Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Mjølsnes nektet å gi Sander Olsen en forsonende klem

OPPGITT: Leiv-Rune Mjølsnes likte dårlig at Sander Olsen og Unge Høyre satte seg opp mot hans kumulerte plass. Her diskuterer de like etter at møtet var ferdig. Foto: Frode Olsen

Tirsdag kveld valgte Høyre hvem som skal stå hvor på sine valglister for 2019. Kabalen og kampen om de øverste plassene utspilte seg til å bli intens.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2018 kl 13:13

For å ta det siste først, så steg temperaturen til sitt toppnivå først etter at nominasjonsmøtet i Høyre var over. Vi kommer tilbake til hvordan, men etter en uvanlig lang debatt, falt de 60 stemmeberettigede til slutt ned på at Høyre skal ha seks kumulerte representanter på sin valgliste.

Disse politikerne vil mer eller mindre være sikret plass i bystyret etter valget.

Nominasjonskomiteen hadde i sitt forslag Inger Klippen og Kenny Rettore på de to første plassene. Så fulgte Bjarte Sveinsvoll Dagestad (Forsand Høyre), Leiv-Rune Mjølsnes og Solgull Klette.

I tillegg hadde komiteen gjort plass til Lisbeth von Erpecom fra Senior Høyre. Det nominasjonskomiteen hadde utelatt, var blant en representant fra Unge Høyre.

Da de seks kumulerte plassene skulle fylles med navn, ble det satt fram forslag om å bytte ut den rutinerte politikeren Leiv-Rune Mjølsnes med Unge Høyres representant, Sander Olsen. Forslaget kom fra lederen av Sandnes og Jæren Unge Høyre.

Stemmerunde

Alle i rommet stemte, og Leiv-Rune Mjølsnes fikk 37 av de 60 stemmene, og gikk seirende ut av en duell som fortonet seg som smertefull.

For da Sander Olsen like i etterkant gikk bort til Leiv-Rune Mjølsnes for å be om en forsonende klem, ble den unge representanten møtt med en kald skulder.

– Nei, jeg er ikke med på å gi deg en klem. Ikke etter dere i Unge Høyre setter mitt kandidatur opp mot deres på denne måten, sier Leiv-Rune Mjølsnes avslående.

Det hele endte opp med en lang diskusjon mellom dem to i en krok.

– Leiv-Rune er alltid er lyttende til oss i Sandnes Unge Høyre, så dette er ikke personlig ment. Samtidig kom det tydelig fram at nominasjonsmøtet vil ha kjønnsbalanse blant de seks kumulerte. Med Bjarte Sveinsvoll Dagestad som Forsand-representant, og Kenny Rettore, så var Leiv-Rune Mjølsnes den plassen vi kunne håpe på. Mjølsnes representerer heller ingen spesiell gruppe mennesker. Vi trenger å spisse de kumulerte plassene. Jeg ville gjerne komme til en forsoning i form av en samtale og en klem, men han ville ikke. Du må nesten høre med ham hvorfor, sier Olsen til Sandnesposten.

Foreslo fire pluss én

Det ble i det hele tatt veldig stor debatt da det kom til hvordan nominasjonsmøtet skulle løse dette med antall kumulerte og sikre plasser. Mange talte for å gjøre endringer. Én av dem er nåværende gruppeleder, Thor Magne Seland.

– Jeg synes seks er for mange. Mitt forslag er fire kumulerte plasser, pluss en plass til Forsand-representant, Bjarte Sveinsvoll Dagestad. I tillegg er jeg tydelig på at det må være kjønnsbalanse, sier Seland.

Han tenkte kanskje ikke over i sammenhengen at kjønnsbalansen mellom de fire eventuelt ville sette Solgull Klette og Lisbeth von Erpecom Vikse opp mot hverandre, eller at det betydde at Kenny Rettore eller Leiv Rune Mjølsnes måtte vike fra en av de sikre plassene nominasjonskomiteen hadde forespeilet dem. En ting som er sikkert, er at Seland og mange med ham, løftet kvinnene fram.

