Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Godt naboskap?

Er Stavanger en lite raus storebror eller er Sandnes og Sola sutrete småsøsken?

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Svaret avhenger nok veldig av hvor du bor. Kenny Rettore fra Sandnes Høyre og Tom Henning Sletthei fra Sola Fremskrittsparti er skjønt enige om at Stavanger med ordfører Leif Johan Sevland i spissen har for mye makt i interkommunale selskaper. Sevland sitter også med for mange hatter.

De to trekker frem Forus næringspark, Greater Stavanger og Stavanger interkommunale havn som eksempler på den maktkonsentrasjonen som skaper irritasjon i kommunene rundt Stavanger. Det er ikke vanskelig å forstå kritikken. Samtidig er det viktig å stille spørsmål ved hvordan det er blitt slik.

Ordførerkandidaten for Sola Frp Tom Henning Sletthei mener mye handler om at samme parti har hatt makten i alle de tre kommunene i mange år. Det er en besnærende forklaring, hvis man representerer Ap eller Frp.

I Sandnes er det ikke bare «de andre» partiene som kritiserer Stavanger. Kenny Rettore representerer Høyre og sier ikke noe annet enn det de fleste partier i Sandnes er enige om: Stavanger har bukta og begge endene. Det er ingen grunn til å tro at det hadde vært annerledes hvis det var Ap som hadde makta i Stavanger.

Storebror Stavanger bruker sin tyngde til å få gjennom løsninger som er gunstige for Stavanger. Bomringen er et eksempel alle nabokommunene er enige om. Samtidig er det slik at kommunene rundt også nyter godt av det Stavanger bidrar med. Idrettshaller og konserthus er bare noen eksempler. Bildet er ikke svart/hvitt.

Sola har dårlige forhandlere, mener Sletthei. Det kan godt være han har rett i det. Sandnes er nok i så tilfelle i samme situasjon. Stavanger har et betydelig antall heltidspolitikere. Det har profesjonalisert stavangerpolitikerne i mye større grad enn hobbypolitikere i Sola og Sandnes. Da handler det ikke lenger bare om kjøttvekta, men også om det politiske fotarbeidet.

Kritikken fra Sandnes og Sola preller nok av som vann på gåsa i Stavanger. De har hørt det før. Kritikken er like gammel som debatten om kommunesammenslåing. Skal Sandnes og Sola komme noen vei er det på tide å skifte strategi.

I Sandnes har bystyret satset på heltidspolitikere. Vi mener det er en rimelig forventing at våre heltidsfolkevalgte nå forbedrer det politiske fotarbeidet. Et målbart suksesskriterie må da være at Sandnes får større gjennomslagskraft i de interkommunale selskapene. Det må vektlegges at det skal skje gjennom godt samarbeid med alle kommunene på Nord-Jæren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...