Maher (15) måtte flytte til Nord-Norge

… mens søsknene bor i Rogaland

SPLITTES: Maher Abdallah (15) og storebror Ammar Abdallah får ikke lenger bo i samme område. Etter at UDI nylig sa opp sin avtale med Sandnes mottak for mindreårige asylsøkere, må Maher flytte til Nordland hvor han var på plass tirsdag. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Maher Abdallah (15) vil heller reise tilbake til Libanon enn til Nord-Norge, flere flyturer unna familien som bor i Rogaland.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.05.2018 kl 10:58

For et halvt år siden kom 15 år gamle Maher Abdallah til Norge fra Libanon. Han og familien er opprinnelig fra Syria, men flyktet til nabolandet Libanon på grunn av krigen som herjer i hjemlandet.

Siden har tre av søsknene i familien kommet til Norge og fått oppholdstillatelse. To eldre brødre og ei søster. De bor i dag i Sandnes, Stavanger og på Nærbø.

Fram til nå har Maher bodd ved mottaket i Strandgata som nå skal legges ned. I og med at mottaket skal legges ned, har 15-åringen fått beskjed om at han må flytte.

Men 15-åringen får ikke adresse i nærheten av familien som allerede er bosatt i Sandnes-regionen.

– Jeg har fått beskjed om at jeg må flytte til Vågan kommune i Nordland, hvor jeg skal bo i fosterhjem. Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke får bo i fosterhjem nærmere familien min, sier Maher.

Langt unna

Sammen med søsknene har han den siste tiden forsøkt å finne et svar på hvorfor han, som mindreårig, må flytte til en helt annen del av landet.

– Vi kjenner ikke til andre i samme situasjon. For oss virker dette merkelig, og vi forstår ikke logikken i at en mindreårig må flytte til en helt annen del av landet. Det må være mye bedre at han kan bo i nærheten av sine søsken, forteller storebror Ammar Abdallah.

– Skal vi besøke ham i Vågan, må vi bytte fly to ganger. Det ville nesten vært enklere for oss å reise til Libanon. Dette virker bare merkelig, sier Ammar.

Tirsdag denne uken var Maher på plass i Vågan. Han lengter allerede tilbake til Sandnes.

– Når jeg må bo så langt borte fra familien min i et nytt og fremmed land, ville det nesten vært bedre for meg å reise tilbake til Libanon, sier han.

Vet ikke hvorfor

Familien har lett etter svar på hvorfor 15 år gamle Maher ikke får bo i samme område som resten av familien.

– Vi har snakket med blant andre barnevernet, kommunen, IMDi, Fylkesmannen og Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger (SEIF), men opplever at vi ikke får svar på spørsmålene våre. For oss spiller det ingen rolle hvor i landet vi bor, så lenge vi kan bo i det samme området og kan besøke hverandre. I hver vår ende av landet blir dette svært vanskelig, sier storebror Ammar.

Onsdag denne uken forteller Ammar at de allerede er i gang med å forsøke å få den yngste broren tilbake til området.

– Vi kjenner til at det blir en plass ledig i Stavanger neste måned. Vi kommer til å ta kontakt med Mahers nye verge i Vågan og håper virkelig vi kommer fram til en løsning, forteller han.

– Er få plasser

Å bosette enslige mindreårige er et puslespill med 
mange hensyn som skal tas, får Sandnesposten opplyst.

Sandnesposten har vært i kontakt med IMDi med tanke på å få vite mer om hvilke hensyn som må tas når en enslig mindreårig skal bosettes, og hvorfor det i noen tilfeller ikke er mulig å få til en løsning i nærheten av familie som allerede har bosted i en kommune.

IMDi ønsket å få spørsmålene sendt over skriftlig. Da Sandnesposten gikk i trykken var spørsmålene foreløpig ikke besvart.

Leder Margrethe Sele ved Flyktningenheten i Sandnes forklarer litt generelt om hvordan det fungerer når de skal bosette en enslig mindreårig. Først mottar kommunen en anmodning fra IMDi om bosetting av en konkret enslig mindreårig. Én av oppgavene til Flyktningenheten er å finne egnet botilbud til en enslig mindreårig når vedkommende har fått vedtak om at han eller hun skal bosettes i kommunen.

I og med at Maher Abdallah (15) har fått vedtak om å bosettes i en helt annen kommune, har ikke Flyktningenheten i Sandnes noe med denne saken å gjøre, men leder Margrethe Sele kjenner godt til regelverket og forklarer litt om hensynene som må tas.

– Det har de siste årene blitt lagt ned mange ordinære asylmottak og asylmottak med avdelinger for enslige mindreårige. I Sandnes kommune er det svært få plasser til bosetting av enslige mindreårige. Sandnes har i 2018 bare tre plasser for denne gruppen, og nabokommunene har heller ikke mange bosettingsplasser. Derfor blir ungdommer flyttet til bosettingskommuner med ledige plasser, og botilbud som passer i forhold til ungdommens behov, forklarer Sele.

Hun skjønner godt at det ikke er kjekt for søskenflokker å splittes ved at de bosettes i kommuner i vidt forskjellige deler av landet.

– Antallet enslige mindreårige som bosettes i en kommune reguleres av bystyret. Dersom Sandnes skal ta imot flere, må det et politisk vedtak til, sier hun.

Torsdag formiddag får Sandnesposten opplyst følgende fra IMDi:
– IMDi kommenterer ikke saker på individnivå og vi kan derfor ikke kommentere denne konkrete saken. Mer generelt kan vi opplyse følgende om bosetting av enslige mindreårige flyktninger:

– Når barnet har fått innvilget opphold og skal bosettes i en kommune, blir informasjonen fra kartleggingen viktig grunnlag for at kommunen som skal ta dem imot og legge best mulig til rette for disse barna. Det er omsorgssentrene til Bufetat som kartlegger de under 15 år, og asylmottakene som kartlegger de over 15 år. Det er barnets behov som er sentralt i kartleggingen, og IMDi jobber for å finne en kommune som har et bosettingstilbud som ivaretar barnets behov.

– Enslige mindreårige som får oppholdstillatelse som danner grunnlag for bosetting skal bosettes i en kommune. Kommunene som har vedtatt å bosette denne gruppen, får forespørsel fra IMDi om å ta imot enkeltpersoner. Ikke alle kommunene bosetter enslige mindreårige. IMDi tar hensyn til hva slags behov den enkelte har av bo- og omsorgstiltak, og vi jobber for at den enslige mindreårige skal bli bosatt i nærheten av familie dersom dette anses som hensiktsmessig.

– Det er flere forhold som spiller inn på om mindreårige kan bo nær familie. Både i form av at det ikke er tilgjengelige plasser i kommunen/kommunene nær familie, at det ikke er ett passende bo- og omsorgstiltak i nærområdet eller det kan ha kommet frem opplysninger knyttet til den enkeltes behov, opplyser IMDi.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...