Sandnes+Forsand=Sant: – Nå bretter vi opp og kjører på!

LETTET: Pål Morten Borgli, Stanley Wirak og Bjarte Dagestad ga alle uttrykk for lettelse, men presiserte at de hele veien var trygge på at de skulle klare å hale den nye kommunen i land. Foto: Elin Moen Karlsen, Strandbuen

Regjeringen har onsdag morgen offentliggjort avtalen med Krf og Venstre om regionreformen og kommunereformen. I avtalen ligger blant annet et ja til sammenslåing av Sandnes og Forsand. Det vet Pål Morten Borgli og Bjarte Dagestad å sette pris på.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 23.02.2017 kl 07:47

Sandnes og Forsand får slå seg sammen. Det ble klart i en pressemelding som gikk ut fra Stortinget onsdag morgen. Sammenslåingen er en del av 39 frivillige sammenslåinger av til sammen 94 kommuner.

Dermed blir Sandnes og Forsand én kommune fra 1. januar 2020. Det er Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) glad for.

– Det er kjempebra. Det er det vi har jobbet for. Det er sånn demokratiet fungerer, og det er godt at frivilligheten slår til. Og så er det godt at Rogaland Høyre ikke fikk gjennomslag for å ødelegge for dette her, sier Wirak.

Han forteller at han stort sett har vært trygg på at utfallet skulle bli et ja.

– Frp har vært veldig klar på at de ikke ville kjøre over oss, når det er det begge kommunene ønsker, sier han.

Nå ser Wirak framover.

– Nå skal vi bygge den nye kommunen sammen. Nå skal vi få dette til. Nå håper jeg at de som var mot det ser at det blir sånn, og så jobber vi sammen framover. Det er for så vidt de fleste også sagt at de vil. Nå bretter vi opp og kjører på.

Borgli tok med kake

Wirak er i møte nå, men er ventet inn til Forsand i 13.30-tiden. Der er varaordfører Pål Morten Borgli allerede. Han har med seg kransekake for å feire kunngjøringen sammen med Forsand-ordfører Bjarte Dagestad (H).

Saken fortsetter under bildet

FEIRING: I dag tok Pål Morten Borgli (t.h) med seg kake for å feire sammen med Forsand-ordfører Bjarte Dagestad. Foto: Elin Moen Karlsen, Strandbuen

– Det er en god dag for regionen og for folk i Forsand og Sandnes, sier Borgli.

– Det har vært mye jobbing, spesielt de siste tre ukene har det vært hektisk og intensivt. Jeg er veldig glad det er ferdig og avgjort slik at vi kan se framover og jobbe med det vi skal.

Men på programmet står mer enn kake. Dagestad og Borgli skal blant annet diskutere den framtidige ferjedriften mellom Lauvik og Oanes, og en egen ferjekonsulent skal om kort tid ansettes.

– Ferjedrift er et viktig moment. Vi må jo ha kommunikasjon i den nye kommunen. Jeg ser for meg at vi på sikt også kan få gang på Espedal-Frafjord-tunnelen. Da har vi en komplett region, sier en offensiv Borgli.

– Tunnelen er høyst aktuell og skulle Gjesdal finne ut at de vil se på et samarbeid med Sandnes og Forsand er det bare å begynne å sprenge.

– Er dette en invitt til Gjesdal?

– Vi har hatt samtaler med Gjesdal. Det er ikke det vi skal bruke dagen på i dag, men på en så kjekk dag som dette skal vi være rause med naboene. Ordfører Fjeldsbø skal vite at det alltid står en dør åpen for å komme og drikke kaffe og snakke med naboene, sier Borgli.

Samferdsel og kommunale tjenester viktig for Forsand

Også for Forsand-ordfører Bjarte Dagestad (H) gir inntrykk av at det er en gledens dag, selv om også han på forhånd følte seg rimelig trygg på at det ville gå godt.

– Det har vært et enormt kjør og et tøft politisk år, sier Dagestad.

Han mener at offentliggjøringen sikrer ro til det videre arbeidet med sammenslåingen.

– Spesielt i Forsand har det vært delte meninger. Nå kan vi jobbe videre sammen mot felles mål om en slagkraftig kommune, sier Dagestad, og nevner samferdsel og tilgang på gode, kommunale tjenester som spesielt viktig.

