Måtte skifte frontrute tre ganger på to år

OPPGITT: Tre ganger de siste to årene har Charles Jourdan fått frotruten på bilen knust av stein på riksvei 13 mellom Sviland og Austrått. Nå etterlyser han hyppigere opprydding i veibanen og bedre sikring av last på større kjøretøy. Foto: Trond Eirik Olsen

Charles etterlyser bedre sikring av veistrekning.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

VEI: Tre ganger de to siste årene har steiner i veibanen ødelagt frontruten på bilen til Charles Jourdan. Nå etterlyser han bedre sikring av tungtransport og hyppigere opprydding i veibanen på riksvei 13 mellom Sviland og Austrått.

– Som geolog elsker jeg stein, men ikke i frontruten på bilen min. Jeg regner meg selv for å være en bra sjåfør som tar hensyn, likevel har frontruten blitt ødelagt tre ganger de siste to årene på grunn av steinsprut. Jeg har hatt bil lenge, men det er kun på denne strekningen jeg har opplevd å få skade på bilen, sier Jourdan.

Verst ved rundkjøring

Jourdan bor på Vatne og kjører veistrekningen på rv. 13 mellom Sviland og Austrått flere ganger daglig. Han mener selv det er åpenbart for folk som ferdes på strekningen at det kjører laster med stein på kjøretøy som er dårlig sikret og at konsekvensen av dette blir at det ofte ligger grus og noen ganger større steiner i veibanen. Ifølge Jourdan er problemet mest synlig ved rundkjøringen i Vatnekrossen.

– Når været er bra får man ofte støv og sandblåsing fra lastebiler som ligger foran og ikke har dekket over lasten. Enda tydeligere blir det når man er inne i tunnelen ved Austrått, sier han og viser til egne erfaringer med knust frontrute.

– For meg har dette skjedd en gang i tunnelen, en gang 100 meter fra tunnelen og en gang en til to kilometer fra tunnelen, sier han.

Tok forholdsregler

Den så langt siste hendelsen fant sted 11. januar. Ifølge Jourdan var det denne gang to større kjøredoninger i motsatt kjøreretning som gjorde at en stein traff frontruten og laget en stor sprekk.

– Jeg hadde tatt alle forholdsregler og lå langt bak bilen foran meg. Likevel opplevde jeg å få frontruten knust igjen uten at jeg hadde noen mulighet til å unngå dette. Jeg får heldigvis dekket kostnadene via forsikring, men jeg ønsker ikke å stadig måtte ha bilen inn på verksted på grunn av knust frontrute. Faren for å skade andre deler av bilen er jo også stor, sier han.

Da Sandnesposten sjekket rundkjøringen i Vatnekrossen tirsdag ettermiddag, kunne vi med selvsyn se at det lå grus og noen steiner i veibanen.

Etterlyser større ansvar

Jourdan understreker at han ikke er ute etter å henge ut noen spesielle aktører, men han etterlyser større ansvar for å rydde veibanen og til å sikre last fra med stein og grus.

– Helst burde det vært daglige inspeksjoner av veien, som er en viktig inntaksåre til byen. På meg virker det også som om det kan være behov for større sikkerhetsbevissthet hos de som henter grus og stein i området. Mange er flinke til å sikre kjøretøyene, men jeg ser dessverre ofte eksempler på det motsatte. Jeg ser eksempelvis ofte private biler med tilhenger der grus og stein ligger usikret uten overtrekk, sier han.

Ingen meldinger

Verken Statens Vegvesen eller Velde Pukk AS har mottatt meldinger om stein i veibanen på den omtalte veistrekningen. Begge understreker at de har gode rutiner for opprydding og sikring av last.

– Vi har så langt ikke mottatt noen meldinger om problemer som følge av steiner i veibanen, men det har vært noen meldinger om at det ligger en del strøsand i veibanen ved rundkjøringen i Vatnekrossen. Ofte skriver dette seg fra traktorer og biler med hengere der grus og singel har falt ut. Når vi får slike henvendelser tar vi tak i det og rydder veibanen om nødvendig, sier byggeleder Tor Skårland i Statens vegvesen.

Ifølge Skårland har Vegvesenet klare rutiner for rydding og inspeksjon av den omtalte veistrekningen.

– Entreprenøren vår har ukentlige inspeksjoner og det blir foretatt soping og opprydding i veibanen en gang i måneden. Vi holder også et ekstra øye på Austrått-tunnelen der vi vet det kan samle seg en del grus. Om inspeksjonene viser at det trengs ekstra opprydding blir dette gjort, sier han, og fortsetter;

– Vi har ikke mulighet til å foreta daglige inspeksjoner og skal vi foreta oss noe mer enn det vi gjør, må vi få inn meldinger fra publikum. Så langt har verken innrapporteringer fra publikum eller meldinger fra vår entreprenør gitt grunn til ekstra tiltak.

Gode rutiner

Daglig leder Ole Eriksen hos Velde Transport sier at Velde Pukk heller ikke har fått inn noen meldinger om stein i veibanen på den omtalte strekningen.

– Det foreligger ingen rapporter om dette. Når det er sagt, vil jeg understreke at vi har svært gode rutiner for våre kjøretøy når det gjelder sikring av last. Det er eksempelvis alltid pressing over for å hindre søl, sier han og fortsetter;

– Det er lastebileiernes ansvar å sørge for god sikring, men dette er en vei der det er mye anleggstrafikk. Det er mye virksomhet i området og også mye tungtrafikk til og fra fergesambandet på Lauvvik. Tyngre kjøretøy har ofte grove dekk og det er ikke til å unngå at her kan samle seg stein som kan bli slengt opp.

Rydder selv

Eriksen legger til at Velde Pukk AS har egne rutiner for opprydding med feiing av veien ved pukkverket.

– Dette gjør vi jevnlig ut fra miljøhensyn. Vi ønsker å hindre forurensing. Om vi får meldinger fra publikum om at det skulle være grus og andre ting i veibanen som stammer fra oss kommer vi også til å ta dette på alvor, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...