Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Må betale nesten 5000 kr mer enn sine medelever

Emma fanget av et hull i buss-systemet

URETTFERDIG: Emma Downham synes det er blodig urettferdig at hun som skoleelev må betale full pris for å komme seg til og fra skolen. Foto: Frode Olsen

Av ulike årsaker kom Emma Downham (22) sent i gang med videregående skoleutdanning. På grunn av alderen må hun betale 700 kroner i måneden for sitt busskort. De fleste av medelevene betaler kun 300 kroner. Nå håper hun Kolumbus endrer reglene.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2017 kl 16:15

Årsaken til at noen ikke følger skolegangen parallelt med egen alder kan være mange. Invandrere må gjerne lære språk, noen blir syke, mens andre strever med skrive- og lærevansker eller andre utfordringer som kan inntreffe i oppveksten.

Emma Downham fra Sandved er 22 år og går i første klasse på videregående. Da hun skulle kjøpe busskort, fikk hun beskjed om at hun i aldersgruppen over 20 år måtte ut med 700 kroner. De under 20 år får ungdomskort og betaler kun 300. I løpet av et kalenderår tilsier det at Emma Downham og andre elever over 20 år må betale 4800 mer sammenlignet med yngre klassekamerater.

– I min klasse er vi fire elever over 20 år. Alle må ut med samme sum. Jeg synes denne ordningen er urettferdig og kontaktet Kolumbus, sier Emma Downham til Sandnesposten.

Fikk avslag

På tråden møtte hun en ansatt som fortalte at regelverket er sånn akkurat nå. Hun kunne dessverre ikke hjelpe den fortvilede eleven.

– Hun gjorde selvsagt bare jobben sin da hun anskueliggjorde systemet. I mitt hode er løsningen enkel. Jeg er skoleelev på linje med medelevene. Vi burde betalt samme pris. Det er for øvrig slik at studenter ved UiS betaler 350 kroner, på tross av at mange av studentene er godt voksne, forteller Downham.

Emma forteller at det finnes eksempler på elever over 20 som har fått bot etter kontroller foretatt av busselskapet.

– Jeg vet det har skjedd noen ganger. Selv om elevene er over 20 føler de at det riktige er å kjøpe det rimeligste alternativet. Vi er jo tross alt skoleelever, og noen har rett og slett ikke tenkt seg om og blitt straffet med mulkt, sier Downham oppgitt.

Lover å se på saken

Kolumbusdirektør Odd Aksland er også selskapets pressekontakt. Han forteller at situasjonen stemmer. Det at de over 20 år på videregående faller utenfor ungdoms- og studentkort medfører riktighet. Noe direktøren er klar over.

– Vi har fått en del registreringer av disse tilfellene, og skal ta dilemmaet med i evalueringen når vi oppsummerer 2017, sier Aksland.

Direktøren forteller videre at de i forkant av hvert år fremlegger forslag til de ulike takstene til fylkespolitikerne. Det er med andre ord de folkevalgte som årlig bestemmer bussprisene.

– Våre forslag dannes etter forenklingsprinsippet. Det er ikke alle eventualiteter vi klarer å fange opp. Dersom vi skulle tatt hensyn til alle de ulike behovene som noen ganger oppstår, hadde vi ikke gjort det enkelt verken for oss eller passasjerene, sier Aksland.

Han setter pris på innspillet fra Downham, og lover å ta gruppen passasjerer hun representerer med når året skal diskuteres.

– Jeg kan ikke love endring allerede i 2018, men det er mulig at en endring i regelverket før 2018 kan fange opp problemstillingen for de over 20 år på videregående skole, sier direktøren i Kolumus.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...