Misfornøyd med barnehagesvar

NY SAK: Kjell Haavard Thrane Høie mener Sandnes kommune må gjøre mer for å øke rekrutteringen av menn til jobb i barnehagene og vil nå ta saken opp igjen i utvalg for kultur og oppvekst Foto: Andreas Kydland

Kjell Haavard Thrane Høie (V) etterlyste i forrige bystyre konkrete tiltak for å få flere mannlige ansatte i barne-
hagene. Han er misfornøyd med svaret han fikk og tar 
saken opp igjen i Utvalg for kultur og oppvekst.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BARNEHAGER: – Jeg finner det snodig at jeg får et svar fra ordføreren som sier at vi egentlig gjør det vi skal og at vi ikke kan gjøre mer når andelen menn i barnehagene faktisk går ned. Det trengs mer handlekraft og en mer framoverlent posisjon for å snu denne utviklingen, sier Thrane Høie.

Må se til suksesskommuner

Siden 2013 har andelen mannlige ansatte i barnehagene i Sandnes sunket med 1,4 prosent og er nå nede på lave 6,1 prosent. Den nasjonale målsettingen er på 20 prosent og Sandnes kommune er dårligst av de ti største bykommunene i Norge.

– Utviklingen er alarmerende. Vi ser den samme trenden i barneskolene. Her er tallet på mannlige lærere nede i 18,64 prosent og andelen er synkende, sier Thrane Høie som mener at dagens tiltak i Sandnes kommune ikke er nok.

Ordfører Stanley Wirak viste i sitt tilsvar til Thrane Høies interpellasjon i forrige bystyre, til at Sandnes kommune har dialogmøter med UiS der rekruttering av menn er et av temaene. Han viste også til at kommunen har tiltak der man prøver å fange unge gutter og menns interesse for barnehageyrket gjennom å ta inn gutter til arbeid i barnehage i arbeidsuker. Kommunen har også deltatt på rekrutteringsmesser i og utefor regionen.

– Det finnes kanskje andre, bedre tiltak enn møter med de andre kommunene i fylket når disse kommunene ligger dårlig an på statistikken over menn i barnehagene. Kanskje vi heller skulle snakket med de kommunene som har hatt en god dekning av menn i barnhagene og spurt hva de har gjort. Tromsø er et godt eksempel. Byen er omtrent lik med Sandnes i forhold til befolkningstall, men hadde i 2016 en dekning på 17 prosent menn i barnehagene, sier Thrane Høie.

Vil ha Ap med

Venstrerepresentanten håper nå å få Ap med på laget når han igjen tar saken opp politisk i utvalg for kultur og oppvekst.

– Jeg kan ikke forstå annet en at Ap vil være med på Venstres forslag om at kvalitetsplanen for barnehagene også må inneholde statistikk om menn og at vi skal følge den nasjonale målsettingen for andelen mannlige ansatte der vi også søker gode tiltak for å forbedre dette. Disse tiltakene må også tas med i kvalitetsplanen som ved neste rullering må inneholde ordene menn, kjønn og likestilling, sier Thrane Høie og fortsetter;

– Ap var med på dette da Stavanger kommune gjorde et tilsvarende vedtak bare uker før jeg tok saken opp i bystyret og jeg kan ikke se hvorfor det skulle se annerledes ut i Sandnes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...