Mener siste ord ikke er sagt i pelsdyrsaken

OMSTRIDT: Det finnes mange meninger for og mot pelsdyrnæringen. I januar gikk regjeringspartiene inn for en styrt avvikling av næringen innen 2025. Dette bildet er tatt i 2015 i en annen sammenheng. Foto: Andreas Kydland

Rogaland Bondelag håper å få Jærrådet med seg bak ønsket om å opprettholde pelsdyrnæringen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.02.2018 kl 12:23

I januar gikk regjeringen inn for å avvikle pelsdyrnæringen i Norge innen 2025.

Det har skapt mange reaksjoner landet rundt. Motstanderne jubler, mens pelsdyrnæringen fortviler.

Rogaland Bondelag har utformet et brev som er sendt til Jærrådet som består av kommunene Time, Hå, Klepp, Gjesdal og Sandnes. Jærrådet ledes av sandnesordfører Stanley Wirak.

I brevet tar bondelaget til orde for at pelsdyrnæringen bør bestå, og argumenterer med at næringen er underlagt strenge krav som fører Norge og Danmark til toppen innen dyrevelferd og dyrehelse.

– Oppdrettere fra begge land leverer kvalitetsskinn på auksjonene som er i København, Helsinki og Oslo. Begge land har et strengt regime innen dyrevelferd, interne tilsyn og tilsyn fra Mattilsynet som er uvarslet. Dyrevelferd og dyrehelse henger mye sammen. Dyrene skal aktiviseres og ha ulike objekt for aktivitet i burene. Terskelen for skade er lav, skadde dyr skal tas ut av bur og plasseres i eget bur eller avlives. Pelsoppdrettere fra land i andre deler av Europa og elles i verden har langt fra det samme strenge regimet for hold av pelsdyr. Med Stortinget sitt vedtak den 10. januar 2017 og utformingen av forskrift med bakgrunn i stortingsvedtaket, vil dyrevelferd og dyrehelse være i verdstoppen, argumenterer bondelaget for i sitt brev.

Store på pels

Rogaland er det største fylket i landet når det kommer til antall minkfarmer og minktisper. 66 av landets 125 minkfarmer ligger i Rogaland, og cirka 101.000 av landets 172.000 minktisper lever her.

Leder i Jærrådet og sandnesordfører Stanley Wirak havner dermed i en vrien situasjon når Jærrådet skal ta stilling til hva som skal stå i uttalelsen som etter planen skal oversendes regjeringspartiene.

For Arbeiderpartiet er tydelige på at de ønsker en styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Ordfører Wirak tilhører et mindretall i partiet som ønsker at pelsdyrnæringen skal bestå.

– Jeg har vært i mindretall i partiet og synes pelsdyrnæringen er en viktig næring som er viktig å ivareta og stille krav til. Sandnes er en stor kommune på pelsdyr og Jæren er et viktig område. Jeg må ha forskjellige hatter på. Som ordfører i Sandnes må jeg lytte til flertallet, og jeg tror flertallet er ganske tydelige på at vi ønsker å opprettholde næringen. Dette er noe jeg kommer til å ta opp og klarere med resten av det politiske miljøet, sier Wirak.

– Foregangsland

Personlig mener Wirak at pelsdyrnæringen er underlagt et strengt regelverk som i best mulig grad sikrer forholdene.

– Vi ser dessverre noen stygge eksempler av og til, men det gjør vi også på grisehold. Vi kan ikke gå inn for en styrt avvikling av grisehold fordi noen ikke driver skikkelig. Da må vi heller avvikle de som ikke klarer å gjøre dette. Vi står for en forsvinnende liten andel av verdensproduksjonen og er et foregangsland som kan være et gode eksempel for andre land med tanke på hvordan det kan gjøres, mener Wirak.

Selv tror han ikke siste ord er sagt om framtiden til pelsdyrnæringen.

– Det har kommet store reaksjoner fra mange i landbruksnæringen. Vi kan ikke forby alt vi ikke liker, men heller sørge for skikkelige forhold på farmene. Det har vi gode forutsetninger for, mener Wirak.

Når Jærrådet møtes, skal rådet ta stilling til om de skal gjøre et felles framstøt overfor regjeringspartiene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...