– Må sikre oss bedre i framtiden

– MÅ ENDRE RUTINENE: Høyres Thor Magne Seland mener Sandnes må lære av kartselskap-saken.

Thor Magne Seland (H) ønsker bedre rutiner for at kommunen skal unngå utbetalinger til selskaper lignende Det Norske Kartselskapet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 26.04.2018 kl 15:53

Som kjent er Sandnes én av flere kommuner som har utbetalt penger til selskapet Det Norske Kartselskapet.

Som VG kunne fortelle i helgen, har rundt 200 norske kommuner og fylkeskommuner blitt fakturert 7,5 millioner kroner av Det Norske Kartselskapet. Rundt 110.000 kroner har blitt fakturert fra Sandnes kommune.

Det Norske Kartselskapet AS har tilbudt oppføringer på sitt eget kart, tjenester som andre tilbyr gratis.

Til VG sier Anna Lima Braut, virksomhetsleder i Omsorg Sør i Sandnes kommune, at de ble «rundsnakket». Det ble fremstilt som om produktet bare var noe de «måtte» ha. Hun forteller at det ble ringt direkte til ulike enheter der det mer eller mindre ble sagt at «alle andre i kommunen også har dette».

– Det er veldig lite greit å ha blitt lurt, selv om det er i en liten målestokk.

Hva gjøres?

Under mandagens formannskapsmøte spurte Høyres Thor Magne Seland om hva Sandnes kommune har foretatt seg for å forhindre at det i framtiden betales ut beløp til virksomheter som opererer på lignende måter.

– Vi må lære av denne typen hendelser, slik at vi ikke kommer i denne situasjonen en gang til. Det må være systemer på hva en bestiller i de forskjellige avdelingene. Når det brukes 100.000 kroner på noe det ikke skulle blitt brukt ei krone på er ikke det bra, sier Seland til Sandnesposten.

Seland driver til daglig Seland Optikk, og har flere ganger vært borti det han omtaler som lignende svindelforsøk.

– For 10-15 år siden var dette et større problem i privat næringsliv. Da tok aktører med navn som lignet på store, velkjente selskaper kontakt, gjerne i ferietid når daglig leder og økonomiansvarlig var på sommerferie, og prøvde å selge inn produkter «vi bare måtte ha». I dag har privat næringsliv endret rutinene og betaler i liten grad gjennom papirfakturaer som før.

– Må sikre oss

Under formannskapsmøtet mandag tilføyde ordfører Stanley Wirak at kommunen nesten daglig får henvendelser av en lignende art, og at dette er et kjempeproblem.

Rådmann Bodil Sivertsen opplyste at økonomiavdelingen i kommunen er blitt kontaktet med tanke på å legge inn sperre for utbetaling til slike selskaper.

– Det er bra. Vi må sikre at slike ting ikke skjer igjen, sier Seland.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...