Martin skal jobbe på 75-årsdagen

GOD FORM: Det er alderen og ikke helsa som gjør at Øglænd nå takker av som 75-åring. Fremdeles jobber han 100 prosent og arbeidskapasiteten er det lite å si på. Foto: Trond Eirik Olsen

Har stått på for kommunen i 50 år – uten en eneste sykemelding.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 25.10.2018 kl 11:40

JUBILANT: Å stå i jobb til man er 75 år er ikke daglig kost. I over 50 år har Martin Øglænd vært ansatt i Sandnes kommune og han har gledd seg til hver arbeidsdag.

– Jeg gleder meg like mye til å gå på jobb i dag som jeg gjorde da jeg startet i kommunen for 50 år siden. Jeg kan ikke akkurat si at jeg har gått meg lei. Sandnes kommune har vært en fantastisk flott arbeidsplass, sier Martin Øglænd.

Står opp halv fem

Til tross for at Øglænd fyller 75 år i dag står den spreke mannen fra Riska opp mellom 04.30 og 05.00 om morgenen. Deretter setter han seg i bilen og kjører fra Riska til jobben der han er på plass rundt klokken 05.30. I over 50 år har Øglænd sammen med arbeidslagene sine utført utbedringer og omlegginger av det kommunale ledningsnettet over det meste av det som finnes av kroker og kriker i Sandnes. Han har separert og utbedret og tidligere også vært med å sprenge ettersom han også er skytebas. Det sistnevnte har det imidlertid blitt mindre av de senere år ettersom det er kommet til strengere krav i forhold til HMS og forsikringer.

– Vanligvis har jeg med meg noen brødskiver på jobb og tar frokosten i arbeidsbrakka før jeg starter opp. Jeg kommer nok til å gjøre det samme på 75-årsdagen min, ser ingen grunn til å endre på det. Jeg hører imidlertid rykter om at det er visse ting på gang i forhold til at jeg nå skal gå av med pensjon og jeg må innrømme at jeg er litt spent på hva som skal skje, sier Øglænd og smiler beskjedent.

Siste arbeidsdag

31. oktober er det definitivt slutt på arbeidsdagene for 75-årsjubilanten. Da gjør Øglænd det som de aller fleste i hans aldersgruppe har gjort for lenge siden, han går over i pensjonistenes rekker.

– Jeg har forandret på avslutningsdagen min tidligere, men nå er det definitivt. 31. oktober blir min siste arbeidsdag. Jeg blir jo 75 år og det er grenser for hvor lenge jeg kan jobbe, selv om jeg rent helsemessig godt kunne jobbet noen år til, sier han.

Mange lovord

«En god og grei leder med gode fagkunnskaper og godt humør, en mann for sine ord som aldri har vært redd for å si meningen sin, en mann som aldri har sagt et vondt ord». Lovordene er mange fra arbeidskolleger og andre som kjenner Øglænd godt.

Når vi treffer den spreke jubilanten er Øglænd i full gang med lede arbeidet med å legge avløpsledninger i Kvålamarka. Selv tar han all rosen med fatning, men han skryter gjerne om sin tid i kommunen.

– Jeg startet som lærling i kommunen i 1968 og siden har jeg blitt værende. Det har vært flotte år både som vanlig ansatt, formann og arbeidsleder. Jeg tror ikke det kan være mange plasser igjen i kommunen der jeg ikke har arbeidet og det har vært stort å kunne bidra til utviklingen, sier han.

Ingen senioravtaler

Det som er ekstra spesielt med Øglænd er ikke bare det at han fremdeles er i jobb, men at han også har takket nei til ulike senioravtaler om å jobbe mindre.

– Nei, skal jeg først jobbe vil jeg gjøre det fullt ut. Kortere arbeidsdager og mer fri har ikke vært noe som har lokket meg. Jobben holder meg i form både fysisk og psykisk og jeg liker å arbeide. Det er bedre å ha mye å gjøre enn å stå i fare for å visne litt vekk når man plutselig får lite å gjøre, sier han.

Mange forandringer

Gjennom sine 50-år i kommunen har Øglænd naturlig nok vært med på mye og han har også sett store forandringer. Personlig har han ikke vært like begeistret for alle forandringene,

– Utviklingen går fort. Du har jo eksempelvis det med digitalisering. I dag skal det meste gå på data og det skal helst ikke være papir. Akkurat på det feltet er jeg ikke så flink, det har vel med alderen å gjøre, men heldigvis har jeg andre folk rundt meg som kan dette godt, sier han og fortsetter;

– Samtidig har det vært mange positive ting som har skjedd. Vi har fått mange gode hjelpemidler som gjør arbeidet lettere. Da jeg startet i 1968 blandet vi sement med håndemakt. Det er det slutt på nå, men samtidig er det blitt høyere krav til mye og mer spesialisering.

– Hva er hemmeligheten bak å jobbe så lenge uten å være sykemeldt en dag?

– Jeg har hatt en veldig god helse. Det er nok hovedgrunnen, men det må også sies at jeg har fått jobbe sammen med mange flotte og gode kolleger. Mange av dagens arbeidskolleger har jeg jobbet med i årevis, og jeg har opplevd et utrolig godt samhold, ikke bare i min avdeling, men også på tvers av avdelingene, sier han,

– Vil du anbefale andre å stå like lenge i jobb?

– Ja, hvis de trives og har det bra på jobb ser jeg ikke noen grunn til at de ikke skal kunne stå på lenge. Mye avhenger selvsagt av helse, sier han.

– Hva skal du gjøre som pensjonist?

– Det blir nok å gjøre. Jeg eier et hus på Riska sammen med min bror. Dette skal males neste sommer og i tillegg til huset er det også flere hundre mål som skal stelles. I tillegg blir det mye vedhogst. Det er nok å ta tak i og jeg kommer nok til å holde meg i aktivitet så lenge helsa holder, sier Øglænd.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...