Moskusendene er hjemme igjen på Soma

FØR ANGREPET: 17 moskusender levde fredelig ved Soma Friesergård før en hønshauk angrep for halvannen uke siden. Fire ender ble drept mens mange rømte. To av rømlingene ble funnet igjen i Vågen. Foto: Privat

De to moskusendene som den siste uken har oppholdt seg i Vågen var på flukt fra en hønsehauk. Nå er de gjenforent med sin eier.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

MOSKUSENDER: – Jeg er utrolig glad for at de to endene ble funnet. Vi ble tilfeldig ringt opp av folk som hadde sett reportasjen i Sandnesposten. Min mann kastet seg i bilen og fant dem med det samme. Det var tydelig at endene kjente ham igjen for de kom mot ham med en gang. De var tydelig glade for å se igjen kjente, sier Tonje Solberg ved Soma Friesergård på Soma.

Blodig haukeangrep

Det var sist tirsdag at Sandnesposten skrev om de to tropiske endene som hadde blitt observert av fugleentusiast Frøydis Husevåg i Vågen. Husevåg, som har observert fuglelivet i Vågen de siste åtte årene, fant det merkelig at de tropiske endene, som ikke hører naturlig hjemme i norsk fauna, befant seg her. Hun mente at endene trolig hadde rømt og etterlyste eierne.

Antagelsen til Husevåg var rett og nå kan vi presentere hele historien bak rømmingen som er både blodig og dramatisk. For halvannen uke siden ble hele flokken, som bestod av i alt 17 ender, angrepet av en hønsehauk på natten. Resultatet etter angrepet var fire drepte ender og ennå flere på flukt.

– Moskusendene har bodd her fredelig i mange år og har sitt eget hus og en egen dam. Dessverre var enden ut denne natten og med is på dammen var de ekstra utsatt for angrep. Haukeangrepet skapte panikk og førte til masseflukt. Heldigvis fant de aller fleste endene veien hjem igjen når hauken var borte. De to som ble funnet i Vågen var knapt et år og for uerfarne til å finne hjem selv, sier Solberg.
Skåret i gleden nå er at det fremdeles mangler tre ender.

– Hvor disse er nå aner vi ikke, men det hadde vært greit om folk ga beskjed dersom de ser noen. Moskusendene er lett å få øye på ettersom de er mye større enn vanlig ender og varierer også i forhold til farger og utseende, sier Solberg.

Stenge inne

Solberg lover samtidig at det blir en stund til de to rømlingene igjen kan bevege seg fritt.

– Nå må de, sammen med resten av flokken, nøye seg med å være innestengt til vi er sikre på at hauken er helt borte. Vi vil ikke ha en gjentakelse av denne hendelsen, sier hun og forteller at moskusendene er blitt flotte kjæledyr for familien og således er savnet etter de som forsvant stort.

– Endene er svært tamme og kommer så snart noen roper på dem. For oss startet det med at vi fikk seks stykker, men etter hvert har de formert seg og blitt flere.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...