– Lytt til barna med mer respekt

OPPSKRIFT: Siw Bjørkås mener hun har oppskriften på hvordan man skal dette skal løse konflikter mellom barn og foreldre. Nå holder hun kurs basert på boka «How to talk so kids will listen, and talk so kids will listen». Foto: Trond Eirik Olsen

Siw Bjørkås har oppskriften på å dempe 
konflikter mellom barn og foreldre

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

KONFLIKT: Stadige krangler med sinne, frustrasjon og oppgitthet som resultat. Konflikter mellom barn og foreldre er ikke alltid like enkle å takle, men problemene er ofte lette å løse mener Siw Bjørkås.

– Snakk til barna dine slik du ville snakket til en voksen. Lytt til hva de har å si og føler, og vis dem respekt. Dessverre er det slik at vi alt for ofte er for forutbestemt i vår kommunikasjon med barna. Vi rettleder ofte ut fra det vi forventer er rett, men tar dessverre ikke hensyn til hvordan barna opplever situasjonen. De føler seg overkjørt og opplever å ikke bli tatt på alvor, og da er det lett å komme inn i en vond sirkel med stadige konflikter, sier hun.

Slet hjemme

Etter å ha jobbet i ledende stillinger innenfor oljebransjen i 18 år valgte den driftige sandnesdamen for et par år siden å skifte beite helt. i dag har Bjørkås startet opp enkeltmannsforetaket «Barnepraten» der mye tid går med til å kurse og holde foredrag for foreldre, barnehageansatte, lærere og studenter omkring temaet «hvordan snakke så barn lytter … og lytte så barn snakker». Alt er basert på enkle metoder og boka «How to talk so kids will listen, and listen so kids will talk» av Adele Faber og Elaine Mazlist.

– Boka kom jeg over i en periode da jeg selv slet med kommunikasjonen med min egen datter. Hun er like engasjert og temperamentsfull som jeg er og vi var ofte i klinsj, sier Bjørkås og smiler før hun fortsetter:

– Jeg leste meg opp på ulik litteratur innen pedagogikk, men fant ikke løsninger. Mye av det som er skrevet er bra, men blir litt ullent i forhold til å nytte innholdet i praksis. «How to talk so kids will listen, and listen so kids will talk» traff meg derimot rett i hjertet da metodene var effektive, konkrete. Boka var også krydret med gode eksempler.

Savnet kurs

Bjørkås begynte snart å ta metodene boka skisserer i bruk hjemme, men savnet kurs som er basert på denne.

– Jeg lette med lupe og fant mange kurs, problemet var at det ikke var noen i Norge. Det nærmeste kurset var i Polen, sier hun og fortsetter;
– Det var da tanken om å starte noe selv oppstod. Jeg begynte forsiktig med å kjøre kurs for meg selv og kjente og responsen herfra var at dette var for godt til at ikke andre skulle få ta del i det. Dermed satt jeg i gang med både nettside, Facebook-side og en Youtube-kanal der folk kan finne tips og eksempler på metodene som brukes.

Gode tilbakemeldinger

Bjørkås forteller at hun har fått svært gode tilbakemeldinger fra folk som har deltatt på kursene. Flere har også meldt sin interesse. Til et foredrag, som skal gå av stabelen på Time bibliotek på Bryne i november, har 2600 personer allerede meldt sin interesse på Facebook. Hele 250 personer har gitt beskjed om at de kommer.

– Det er tydelig at mange foreldre har behov for hjelp i rollen sin og at de søker dette langt mer aktivt enn tidligere. Når jeg selv vet at metodene virker, er jeg svært giret på å få dette ut, sier hun og viser eksempler på tilbakemelding.

– Jeg har hatt en mor som var helt utslitt etter en hel dag med krangel og konflikt med barna som var i skolealder. Hun gledet seg til å gå på jobb og grudde seg til å komme hjem. Etter å ha deltatt på kurset og tatt i bruk metodene er ting snudd helt på hodet, nå gruer hun seg mer for jobb og gleder seg til å komme hjem. Jeg har også hatt folk på kursene som har hatt ledende posisjoner og faktisk tatt det har lært i bruk på arbeidsplassen.

– Hva er egentlig oppskriften på å lykkes i rollen som forelder og unngå gjentatte konflikter med «vanskelige» barn?

– Det går i store trekk på kommunikasjon. Det er ikke alltid barna er så vanskelig, men de fortjener å bli hørt og bli møtt med respekt når de blir snakket til. Alle trenger en god selvfølelse og den får man når man blir møtt med respekt både hjemme og i skole/barnehage.

– Jeg tror bestemt at disse metodene vil kunne skape bedre forhold i mange familier og vil til og med gå så langt som å si at det vil kunne spare mange barn for diagnoser. Utfordringen er at vi må lære oss å snakke til barna på en annen måte og det er ofte vanskelig å endre på gamle vaner, men øvelse gjør mester og belønningen er verdt det, sier hun.

Vil satse

I tillegg til arbeidet med «Barnepraten» er Bjørkås i full gang med å fullføre lærerutdanning. I høst tar hun også fått på et års vikariat som faglærer ved Austrått skole, men det er «Barnepraten» som hun først og fremst vil satse på.

– Håpet mitt er å kunne leve av og ha kursvirksomheten som heltidsjobb. Jeg kjenner ikke til at det er andre i Norge som i dag tilbyr kurs i dette, men både behov og interesse tilsier at det er store muligheter, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...