De to kommunene har jobbet med tilnærmingen i lang tid allerede, blant annet gjennom å oppnevne en fellesnemnd, felles formannskapsmøter, og deltakelse på en seminarrekke i regi av kommunaldepartementet.

– Vi har vært framsynte og hatt disse møtene. Vi begynner å bli godt kjente, og jeg har stor tro på at dette skal bli en god sammenføyning av disse to kommunene til én, sier Dagestad.

Han presiserer at det er en ny kommune som formes, heller enn Forsand som absorberes av Sandnes.

– Vi går ikke inn i Sandnes. Det er et viktig poeng for oss, sier han, men avviser at det usymmetriske størrelsesforholdet bekymrer.

– Sandnes har vist at de er flinke til å ta vare på utkantene, og så er det opp til de forskjellige partiene å sørge for at representasjonen er spredt geografisk i kommunen. Noen har vært redde for at vi skal bli en mygg, men Sandnes har ikke vært vanskelige. Det er ingenting som tyder på at de skal endre holdning. Vi har følt oss som likeverdige helt siden de første forhandlingene, sier Dagestad, og trekker fram et annet poeng.

– Vi er minst i innbyggere, men Sandnes er 304 kvadratkilometer. Forsand er 780 kvadratkilometer. Vi dobler den nye kommunen to og en halv gang. I dét perspektivet blir vi storebror. Det gir enorme muligheter, sier han.

Negativt Krf

Ikke alle har vært like overbeviste om mulighetene som ligger i fusjonen mellom Sandnes og Forsand. Omtrent samtidig med at regjeringen og støttepartiene Venstre og Krf holdt pressekonferanse onsdag morgen, gikk det ut en pressemelding fra Krfs stortingsrepresentant Geir S. Toskedal. Toskedal og Krf mener Nye Sandnes vil stå i veien for en eventuell, ny ryfylkekommune.

– En ny kommune bestående av Forsand og Sandnes gir ikke grunnlag for en hensiktsmessig kommunestruktur i Ryfylke. Den geografiske avstanden betinger privat ferje da finansiering av dagens ferjesamband inngår i realisering av Ryfast, sier Toskedal.

Men Borgli lar ikke Toskedal helle malurt i begeret, eller for den saks skyld kakefatet.

– Det får de stå for. Det er et bredt flertall for dette på Stortinget, fastslår han.

358 kommuner

I alt ligger reformen an til å gi Norge 358 kommuner, mot dagens 426. Det vil si at nesten en tredjedel av landets befolkning vil bo i en kommune som endres som følge av reformen.

– Det er nesten hundre kommuner som har gjensidige frivillige avtaler. Det viser at lokalpolitikere fra alle partier har vist stort, lokalt lederskap. Det viser også at lokalpolitikerne ser at det er behov for sterkere velferdskommuner, sa kommunalminister Jan Tore Sanner (H) under en pressekonferanse onsdag morgen.

Negativ fylkesmann

Spørmsålet rundt sammenslåingen av Sandnes og Forsand har vært betent etter at fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa gikk imot sammenslåingen som lite hensiktsmessig. Meltveit Kleppa mente at Strand og Forsand ville være mer naturlige partnere på grunn av den geografiske nærheten. I den senere tid har også flere topper tatt til orde for å utsette en eventuell sammenslåing til etter at Ryfast har åpnet og Høgsfjordsambandet lagt ned. Dermed har det oppstått tvil om Stortinget ville godkjenne sammenslåingen.

Nå er det altså klart at regjeringen kommer til å se vekk fra fylkesmannens anbefaling, og kommer til å gå inn for sammenslåing av Forsand og Sandnes.

Det er leder i kommunalkomiteen. Helge André Njåstad (Frp), som har ledet de vanskelige forhandlingene om kommunereform og regionreform på Stortinget. Påtroppende fylkesmann i den nye trøndelagsregionen, Frank Jenssen (H), André N. Skjelstad (V) og Geir Toskedal (KrF) har også deltatt.

Statsminister Erna Solberg (H) og partilederne Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF), samt de parlamentariske ledere, har deltatt på flere «hemmelige» møter i sluttfasen.

Avtalen som ble lagt fram onsdag danner grunnlaget for stortingsforslaget kommunalminister Sanner planlegger å ta med seg til Stortinget en til sommeren.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...