende kommunale anlegg som går mellom Hommersåk og Bergsagel. Denne utgiften vil komme på mellom seks til åtte millioner kroner, så mye som opp mot seks millioner dyrere enn planlagte slamavskiller. Her ligger mye av kommunens argument for slamavskiller i steden for tilkopling til det kommunale anlegget.

Hytteeierne mener selvsagt at det er for dyrt med 200.000 eller mer, for å kople seg på slamavskilleranlegget. I tillegg mener de at det finnes private løsninger som er bedre enn slamavskiller. Hytteeierne hevder at de private løsningene på markedet renser vannet langt bedre enn det slamavskilleranlegget som kommunen planlegger. Kommunen har per dags dato ikke godkjent at hyttefolket med innlagt vann kan benytte seg av et privat og lukket anlegg, noe som vil være langt rimeligere enn å knytte seg til slamavskilleren som planlegges.

– Jeg har brukt nesten ett år på å overbevise våre egne i teknisk utvalg om at det finnes private lukkede anlegg som renser langt bedre enn slamavskiller. Teknologien er kommet veldig langt. Jeg fatter ikke hvorfor Sandnes kommune skal bruke så lang tid på å vurdere disse anleggene. De er jo i bruk i Sirdal den dag i dag, og fungerer utmerket. Vi i Arbeiderpartiet ønsker å dele inn i soner, hvor folk kan få tilbud om å knytte seg til offentlig anlegg, eller benytte seg av lukkede anlegg som er godkjent, sier Faruk Brahimi.

SPENNING: Det var mange som hadde interesse for å høre hvordan politikerne tenker om utviklingen av fritidsboliger i Sandnes kommune. Størrelsen på hyttene og avløpsproblematikken var oppe til debatt. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...