Merker markant nedgang etter bomringen

TØFT: Arvid Tjelta hos Shell (t. venstre) og Fredrik Holst hos Jærbakeren er bekymret over rekordlave tall første måneden etter at den nye bomringen trådde i kraft. De mener situasjonen i Stavangerveien er ekstra vanskelig på grunn av bommer på alle sider og etterlyser tiltak. Foto: Trond Eirik Olsen

Mens flere sentrumsbutikker har hatt oppgang etter de nye bomringene, er det bekymring hos aktører i Stavangerveien på Lura. Både Shell og Jærbakeren har opplevd en markant nedgang den siste måneden.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BOMRING: – Jeg vil ikke svartmale situasjonen, men en nedgang på 15-20 prosent er mye. Jeg kan ikke huske at vi tidligere har opplevd en liknende nedgang. Det er ingen krise så langt, men jeg må innrømme at jeg er bekymret. Vi merker at det etter de nye bommene kom på plass, har blitt mindre gjennomgangstrafikk i Stavangerveien og utviklingen er ikke akkurat optimal, sier Arvid Tjelta ved Shell-stasjonen i Stavangerveien.

Inneklemt

Sammen med Fredrik Holst hos Jærbakeren er Tjelta bekymret for at den negative utviklingen den siste måneden skal fortsette utover høsten/vinteren. I så fall kan det bli tøft.

– På en måte er vi som næringsdrivende i Stavangerveien midt i sentrum av Sandnes, men med den nye bomringen er vi også helt inneklemt.
Folk må gjennom bomringen når de kjører fra sentrum og Varatun. I tillegg må de som kommer andre veien gjennom en bomring ved Kvadrat. Det er også en bomring i Gamleveien, selv om den nok ikke berører oss i like stor grad. Dette skaper uansett vansker for oss, sier Tjelta.

– Vi er glad for at næringsdrivende i sentrum så langt ikke har merket negative konsekvenser av bomringen, men situasjonen for oss er annerledes enn de som driver i sentrum da vi ligger plassert som en øy omgitt av bommer med høye takster fra alle sider, sier Holst.

Kutt i stilling

Holst forteller at omsetningen hos Jærbakeren i Stavangerveien sank med 20-30 prosent i oktober. Dette er mye og de dårlige tallene gjør at han allerede har vært nødt til å kutte litt i en stilling.

– Det er tidlig å konkludere ennå, men det er vanskelig å se at det er noen annen årsak til nedgangen siste måned enn bomringen. Jeg er bekymret for de ansatte. Dette handler også om arbeidsplasser, sier han og fortsetter;

– Vi har vanligvis mange kunder fra Varatun og problemet er at disse nå må gjennom bomringen for å handle hos oss selv om avstanden er liten. Jeg forstår jo at folk ikke vil betale opp til 40 kroner ekstra for et horn selv om vi har lave priser.

– På Shell har vi også mange gode kunder fra Varatun og sentrum som vi ønsker å beholde, sier Tjelta og fortsetter;

– Vi er langt fra der at vi må gjøre noe med driften og vi vil som sagt avvente situasjonen, men en negativ utvikling lik den vi har hatt i oktober vil på lengre sikt vil naturlig nok kunne gi negative utslag.

– Fjern rushtidsavgiften

Tjelta tror at fjerning av rushtidsavgiften kan være et hjelpemiddel i forhold til å få bremset konsekvensene av den nye bomringen. Han håper ordfører Stanley Wirak her kan dra i trådene.

– Jeg ser ved selvsyn at det om morgenen står biler parkert i påvente av at klokken skal bli ni og slutt på rushtidsavgiften. Folk vil helst unngå å kjøre gjennom når prisene er som høyest. Samtidig ser vi at trafikken i Stavangereveien er minkende. Flere velger motorveien når de skal kjøre gjennom, sier han.

Både Holst og Tjelta håper på at kundene ikke skal forsvinne helt på grunn av bomringen og begge oppfordrer kunder til fremdeles å benytte seg av tilbudene. Begge aktørene har satt i gang markedstiltak med tilbud på varer for å se om dette kan hjelpe på fallende tall.

– Må finne løsninger

De to næringsdrivende i Stavangerveien understreker samtidig at de ikke på noen måte er ute etter å svartmale bomringer og skape sensasjonsoppslag. De taler kun på vegne av seg selv og ikke andre næringsdrivende i området, men føler at det for de som større aktører er på sin plass å gå ut og informere om situasjonen.

– Det er ikke slik at jeg vil alt som heter bompenger og bomringer til livs, men de høye takstene vil kunne medføre negative konsekvenser for det er ikke enkelt å drive når man er inneklemt av bompenger på alle kanter. Vi er i en veldig spesiell situasjon, sier Holst.

– 40 kroner for å kjøre gjennom i rushtiden er tall som nok skremmer mange vekk. Det må kunne finnes løsninger som gjør det lettere for oss å drive optimalt i forhold til bomringene, sier Tjelta.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...