Sandnesposten A/S

Mener retusjert reklame kan medvirke til selvmord

Sanitietskvinnene ba toppolitikerne om råd

BEKYMRET: Bente Sørbø i enden av bordet, og Hanne Thorsen til høyre for henne, fikk oppmerksomhet fra gruppelederne fra de ulike partiene i Sandnes kommune. Foto: Frode Olsen

De to øverste lederne for Norske Kvinners sanitetsforening, avdeling Sandnes, ønsker å forby retusjert reklame i kommunens offentlige rom. Politikerne i formannskapet stiller seg bak bekymringene som ligger til grunn.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2017 kl 13:07

Norske Kvinners Sanitetsforening har i lengre tid kjempet for kvinners helse og rettigheter på et nasjonalt plan. I kampanjen «Lei av å bli lurt» samlet de ulike lokallagene i 2015 over 26.000 underskrifter som de overleverte til helseminister Bent Høie (H).

Målsetningen var at regjeringen skal rette søkelys mot det sanitetskvinnene mener er direkte helsefarlig, spesielt blant unge kvinner. Da Bente Sørbø og Hanne Thorsen møtte toppolitikerne i Sandnes var det for å be om hjelp til å minske problemstillingen for den yngre generasjonen i kommunen.

– Dagens unge jenter og kvinner blir stadig utsatt for et stort kroppspress, hvor idealene blir feilaktig fremstilt. Sosiale medier spiller negativt inn. Presset ungdommene opplever spiller noen ganger inn på den psykiske helsetilstanden. Selvmord er den verste konsekvensen. I kraft av å være en god rollemodell, håper Sandnes kommune vil bidra med å forby retusjert reklame i offentlig rom, eller i det minste forlange at retusjert reklame blir merket, sier Bente Sørbø.

Flere muligheter

Sanitetskvinnene, som ved to anledninger har besøkt skoler i distriktet, spurte rett ut hva som skal til for at byens politikere setter tematikken på dagsorden. Heidi Bjerga (Sv) forklarte at én eller flere politikere kan løfte debatten via en forhåndsanmeldt interpellasjon i et fremtidig bystyremøte, eller at et politisk parti bringer forslaget fram som et nytt tekstforslag i pågående budsjettforhandlinger.

Etter litt ballkasting rundt elipseformede trebordet, kom formannskapet fram til at en underskriftskampanje med påfølgende innbyggerinitiativ kanskje er den beste fremgangsmetoden.

– Ved interpellasjon, eller som et tekstforslag i budsjettet, er jeg redd sanitietskvinnene mister sitt eget stempel på saken. Ved innbyggerinitiativ er vi forpliktet til å behandle saken etter initiativ fra dere, mente Tove Frantzen (V), Thor Magne Seland (H) og mange med dem.

Gjelder også for hannkjønn

Samtlige politikere mente initiativet og problemstillingen fra sanitietskvinnene er høyst interessant. De lyttet øre da Bente Sørbø fortalte om utfallet av gjennomførte spørreundersøkelser.

– I en av undersøkelsene ble det avdekket at 80 prosent av jentene hadde kjent på kroppspress. 70 prosent av dem mente reklame har inndirekte skyld. Ved å merke eller forby det som henges opp i det offentlige rom styrt av kommunen, er vi relativt sikre på at budskapet vil feste seg. Det vil sete i gang en tankeprosess, sier Sørbø.

På tross av at Norske Kvinners Sanitetsforening er forbeholdt nettopp kvinner, ba Thor Magne Seland (H) om at menn ikke må glemmes.

– Utfordringene er også tydelige hos menn og unge menn. De kan bli like fiksert på smal midje, breie skuldre og kraftige overarmer. Vi vet det finnes mange som bruker abnabole steroider. Mange av dem blir virkelig syke, med fare for at selvmord lurer som en konsekvens i mørket, sier Thor Mangne Seland, som forøvrig meldte seg inn som støttemedlem i sanitetsforeningen.

SKREV UNDER: Thor Magne Seland benyttet anledningen til å melde seg inn i Norske Kvinners Sanitetsforening. Erlend Kristiansen (MDG), Heidi Bjerga (Sv) og Annelin Tangen (Ap) var også blant dem som ga sanitetskvinnene støtte i sin kamp for unge kvinners helse. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...