Fortsatt nynorsk på Høle: Mållaget håper på Høle-effekt ved andre skoler

NYNORSK: Noregs Mållag og leder Magne Aasbrenn håper at nynorsk-seieren på Høle skule vil gi smitte-effekt når andre skoler skal velge målform. Foto: Noregs mållag (innfelt) og Andreas Kydland

Leder Magne Aasbrenn i Noregs Mållag håper folkeflertallet for nynorsk på Høle skule vil gi smitteeffekt i forhold til hvorvidt Orstad skule i Klepp skal bli bokmålsskole.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.02.2017 kl 11:58

NYNORSK: – Jeg tolker resultatet fra Høle skule som et klart tegn på at nynorsk er på fremmarsj. Vi opplever nå en motreaksjon i forhold til at all urbanisering og sentralisering ikke nødvendigvis er fremskritt. Jeg er glad for at flertallet på Høle ser verdien i å ta vare på lokalkulturen og identiteten i bygda der nynorsk har vært og er en viktig del, sier Aasbrenn.

Større bevissthet

286 av i alt 745 stemmeberettigede avga stemme ved Høle skule på mandag. Det ga en valgdeltakelse på 38,3 prosent. Da stemmene var talt opp hadde 153 stemt for nynorsk og 132 for bokmål. En stemme var blank. Folkeavstemningen, som kom i gang etter at FAU ved Høle skule la fram tall som viste at 63 prosent av de foresatt ønsket bokmål, var rådgivende. Det betyr at det er bystyret som skal ta den endelige avgjørelsen i saken, men dette blir sannsynligvis en formalitet, og Høle skule, som har vært nynorsk skole siden 1913, vil fortsatt ha nynorsk som hovedmål.

Selv om valgdeltakelsen var lav, mener Asbrenn at resultatet på Høle skule var representativt for stemningen i bygda.

– Valgdeltakelsen var høyere på Høle enn det vi har sett andre plasser der det har vært liknende folkeavstemninger og vi tolker dette som et klart tegn på at bevisstheten rundt nynorsk er høyere nå enn tidligere. De fordommene som vi før har sett i forhold til motsetninger mellom by og land er ikke like sterke i dag, sier han og fortsetter:

– Resultatet på Høle skule er heller ikke det eneste eksempelet på at folk i fylket vil beholde nynorsk. Det er ikke lenge siden 61 prosent sa ja til nynorsk i Tysvær, i Sirdal var resultatet enda bedre. Her stemte 333 for nynorsk og 132 for bokmål.

Drahjelp fra fylket

Aasbrenn ser heller ikke bort fra at Rogaland fylke sitt nei til å være med i en vestlandsregion som ikke var språknøytral kan ha gitt utslag.

– Språket i Rogaland ligger nærmere nynorsk enn bokmål og avgjørelsen kan nok synes å ikke være i takt med den oppfatningen mange har, sier han og viser til at mållaget får stadig flere medlemmer.

– Mållaget har nå 12.411 betalende medlemmer. Det er det høyeste medlemstallet på 25 år. Folk strømmer til og engasjementet hos medlemmene er stort. Flere synes å være bevisst på sin egen identitet, også yngre folk. Noe av det jeg merket meg under debatten på Høle var at mange yngre foreldre talte varmt om å beholde nynorsk, sier han og fortsetter:

– For Høle skule er det viktig at man får beholde nynorsken. Det er vanskeligere å ta igjen nynorsk enn det tilfellet er med bokmål. Bokmål er noe elevene lettere vil kunne plukke opp fra andre kanaler.

Håper på smitteeffekt

Aasbrenn tror ikke at mållaget sitt store engasjement i forkant av folkeavstemningen på Høle har vært utslagsgivende for nynorskflertallet, men han lover at man nå også skal bite fra seg i den videre kampen for å beholde nynorsk ved skolene i Rogaland.

– Vi håper at resultatet fra Høle skule kan gi smitteeffekt når Orstad skule i Klepp skal ha en likende avstemning, sier han.

Da Malmheim skolekrets holdt en lignende avstemming, ble stemte 70 prosent av de frammøtte til fordel for bokmål. Der var forøvrig oppmøtet dårligere; Kun 195 av oppunder 800 stemmeberettigete møtte opp i stemmelokalene.

I Sandnes er det foruten Høle kun Sviland skule som bruker nynorsk som hovedmål. Men snart kommer det én til. Fra 1. januar 2020 blir også Forsand skule en del av Sandnesskolen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...