Sandnesposten A/S

Sandnesposten

– Manglende busskapasitet blir ikke et problem

BEREDT: Kolumbus er forberedt på endringene i reisevanene bomringen vil medføre. Kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Tostensen er fra Sandnes, men her avbildet i Stavanger. Foto: Frode Olsen

Kommunikasjonsrådgiver i Kolumbus, Elisabeth Tostensen, forteller at selskapet har forberedt seg på endringene i reisevanene som bomringen mest trolig vil medføre.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 02.08.2018 kl 18:34

Flere mennesker Sandnesposten har intervjuet, peker på at det kollektive tilbudet i områdene rundt Sandnes er for dårlig. På sosiale medier er det også mange som mener at myndighetene starter i feil rekkefølge når de iverksetter bomringen uten ferdig utbygget kollektivtilbud.

Elisabeth Tostensen, som for øvrig er ekte sandnesgauk, sier at manglende kapasitet ikke vil utgjøre kaostilstander i oktober.

– Vi startet forberedelsene for en god stund tilbake. Det største løftet tok vi allerede i 2016. Da endret vi billettsystemet, og forenklet sonesystemet fra tidligere 136, til dagens fem soner. Hele bussparken ble skiftet ut. Deriblant er antall leddbusser steget fra 15 til 75. Det øker kapasiteten betraktelig, sier Tostensen.

Nok kapasitet

Rådgiveren nevner også prisjusteringer for den yngre generasjonen, og direkteruter til strategiske reisemål i regionen. I følge Tostensen jobber Kolumbus hardt for at Jærbanen og bussnettverket skal utgjøre ryggraden når det kommer til kollektivtilbudet.

– Vi skal heller ikke glemme el- og bysyklene, noe som i Stavanger har vært en stor suksess. Det samme med HjemJobbHjem. Et alternativ mange bedrifter nå slutter seg om og tilbyr sine ansatte. Det skal også være slik, at de som ønsker å reise kollektivt med buss, ikke skal vente lenger enn et kvarter der hvor de bor. Målet er selvsagt at kollektivtrafikken etter hvert skal bli så sømløs som mulig, sier hun.

Tostensen sier at studier viser at rogalendinger har et fordreid syn på tilbudet som virkelig finnes.

– Det finnes et gap i Rogaland som viser at så mye som 30 prosent tror tilbudet er dårligere enn det i realiteten er. I Oslo er det motsatt. Der er befolkningens inntrykk at tilbudet er bedre enn realiteten tilsier, forteller Tostensen.

Ut av komfortsonen

Hun er relativt sikker på at skepsisen for mange bunner ut i det å skulle trå over terskelen som finnes når man skal over fra personbil til kollektiv transport.

– For mange handler nok dette om endring av vaner. Rogaland har tidligere ikke vært like bevisst når det kommer til arealplanlegging. Vi har bosatt oss rundt forbi og dermed benyttet oss av den komfortable personbilen. Sammenlignet med andre steder, har ikke distriktet samme tradisjon for å benytte kollektive tilbud. Nå skal mange ta det steget, og for enkelte sitter det langt inne, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKEPSIS: Elisabeth Tostensen i Kolumbus tror mange vil oppdage at busstilbudet er bedre enn de hadde forventet. Foto: Frode Olsen

Kolumbus er naturlig nok opptatt av de positive sidene økt kollektiv bruk vil medføre for samfunnet. Færre biler og lavere utslipp er noen av fellesgodene.

– Jeg mener vi skal inspirere, og bli inspirert av dagens ungdom. De få meterne noen må gå til og fra busstopp, viser at mange beveger seg opp til fire ganger mer enn de ellers ville gjort. Ved å benytte kollektive tilbud, kommer noen faktisk opp i den halve timen med bevegelse folkehelsetjenesten anbefaler som daglig trim. Kapasitetsargumentet skal i alle fall ikke være en årsak til at folk ikke skal benytte kollektive tilbud. I vår beredskapsplan tar vi også høyde for dubleringer på noen av de mest kritiske rutene, og på tidspunkt med flest passasjerer. I tillegg følger vi svært nøye med på hvilket reisemønster folk er i behov for etter at bomringen iverksettes, sier Tostensen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...