Kom inn på prestisjeskole: Marie kjempet seg gjennom nåløyet

FIKK PLASS: Marie Gårseth Gathe har fått plass ved den prestisjetunge musikallinjen ved Högskolan för scen och musik. Foto: Håvard Ovesen

Over 300 søkte, men etter fire knallharde opptaksprøver var det bare ni som fikk plass ved den svenske prestisjeskolen. Marie Gårseth Gathe fra Ganddal var en av dem.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

MUSIKAL: Marie Gårseth Gathe fra Ganddal vil bli musikalartist.

– Det er drømmen å kunne stå på scenen og leve av det. Jeg vil stå opp hver dag og glede meg til å gå på jobb, sier hun.

Det er likevel langt fram dit, og ifølge munnhellet skal kunstens vei være særdeles tornefull. Tjue år gamle Gathe har denne oppskriften på hvordan hun skal få trosset utfordringene og satt drømmen om til virkelighet:

– Det krever bitte litt flaks, men mest av alt mye hard jobbing, i tillegg til litt ydmykhet. Det å ha et nettverk er også viktig. Det skal jeg begynne å bygge i Sverige nå.

Hard konkurranse

Sammen med åtte andre har Gathe fått plass ved musikallinjen ved Högskolan
för scen och musik i Göteborg. I utgangspunktet var det over 300 søkere, men
de fleste falt fra underveis.

– Det var fire runder med audition. De sjekket alt fra danseferdigheter til sang, formidling og dramaimprovisasjon. I tillegg hadde vi mye musikkteori, forteller hun.
På forhånd fikk hun god hjelp fra lærerne ved musikkteaterhøyskolen i Oslo, hvor hun har gått det siste året. Men i tillegg til det rent tekniske, hadde Gathe også en tilleggsutfordring: Hun måtte lære seg svensk.

– Det ble mye terping på det. Alle sanger og monologer måtte være på svensk, sier Gathe. Hun fikk god hjelp av svenske venner, og øvde helt til språket satt.

– Min mor har språkøre, så jeg har nok arvet litt etter henne, sier hun.

Men også det rent grunnleggende må være på plass, og det fordrer målrettet innsats.

– Hver dag bruker jeg en halvtime til en time bare på sangtrening, det å trene stemmen. Og så er det generelt mye fysisk trening. Det krever sitt å synge og danse samtidig. Jeg går og løper, og i tillegg trener jeg styrke. Du må være i god fysisk form for å klare dette. Det er ganske ekstremt, sier Gathe.

Lang erfaring

Gathe har visst mer eller mindre hele livet at det er musikalartist hun vil bli. Interessen begynte gjennom kulturskolen, og vokste seg sterk gjennom årene på Vågen videregående skole, der hun blant annet ble tildelt hovedrollen i skoleoppsetningen av Alice i Eventyrland.
Tross sin unge alder har hun også bygget seg opp litt musikalfaglig erfaring utenom skoletimene. Blant annet var hun med Åge Steen Nilsen da han satte opp Queen-show i Sandnes, og da Maria Arredondo satte opp en rogalandsturné med Sound of Music, var Gårseth med som Liesl, den eldste datteren i Von Trapp-familien.

– Jeg føler meg hjemme på scenen. Det er liksom noe som alltid har vært med meg. Det å stå og formidle og fortelle en historie, det er noe helt unikt for musikaler, og er noe jeg alltid har likt. Helt siden jeg var liten har jeg drevet med teater, sang, og musikk, og det føles veldig naturlig å slå disse sammen, sier Gathe om musikalinteressen.

I slutten av august skal hun altså få sjansen til å gjøre mer av det. Da tar hun fatt på første år av en treårig bachelorgrad.

– Jeg har en venn som går der nå, og som anbefalte skolen. Da jeg gikk på Vågen var det også flere av lærerne som anbefalte den, dersom jeg ville drive med musikaler. Det er mye mer fokus der, og med så få i klassen får du mer oppfølging enn du vil få på andre skoler. Det er veldig fint, sier Gathe.

Vil til Broadway og West End

Det siste året ved skolen vil de få utplassering ved et teater. Gathe vet enda ikke om det vil bli i Norge eller Sverige, men sier at det viktigste er at hun får jobbe med det hun har lyst til. På sikt kan hun godt tenke seg engasjementer enda lenger unna også.

– Det er da du får sjansen til å virkelig bygge nettverk. Musikalverdenen er større i Sverige enn i Norge, i hvert fall i øyeblikket. Drømmen er jo Broadway eller West End, men det gjelder å begynne i det små, og så heller bygge seg oppover.
Det var Ella Snobl som var sanglæreren hennes på kulturskolen. Hun har klokkertro på Gates musikalframtid.

– Hun begynte hos meg da hun var elleve, tolv. Jeg hørte med en gang at her er det noe. Hun er kjempedyktig, sier Snobl, som kan fortelle at det ikke er hvilken som helst skole Gathe nå har kommet inn på.

– Den regnes som den beste skolen for sceneartister i Norden, og det er veldig vanskelig å komme inn. Svært mange kjente artister har gått der, sier Snobl.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...