– Hadde det ikke vært fordi at vi ved forrige valg kumulerte to kvinner, så hadde vi ikke hatt kvinner representert nå. Hvis jeg ikke husker feil, så ble første kvinne valgt som nummer elleve eller tolv forrige gang, sier Seland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ØNSKER KVINNER: Inger Klippen var blant dem som vil at kvinner skal prege Høyre-politikken. Fra talerstolen ønsket hun ikke å si så mye om antall kumulerte plasser, men insisterte på at kvinner skal utgjøre halvparten av de kumulerte plassene. Foto: Frode Olsen

Magne Frøyland fra Hommersåk var en av de aller første som snakket mot nominasjonskomiteens forslag. Han foreslo i utgangspunktet fire kumulerte i den rekkefølgen som sto på listen. Altså, Inger Klippen, Kenny Rettore, Bjarte Sveinsvoll Dagestad og Leiv Rune Mjølsnes.

Forslagene haglet

Det kom i det hele tatt mange forslag til hvor mange, og hvilke som skulle kumuleres. Noen mente sju representanter, da inklusive både Lisbeth von Erpecom Vikse fra Senior Høyre og Sander Olsen fra Unge Høyre. Tre og fem kumulerte ble også debattert i rommet.

Nominasjonsmøtet endte til slutt ned på de seks politikerne som komiteen hadde innstilt på forhånd. Tanken var at resten av listen skal stilles opp i alfabetisk rekkefølge, uten prioriterte plasser.

På grunn av debatten, og på grunn av et ønske av å ha med Unge Høyre og Sander Olsen, så bestemte møtet seg for at Sander Olsen står som nummer sju på listene på den ene prioriterte plassen Sandnes Høyre likevel bestemte seg for.

Men klem av Leiv-Rune Mjølsnes fikk han ikke.

1. Inger Klippen, kumulert
2. Kenny Rettore, kumulert
3. Bjarte Sveinsvoll Dagestad, kumulert
4. Leiv-Rune Mjølsnes, kumulert
5. Solgull Klette, kumulert
6. Lisbeth von Erpecom Vikse, kumulert
7. Sander Olsen, prioritert plass på listene.

(Se hele listen under bildet)

DE SEKS: Lisbeth von Erpecom Vikse, Inger Klippen, Solgutt Klette, Bjarte Dagestad, Kenny Rettore og Leiv-Rune Mjølsnes utgjør de politikerne Sandnes Høyre prioriterer. Foto: Frode Olsen

Inger Klippen (kumulert)

Kenny Rettore (kumulert)

Bjarte S. Dagestad (kumulert)

Leiv-Rune Mjølsnes (kumulert)

Solgull Klette (kumulert)

Lisbeth von Erpecom Vikse (kumulert)

Sander Olsen (prioritert plass)

Marius Anfindsen

Milan Aran

Shirish Awasthi

Stine Birkeland

Arnljot Bjelland

Kristoffer Refsnes Bjordal

Oddny Hoftun Bjorland

Anne Grethe Brandal

Oddvar Dalane

Ann Carmen Emorsten

Sissel Vikse Falch

Magne Frøyland

Wiggo Gilje

Trond Haukelid

Kåre-Ludwig Jørgensen

Torgeir Kvalberg

Juliane Nordbø Lind

Arne Maudal

Tore Nedregaard

Harald Nedrelid

Ragnvald Nilsen

Jan Erik Norland

Jan Magnus Nyborg

Arve Oftedal

Oddvar Raugstad

Jarle Rognstad

Martin Schanche-Olsen

Sveinung Skjørestad

Guttorm Stangeland

Morten Svindland

Renate Thunem

Kåre R. Vagle

Anne Cathrin Østebø

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...