Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Nå kommer den gamle lysekronen hjem

I MÅL: Kurt Klausen og Mari Anne Næsheim Hall kunne sist uke hente lysekronen på Hundvåg og ta med seg til Sandnes. Foto: Trond Eirik Olsen

Etter å ha vært på villspor i lang tid er gaven som konsul Christian Bjelland skjenket Sviland kapell på 1920-tallet igjen tilbake i Sandnes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

HJEMKOMST: – Dette er en gledens dag. Nå kommer lysekronen endelig tilbake til der den hører hjemme. Rett nok mangler den en arm, men ellers ser den flott ut. Jeg vet ikke hva kirken vil gjøre med den, men kroken i Sviland kapell henger der i alle fall fremdeles, sier Mari Anne Næsheim Hall som sammen med Kurt Klausen skal ha svært mye av æren for at lysekronen nå skifter adresse fra Stavanger til Sandnes.

Gave til kapell

Den gamle og staslige lysekronen har en helt spesiell historie bak seg. På 1920-tallet ble den gitt som gave av fiskehermetikkonge og konsul Christian Bjelland, som hadde sterk tilknytning til området. Bjellands mor var fra Aareskjold i Høyland der han selv også ble født. Sammen med et orgel og glassmalerier, som også ble skjenket kapellet, skal Bjelland selv ha fortalt at gaven var til minne om hans mor. Bjelland hadde også tidligere skjenket et orgel og to galssmalerier til kapellet, da i forbindelse med åpningen i 1913.

Gaven fikk i sin tid også stor medieoppmerksomhet, «Konsul Chr. Bjellands gave til Svilands kapel. Et særdeles smukt arbeide av ciselør Weltzien», kunne man lese i Stavanger Aftenblad.

Funnet på lager

Sist uke kunne Næsheim Hall og Kurt Klausen hente den gamle lysekronen på en privat adresse på Hundvåg i Stavanger. Her har lysekronen, som veier godt over 60 kilo, vært i privat eie i nærmere 15 år. Den private eieren på Hundvåg kom tilfeldigvis over lysekronen på gulvet i et brannskadd lager til et av teglverkene i Sandnes. Lysekronen skulle da kastes, men ble i stedet fraktet til et privathus der den lenge har hengt utenfor ytterdøren. Eieren fra Hundvåg har også brukt tid på å sette den i stand.

– Sannsynligvis hadde nok lysekronen blitt smeltet om. Så om ikke eieren fra Hundvåg hadde tatt den med seg fra lageret ville den nok vært tapt for alltid, sier Næsheim Hall.

Mye etterforskning

Næsheim Hall og Kurt Clausen kaller seg selv etterforskere i denne saken, og det med god grunn. Det var da Næsheim Hall for en del år tilbake jobbet med å skrive jubileumsheftet for 100-årsjublieet til Sviland kapell, at hun oppdaget at lysekronen forsvant fra kapellet under restaureringsarbeid i 1963. Etter mye etterforskning rundt forsvinningen og en artikkel i Stavanger Aftenblad meldte imidlertid eieren seg.

– Vi tok umiddelbart kontakt og hadde da håp om å kunne få kjøpt lysekronen tilbake, men eieren ville ha den selv og sette den i stand. Det har eieren også gjort, for lysekronen er i bedre stand i dag enn da jeg så den sist, sier Næsheim Hall og smiler før hun fortsetter;

– Nå har mysteriet i alle fall fått en lykkelig slutt. Jeg er glad for at eier nå har skiftet mening og vært villig til å selge den tilbake. Det er jo i Sandnes den hører hjemme. Jeg bare forstår ikke hvorfor den ble stuet vekk under restaureringen i 1963, men det blir jo et helt annet mysterium.

Glad prost

Prost Ludvig Bjerkreim er svært fornøyd med at den gamle lysekronen nå kommer tilbake til Sandnes. Han var heller ikke i tvil om at Sandnes Kirkelige Fellesråd skulle kjøpe lysekronen da han fikk en henvendelse fra Næsheim Hall.

– Lysekronen har stor historisk verdi, ikke minst med tanke på hvem som har gitt den som gave, og det er derfor greit å sikre at den nå kommer tilbake til Sandnes. Det er jo her den historisk sett hører hjemme. Nå må vi også sørge for at den blir værende her, sier han.

Bjerkreim, som får levert lysekronen denne uken, kan imidlertid ikke gi noe løfte om at den igjen vil få plass på Sviland.

– Vi kommer til å foreta en vurdering når vi får lysekronen i hus. Hvor vi skal ha den er ennå et åpent spørsmål. Jeg har så langt kun sett den på bilde der den ser flott ut, jeg håper også at vi kan finne en fin plass der den vil være godt synlig, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...