– Mishandlet samboer grovt gjennom tolv år

JÆREN TINGRETT: En kvinne bosatt i Sandnes er gjennom flere år blitt utsatt for mishandling. Foto: Andreas Dirdal Kydland

En nå 46 år gammel mann er dømt til fengsel i to år og tre måneder for ulike typer mishandling av sin tidligere samboer.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Tiltalte erkjente i retten at han ved to anledninger har brutt besøksforbud, men erkjente ikke skyld for den lange listen av tiltalepunkter som omhandlet mishandling, vold og terror.

Fornærmede forklarte også i retten om ytterligere tilfeller hvor voldsbruken skal ha vært omfattene.

Dette er noen av tiltalepunktene mannen måtte stå til rette for:

  • Ved en anledning dunket han henne flere ganger hardt i et busskur slik at hun ble påført smerter.
  • Ved en anledning la han henne i bakken og presset fingrene hardt inn i øynene hennes så hun ble påført merker.
  • Ved en anledning slo han henne i nesen med en tallerken slik at hun ble påført et kutt i ansiktet.
  • Kort tid før fødsel av felles barn, kastet han henne ned en trapp, og tok deretter kvelertak på henne. Han dro henne inn på badet, holdt henne og dunket hodet hennes hardt i flisveggen flere ganger. Hun ble påført blåmerke på magen og kuler i hodet.
  • Ved en anledning slengte henne ned i en seng og kastet henne i et skap fordi hun ikke hadde redd opp sengen.
  • Ved en anledning låste han henne ute fra huset da hun kun var iført morgenkåpe og tøfler.
  • Ved en anledning løftet henne opp etter trusen mens hun lå i sengen, og holdt henne deretter nede i sengen. Dette skjedde foran datteren.
  • Ved en anledning klatret han opp på taket på hennes hus og prøvde å ta seg inn baderomsvinduet etter at hun hadde sagt at han ikke fikk komme til henne. Kvinnen måtte flykte fra huset. Han hoppet da på hennes bil mens hun forsøkte å komme bort fra ham.
  • Etter at hun en gang hadde hentet ham med bil, tvang han henne til å kle seg naken og nektet henne å kle på seg selv om hun frøs. Han kastet henne i bakken, satte seg så over henne og slo henne med flat hånd i ansiktet. Han truet henne med å slå med stein i hodet, og truet henne til å gå bortover veien mens han flere ganger sa han skulle kjøre på henne. Han brølte til henne, klorte henne og slo så hardt i frontruten på bilen hennes at den knuste. Kvinnen ble påført merker i ansiktet av voldsutøvelsen.

– Samlet er retten ikke i tvil om riktigheten av fornærmedes forklaring. Det er heller ikke tvil om at tiltalte har forholdt seg slik som forklart med forsett, og at handlingene utgjør mishandling etter straffeloven 1902, paragraf 219 og straffeloven 2005, paragraf 282. Det er tale om vedvarende og gjentatte krenkelser over lang tid, bestående både av alvorlige og mindre alvorlige fysiske overgrep, samt stadig og vedvarende psykisk kontroll, begrensing og terror. Blant annet hadde tiltalte såkalte «avhørstunder» med fornærmede, hvor han gikk gjennom telefonen hennes. Hun måtte gjøre rede for hvilke menn hun hadde snakket med. Av denne grunn har fornærmede flere ganger både skiftet jobb og i perioder også sluttet å jobbe for å unngå tiltaltes sjalusi og mistenksomhet. Det er med andre ord tale om et handlingsmønster og regime fra tiltaltes side, som sammen med den psykologiske bindingen og relasjonen som forelå mellom fornærmede og tiltalte, gjør forholdene til mishandling, sier slutningen.

Tiltalte ble dømt til fengsel i to år og tre måneder. Han må også betale oppreisningserstatning til fornærmede på 125.000 kroner. I tillegg kommer også skadeerstatning på 9149 kroner.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...