Sandnesposten A/S

Sviland bydelsutvalg vil utvide båndtvangen: ... men Bertha vil la Ronja og Pepsi løpe fritt

IMOT: Bertha S. Larsen mener hundeeiere har et stort ansvar når det kommer til å ha kontroll på sine firebeinte. Selv støtter hun ikke Sandnes Sau og Geits ønske om helårs båndtvang i flere populære turområder. Foto: Andreas Kydland

Sandnes Sau og Geit ønsker helårs båndtvang i flere turområder og får delvis støtte av Sviland bydelsutvalg. Hundeeier Bertha S. Larsen er imot.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2017 kl 19:55

– Kommunen har allerede helårlig båndtvang i noen nære turområder som parkdraget langs Storåna fra sentrum til Ganddal, turområdet rundt Stokkalandsvatnet, Arboretet, Melsheia, Vagleskogen og Gisketjernet, sier Bertha S. Larsen.

Hun er hundeeier og trener rallylydighet aktivt med sine to dvergpinschere, Ronja (12) og Pepsi (4) og konkurrerer med begge hundene i klasse tre. Titt og ofte er hun å se på tur med hundene i byens turområder.

Nå ønsker Sandnes Sau og Geit å innføre helårs båndtvang i områdene Gramstad/Dale, Seldal/Bynuten, Tengelsdal/Veraland ogFjellbygda/Sygno/Dyranuten, som alle er populære friluftsområder.

– Dagens regelverk sier at båndtvang gjelder fra 1. april til 20. august. Mange sauer går ute mye lenger og flere steder går turområder gjennom eller like ved beitemark hvor flere slipper hundene sine løs, forteller Stian Espedal som er leder i Sandnes Sau og Geit som har 150 medlemmer som i hovedsak representerer sauebønder i Sandnes.

Vil spille på lag

– Vi vil gjerne spille på lag med hundefolket og legge til rette for at uønskede hendelser hvor løse hunder jager og/eller biter sau ikke oppstår, sier Espedal.

Han beskriver det som et problem at stadig flere slipper hundene løs i områder hvor sauer og andre husdyr beiter. De siste årene har det også vært tilfeller av bønder som har avlivet løse hunder som har angrepet beitedyrene deres i Sandnes.

– Det har vært noen triste hendelser både ved Stokkalandsvatnet, Gramstad og ved andre turområder hvor sauer har blitt drept eller jaget til de dør av utmattelse. Vi ønsker svært gjerne at folk bruker naturen, men hundeeiere må også respektere dyr som beiter, sier Espedal og legger til at Sandnes Sau og Geit vil spille på lag med hundeeiere.

Støttes ikke

Lokallaget har kontaktet Sviland bydelsutvalg og spilt inn ønsket om å innføre helårs båndtvang i de nevnte turområdene

– Vi har mottatt signaler fra sauenæringen som disponerer turområdene om at det er et økende problem med løse hunder i disse områdene. Det er noen gnisninger vi ikke ønsker skal videreutvikle seg til å bli et stort problem med økende bruk av turområdene, sier Leidulv Harboe (Sp) som er leder i Sviland bydelsutvalg.

Utvalget mener helårs båndtvang er noe i overkant og vedtok å gå inn for å anbefale en utvidelse av båndtvangen i de nevnte friluftsområdene fram til 1. november.

I og med at bydelsutvalget er et høringsorgan for politiske beslutninger, har forslaget blitt sendt videre til kommuneadministrasjonen. Svaret derfra er at det ikke er ønskelig å gjøre endringer fra dagens regelverk om båndtvang.

– Administrasjons anbefaling er at Sandnes kommune følger hundelovens intensjon og at forskriften for hundehold i Sandnes beholdes uendret, heter det i svaret som er forfattet av Ane K. Rostrup, leder i park, idrett og vei.

Imot utvidet båndtvang

Hundeeier Larsen er mot helårs båndtvang i de foreslåtte turområdene, men skjønner samtidig bekymringen fra bøndene.

– Jeg forstår bøndene som ønsker å beskytte sine beitende husdyr og mener det burde vært et godt samarbeid mellom Sandnes Sau og Geit og hundeklubber i kommunen. Det finnes hundeeiere som aldri har hunden sin løs og som mener det burde være båndtvang alltid. Det mener ikke jeg. En hund bør absolutt få bevege seg løs i all slags terreng. Det blir ikke det samme for en hund å gå på tur disse plassene i bånd, mener hun.

Hun legger at hundeeiere har et stort ansvar med tanke på å lære sin hund å adlyde, slik at den kommer tilbake til eier når den får beskjed om det.

Videre mener hun god dialog mellom bønder og hundeklubber vil hindre mange uønskede situasjoner fra å oppstå.

– Hunder skal selvfølgelig ikke slippes løs i nærheten av beitemark der dyr beiter. Skilt og informasjon til turgåere om at «Her beiter levende gressklippere» burde vært plassert ut i områder hvorhusdyr beiter. Da ville jeg holdt hunden i bånd eller valgt en annen plass å gå tur. De plassene husdyr beiter bør derfor være tydelig merket og inngjerdet. Da vet vi som hundeeier at hvis vi går over et gjerde/gjerdeklyver eller gjennom en grind at her må hunden i bånd, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...