Venstre og pelsdyroppdrett

AVVIKLING: «Når Venstre gjekk i samarbeid med dei blåblå, måtte dei få noko igjen for det. Då undrar det meg at det var avvikling av pelsdyrhald som blei høgast prioritert,» skriv artikkelforfattaren. Illustrasjonsfoto: Jærbladet

«Har me fått ei regjering som diggar opp om reptilar og andre kjæledyr og lar pelsdyrnæringa gå dukken,» spør Birger Breiteig i dette debattinnlegget.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

DEBATT: Som tidlegare venstreveljar og medlem kan eg kanskje tillata meg å koma med nokre tankar om regjeringssamarbeidet som Venstre har gått inn i. Me veit at Lars Sponheim sa klart ifrå om at Venstre ikkje skulle ha noko samarbeid med Framstegspartiet. Etter at han gjekk av som leiar blei ikkje det rådet fylgt, og fleire har forlatt partiet av den grunn.

Men når no Venstre gjekk i samarbeid med dei blåblå, så måtte dei jo få noko igjen for det. Då undrar det meg at det var avvikling av pelsdyrhald som blei høgast prioritert. Venstre har lenge vore eit godt miljøparti, men pelsdyroppdrettarane er då ikkje nokre miljøverstingar.

Me kan vera samde om at det ikkje er bra for aktive dyr å vera innesperra i tronge bur, men slik er det også med fiskeoppdrett der fisken lever i tronge merdar. Alt husdyrhald kan ha negative sider, men det går an å gjera det beste ut av det.

Venstre har meir og meir blitt eit byparti med lite sans for det som føregår på landsbygda – (jamfør bryllupskaka til Elvestuen med ulvepynt på). Då leiaren i Rogaland Venstre for første gong var innom ein pelsdyrgard så var det ikkje så gale likevel.

Som sagt er ikkje pelsdyroppdrettarane nokre miljøsvin, men kva skal me seia om fiskeoppdrettarane då? Dei har store utfordringar når det gjeld forureining, medisinbruk og røming, for ikkje å gløyme lusa – eg hadde nær sagt – på gangen. Den blir me visst ikkje ferdig med?

Venstre skal ha all æra for det dei gjer for å nå klimamålet, og å få eit oljefritt Lofoten. No er det og på tale å forby visse typar plast (eingongsplast), og der er det mykje å ta av. Den som tar seg ein tur langs vegane på Jæren og andre stader, vil få sjå store haugar med rundballar pakka inn i fleire lag med plast. Det som før var eit supplement til fulle siloar har no for mange blitt einerådande bergingsmåte for vinterforet. Kva kan vel miljøpartiet Venstre eller MDG gjera med det?

Denne regjeringa har frigitt visse typar slangar og øgler til hobbybruk. Det er dyr som ikkje høyrer heime her i landet, og som det før var forbudt å ha. Har me fått ei regjering som diggar opp om reptilar og andre kjæledyr og lar pelsdyrnæringa gå dukken?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...