Nå får kommunen selv godkjenne våpenet

LETTERE: Nye regler der kommunenes selv får bestemme kommunevåpen uten godkjenning fra Riksarkivet og regjeringen vil kunne spare både ordføreren og Sandnes kommune for mye arbeid. Sandnespostens tegner Otto Vålandsmyr illustrerte diskusjonen rundt det nye kommunevåpenet slik tidligere i høst.

Regjeringen vil fjerne dagens begrensninger når det 
gjelder utformingen av nye kommunevåpen. 
Det kan åpne for Preikestolen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.12.2016 kl 15:02

KOMMUNEVÅPEN: Det nye forslaget fra regjeringen, som nå skal ut på høring, innebærer at det i realiteten ikke lengre vil være noen begrensninger med hensyn til utformingen av nye kommunevåpen. Går forslaget gjennom betyr det at det i fremtiden vil være opp til det enkelte kommunestyre å selv bestemme hvilket kommunevåpen man vil ha. Dette betyr også at det vil bli fritt fram for Sandnes å skifte ut gauken med Preikestolen dersom det blir en sammenslåing med Forsand kommune.

Strenge føringer

Dagens regelverk krever at kommunens utkast til kommunevåpen må kontrolleres av Riksarkivet før det godkjennes av Kongen i statsråd. Føringene er stramme og innebærer eksempelvis klare restriksjoner på at det ikke er tillatt å gjengi bestemte plasser som Preikestolen, ettersom denne blir regnet som merkevare.

Førsteantikvar Tor Wedling i Riksarkivet sa tidligere i høst til Sandnesposten at Preikestolen neppe ville blitt godkjent av Riksarkivet som kommunevåpen i en ny storkommune med Sandnes og Forsand.

– Man må gjerne bruke et fjell, men dette må i så fall ikke være gjenkjennelig. Bruker man Preikestolen kan jo dette også være et motiv som brukes i logoer av andre. Vi snakker her om en merkevare og det vil være svært problematisk å bruke denne.

Også rent visuelt ville det bydd på store problemer å få visualisert et fjell i kommunevåpenet som ikke kan gjenkjennes som Preikestolen.

Styrke kommunalt selvstyre

Leder av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp), sier at det nye forslaget om fjerning av dagens begrensninger kommer som et direkte resultat av kommunereformen. Det er beregnet at over en million nordmenn i dag bor i kommuner som i 2020 blir ny. Om man baserer seg på de frivillige sammenslåingene som allerede er på plass skal det tegnes mellom 30 og 40 nye kommunevåpen.

– Vi ønsker å styrke det kommunale selvstyret og det å bestemme kommunevåpen hører etter vårt syn mer hjemme i kommunestyret enn hos kongen i statsråd, sier han.

Det nye lovforslaget fra regjeringen innebærer også at det blir fritt fram å flagge med de flaggene man ønsker fra kommunale bygninger, også ikke godkjente kommunevåpen.

Går for 
Preikestolen

Sandnes-ordfører Stanley Wirak hilser det nye vedtaket velkommen, men understreker at det aldri har vært aktuelt å gå vekk fra Preikestolen som kommunevåpen i en ny storkommune med Forsand.

– Det mest positive med dette er at de nye reglene vil kunne lette mye av arbeidet og prosessen med et nytt kommunevåpen, men vi har sammen med Forsand bestemt at Preikestolen uansett blir kommunevåpen ved en sammenslåing, sier han.

Ordføreren legger til at det mest sannsynlige blir at det ved en sammenslåing blir utlyst en kunstnerisk konkurranse omkring det nye kommunevåpenet.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...