Lederen vil selv ta turen til bygda: Mållaget lover kamp om Høle skule

ENDRING: 63 prosent av de foresatte ønsker bokmål på Høle skule, mens 36 prosent ønsker å beholde nynorsk.

Mye taler for at Høle skule neste år går over til å bli bokmålskole. Noregs 
Mållag varsler mobilisering.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 20.12.2016 kl 22:25

NYNORSK: – Dette er en sak vi allerede er engasjert i, og det er ikke gitt at folk på Høle kommer til å si ja til at skolen skifter hovedmål. Jeg planlegger selv å dra til Høle for å snakke med folk i god tid før folkeavstemningen. Dette er også et spørsmål om hva som er betyr mest for lokalkulturen, og her er nynorsken en svært viktig faktor, sier leder Magne Aasbrenn i Noregs Mållag.

Initiativ fra FAU

Bakgrunnen for saken er at samarbeidsutvalget ved Høle barne- og ungdomsskule har oversendt en henvendelse fra FAU ved skolen der det vises til en undersøkelse blant foresatte om hvilket målform foreldrene ønsker. 63 prosent av de foresatte ønsker bokmål, men 36 prosent ønsker å beholde nynorsk.

Rektor Arvid Strand ved Høle skule bekrefter at skolen de siste årene har sett en utvikling med stadig flere bokmålselever og at det for første gang er satt opp en bokmålsgruppe for elever som starter i 1. klasse neste år.

Aasbrenn kjøper ikke helt argumentasjonen i saken og viser til at det er relativt få bokmålselever på Høle skule i dag. Han viser også til at rogaland- og sandnesdialekten ligger nærmere opp til nynorsk enn bokmål.

– Det er viktig at elevene blir gode i begge målføre. Det er da større fare for at de blir dårligere i nynorsk på en bokmålskole enn at de blir dårligere i bokmål på en nynorskskole. Høle ligger geografisk og kulturmessig også tett opp mot Ryfylke der nynorsk er hovedmål, sier han og viser til eksempler.

– Det er flere tilfeller der elever på ungdomstrinnet som har hatt problemer med bøker som ikke er tilgjengelig eller kommer alt for sent. Det har og vært tilfeller med lærere som ikke mestrer nynorsk godt nok blir satt til å undervise nynorskelever, uten at jeg vil påstå at det er slik i Sandnes, sier han.

Flere nynorskelever

Aasbrenn viser samtidig til det han kaller en nasjonal holdningsendring i forhold til nynorsk og viser til at det i fjor var en samlet økning av nynorskelever i skolene i hele landet. Økningen var størst i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Bare i Rogaland var økningen på 109 nynorskelever og vi snakker nå om et antall på i alt 14.321 elever i hele fylket. Samtidig opplever vi i mållaget stor økning i tallet på nye medlemmer i fylket. Mye av det sistnevnte kan nok tilskrives motstanden som Rogaland fylke har lagt for dagen i forhold til å benytte nynorsk som hovedmål, sier han.

– Da Malmheim skole gikk over til bokmål stemte 70 prosent for dette?

– Det er riktig, men det har vært en holdningsendring hos folk de siste årene. Nynorsken har fått en sterkere posisjon og folk er mer bevisste. Det ser vi på flere felt, bare det at en forfatter som Tore Renberg nå skriver en ny roman på nynorsk er jo oppsiktsvekkende, sier han og fortsetter.

– Vi hadde en liknende sak i Tysvær for ikke så lang tid tilbake der foreldre ønsket å gå over til bokmål men det ble likevel flertall for nynorsk da folk fikk si sin mening. For mange veide argumentet om lokal kulturtilhørighet tungt. Jeg ser ikke vekk i fra at det samme kan bli tilfelle på Høle, vi trenger i alle fall en debatt og det lover vi at folk på Høle skal få.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...