Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Nå kommer kolonihagene til Sandnes

FØRSTE STEG: I dette området på Varatun vil det neste år komme 88 hageparseller. Nå håper Martin S. Håland (SP) på at det blir første steg i en snarlig prosess mot fullverdige kolonihager i Sandnes. Foto: Trond Eirik Olsen

88 parsellhager på Varatun er første steg på veien mot fullverdige kolonihager 
i Sandnes. Nå vil kommunen gå i gang med å kartlegge aktuelle områder.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

KOLONIHAGER: – Med tanke på den urbane utviklingen som har vært i byen er det på høy tid at Sandnes også får kolonihager. Behovet er stort og jeg er glad for at kolonihager endelig kommer inn i kommuneplanen. Jeg forventer at det nå blir fortgang i prosessen, sier Martin S. Håland (Sp).

Jakter egnede områder

Håland har lenge gått i bresjen for å få kolonihager til Sandnes og er glad for at første steg på veien er tatt. Våren 2018 vil 88 parsellhager på 12 kvadratmeter stå ferdig på Varatun. Dette er rett nok snakk om mindre hageflekker uten bebyggelse, men det vil være første steg på veien mot å få fullverdige kolonihager med bygg i Sandnes.

– Det viktigste er at vi snarlig finner frem til egnede områder som ikke kommer i konflikt med eksisterende områdeplaner. Kolonihager, som også omfatter bebyggelse, er avhengig at det aktuelle området ikke er registrert som LNF-område, i så tilfelle vil dette kreve omdisponering til fridtidsbebyggelse i kommuneplanen, sier han.

Flere alternativer

Så langt har grunneiere på både Vårli og Skjæveland sendt inn søknader om bygging av kolonihager. I tillegg er kommunen i dialog med grunneiere på Hana. Kommunen har også oppmodet andre grunneiere i kommunen til å melde inn dersom de er interessert. Fristen for dette går ut 1. november.

– Det bør være mer enn nok areal å hente i kommunen og jeg håper flere grunneiere nå ser muligheten til satse på noe nytt, sier Håland.

Stor pågang

For Håland er det ekstra stort at man får fortgang i byggingen. Sp gikk både i 2011 og 2015 til valg på bygging av kolonihager i Sandnes, uten at det har skjedd noe så langt. Da Sandnesposten skrev om mangel på kolonihager i 2014 fortalte leder for fellestyret for kolonihager i Stavanger, Svein Haaland, at de opplevde stor pågang fra folk i Sandnes som ønsket plass i en av Stavangers tre kolonihager. Han uttrykte også forundring over at Sandnes ikke har kolonihager.

– Jeg synes det er trist at jeg stadig må skuffe folk fra Sandnes, men reglementet er klart. Vi kan ikke tilby folk utenfor kommunen plass, sa Svein Haaland til Sandnesposten.

– Dette er ikke godt nok og det er synd at prosessen har tatt såpass lang tid, men nå er det enstemmig politisk vilje til å få fortgang i prosessen. Det nye nå er at dette er noe som skal inn i kommuneplanen, sier Martin S. Håland og viser samtidig til at det tidligere har vært gjort forsøk på å få 50-60 kolonihager på plass i Vårli.

– Dessverre strandet dette etter at Fylkesmannen satte foten ned med begrunnelse av at dette dreide seg om et LNF-område og at kolonihager her ville bidra til å forringe flere fugle- og dyrearter. Avslaget her kom dessverre for sent til at vi fikk tid til å til å finne nye områder i den foreliggende kommuneplanen. Dessverre har det skjedd lite siden den gang, sier han.

Sentrumsnær

Håland mener det vil være vanskelig å legge de framtidige kolonihagene til sentrum, men understreker at plasseringen må være sentrumsnær.

– Det er viktig med god tilkomst, ikke minst i forhold til kollektivtrafikk. Folk må ha muligheten til å komme lett fra og til, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...