Margunn utgir dikt som er skrevet ute på tur

BLYANT OG PAPIR: – Plutselig er det et dikt som dukker opp i min tankeverden. Da er det bare å finne fram blyant og papir og skrive ned strofene, forteller Margunn Hetland Salte, som har gitt ut diktbok i høst. Foto: Ove Eikje

– Livet kan sammenlignes med en vandring i naturen, sier Margunn Hetland Salte fra Hommersåk. Hun ønsker å være en medvandrer og gå noen steg med dem som kanskje sliter.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

POESI: – Jeg har skrevet dikt de siste 10-15 år, og mange av dem kommer til meg når jeg går på tur ute i naturen. Derfor har jeg alltid med blyant og papir i tursekken, forteller Margunn Hetland Salte.

Hun debuterte i høst som forfatter med diktboken «Medvandrar», og den er også rikt illustrert med hennes egne naturbilder. Salte er til daglig lærer i barneskolen i Hommersåk. Hun er gift og har tre barn og seks barnebarn.

Tur i regnvær

Sandnesposten er ute og går tur sammen med forfatteren ved Frøylandsvatnet i Hommersåk. Dette er et område hun har hatt et nært forhold til siden hun var barn. Selv om det ikke er det beste turværet med en del regn i lufta, ser ikke det ut til å distrahere henne.

– Jeg liker å være ute i naturen i all slags vær, og det er faktisk herlig og forfriskende når det regner, sier Margunn og smiler.

Helt fra hun var liten har hun vært ute på tur, fordi foreldrene likte å ta barna med seg.

– Det var et rikt friluftsliv i vår familie. Vi gikk på fjellturer der vi hadde flott utsikt og kunne se både til Stavanger og innover i Ryfylke. Denne turgleden smittet over på oss barna, minnes hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALL SLAGS VÆR: – Jeg liker å være ute i naturen i all slags vær - også når det regner, sier Margunn Hetland Salte. Foto: Ove Eikje

Lovsang i naturen

– Hva betyr det for deg i dag å komme ut i naturen?

– Når jeg er stresset av ulike årsaker, er det ingen ting som er bedre enn å komme seg ut på tur. Jeg liker godt å gå alene og har ofte en fast rute. Da kan jeg be og lovsynge Herren ute i naturen, og det er så befriende. Det hender også at jeg synger litt for meg selv. En gang stemte jeg i strofen «det enda jeg vet det er at nåden rekker». Da kom det noen andre turgåere og fikk høre meg synge. De skrøt av sangen, og det var jo hyggelig, smiler Margunn.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Margunn Hetland Dahle:

  • Født i 1959 og er fra Hommersåk
  • Er gift med Joleiv Ådland Salte, og de har tre barn og seks barnebarn
  • Arbeider som lærer på barneskolen i hjembygda
  • Medlem i pinsemenigheten Betel Hommersåk
  • Debuterer i høst med diktsamlingen «Medvandrar» utkommet på Lyrikkforlaget

En mosegrodd stein

Hun har også et sted som er hennes hvileplass. Det er en mosegrodd stein der hun ofte slår seg ned.

– Der kan jeg sitte og be for meg selv. Jeg blir så inspirert av å være ute i naturen, for da er jeg så nær skaperverket. Jeg blir så takknemlig. Plutselig er det et dikt som dukker opp i min tankeverden. Da er det bare å finne fram blyant og papir og skrive ned strofene, forteller hun.

Vi får lov å gjengi første verset av diktet som heter «Medvandrar»:

«Du døydde for meg på ein kross, Herre kjær.
Din kjærleik til meg så uendeleg er.
Ja, minn meg på det ved Ditt ord, gong på gong,
Så kjem det fra djupet av hjarta ein song!»

Å være medvandrer

– Hvorfor har den nye boka di fått tittelen «Medvandrar»?

– Den har en dobbelt bunn. Jesus er med meg på min vandring her på jorda. I tillegg vil jeg gjerne være et medmenneske og gå noen steg sammen med dem som kanskje sliter. Derfor ønsker jeg at disse diktene kan få betydning for noen som leser dem, sier Margunn.

Hun legger til at livet kan sammenlignes med en vandring i naturen gjennom dype daler og opp på fjell, og det kan være bakker og bølger.

– Alle disse aspektene hører med til livet, og vi må som mennesker igjennom de ulike fasene. Men jeg er glad for at jeg har funnet tryggheten i Jesus i min vandring på jord, for intet annet kan måle seg med det. Når jeg møter vanskeligheter i livet, så er Han min medvandrer, understreker Margunn Hetland Salte.

Lysning i tunnelen

– Hva vil du si at livet har lært deg?

– Det er at Jesus er med gjennom alt. «Han går ved min side, Han leder min gang», som det står i sangen. Så vil jeg si til alle som sliter med tunge tanker; Det er lysning i alle tunneler, for det er en åpning i den andre enden! Vi skal vite at bak skyene er himmelen alltid blå. Derfor kommer det ofte noe lyst ut av det mørke. Jesus er lyset i mitt liv, og kilden jeg har er hans levende ord, svarer Margunn.

Valg av ektefelle

Når hun ser tilbake på sin livsvandring, er det flere tanker som dukker opp.

– Da jeg var ung, lurte jeg jo veldig på hva som skulle skje med meg fremover. Jeg ønsket hele tiden at Jesus skulle ha førsteplassen i livet mitt. Derfor er det avgjørende at han får vise meg vei i viktige avgjørelser. Det gjelder blant annet å finne ektefelle, sier Margunn.

Hun bad om å finne den rette, og det sa «pling» noen uker etter at de hadde truffet hverandre.

– Det ble han – og vi har hatt 40 velsignede og rike år sammen, understreker hun.

Hans vei er best

Margunn legger ikke skjul på at det har betydd alt for henne å ha Jesus som medvandrer gjennom hele livet.

– Jeg får komme til han med alt – bekymringer, gleder og sorger. Når det er viktige avgjørelser som skal tas, er det godt å få vende seg til Herren og be om hans vei som alltid er den beste for oss, sier Margunn Hetland Salte.

ALENE: – Jeg liker godt å gå alene og har ofte en fast rute, forteller Margunn Hetland Salte. Foto: Ove Eikje

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...