Nå ser Aibel-sjefen optimistisk på ingeniør-framtiden

OPTIMIST: - Norsk ingeniør-, prosjekt- og operatørkompetanse er i verdensklasse, sier konsersjefen i Aibel, Mads Andersen. Derfor mener han at oljesektoren har alle forutsetninger for å lykkes i fremtiden. Foto: Jan Henrik Heggebø

Konsernsjef Mads Andersen i Aibel tror bedriften har gode forutsetninger for å lykkes i tiden fremover. Optimist er også president Trond Markussen i NITO, men langtidsledigheten blant ingeniører bekymrer.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 07.12.2017 kl 12:51

NÆRING: Etter mange år med lave oljepriser og generelt lavere aktivitetsnivå hos bedrifter i olje- og gassektoren, er det nå optimisme å spore i oljebransjen. Kanskje kan 2018 bli et vendepunkt.

– Norsk ingeniør-, prosjekt- og operatørkompetanse er i verdensklasse, og vi har alle forutsetninger for å lykkes i nye markeder, selv om vi i dag ikke vet nøyaktig hvorledes disse vokser frem, sier konsernsjefen i Sandnes-bedriften Aibel, Mads Andersen.

Stor optimisme

Det er flere enn Aibel som har tro på suksess i nye markeder. I en årlig kartlegging av behovet for ingeniører, utført av NITO (Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon), kommer det frem at 42 prosent av ingeniør-arbeidsgiverne tror det generelle arbeidsmarkedet for ingeniører i Norge vil bli bedre de neste tre årene. I 2016 svarte kun 17 prosent det samme. 700 arbeidsgivere ble spurt i denne undersøkelsen.

Presidenten i NITO, Trond Markussen, mener at det er grunn til optimisme for arbeidsmarkedet, også i oljesektoren.

– Vi baserer dette på en forventning om høyere økonomisk vekst både globalt og nasjonalt fremover, slik det fremkommer i både rapporter fra OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling), fra SSB (Statistisk sentralbyrå) og regjeringen i nasjonalbudsjettet. Vi har sett en vekst i oljepris, og i nasjonalbudsjettet anslås det en volumvekst i petroleumsinvesteringene neste år.

Dette, sammen med at konkurranseevnen til norsk industri har bedret seg de siste årene gjennom magrere lønnsvekst enn mange av de landene Norge konkurrerer mot, mener NITO at vi peker i en positiv retning for arbeidsmarkedet for ingeniører fremover.

Kompetanse for fremtiden

Aibel har vært gjennom noen tøffe år, hvor de har kuttet 1300 medarbeidere grunnet krevende kapasitetstilpasninger i industrien. Nå har Aibel 3800 ansatte, hvorav 3000 arbeider i Norge. Kuttene hadde imidlertid blitt enda større og mer alvorlig uten et Sverdrup-prosjekt, mener Mads Andersen.

– Prosjektet har vært en støtdemper i denne omstillingen, men har på ingen måte vært en hvilepute for oss. Vi må fortsette forbedringsarbeidet, sier han.

Og de siste årene har det blitt gjennomført massivt forbedringsarbeid, ikke bare i enkelte bedrifter som Aibel, men i hele industrien og kollektivt mellom aktørene. Standardisering, forenkling og industrialisering har gitt økt produktivitet, høyere effektivitet og lavere kostnader.

I tillegg mener Andersen at Aibel bestitter kunnskap og kompetanse som har stor verdi for andre næringer som gir optimisme for fremtiden.

– I disse dager er havvind det beste eksempelet for oss i Aibel, hvor vi blant annet har fått være med på Statoils Hywind-prosjekt, verdens første flytende vindpark. Det er en spennende nisje som kan gi muligheter fremover, sier konsernsjefen.

Arbeidsledigheten bekymrer

Selv om presidenten i NITO er optimistisk hva gjelder ingeniørmarkedets fremtid, sitter han også på en bekymring.

I nye markeder er ingeniørkompetanse en ferskvare. Av den grunn er Markussen dypt bekymret for den voksende arbeidsledigheten blant ingeniører som har vært arbeidsledig over en lengre periode.

NITO har derfor arbeidet opp mot offentlige myndigheter for at det må settes inn spesielle tiltak for å få denne gruppen tilbake i arbeid.

– Jeg vil her spesielt peke på behovet for disse til å kunne vri sin kompetanse i retning av arbeidsgivers behov med fag på universiteter og høgskoler mens de mottar dagpenger, sier Markussen.

I tillegg oppfordrer han de unge til å velge ingeniørutdanningen.

– Den rivende teknologiske utviklingen gjør at ingeniørkompetanse blir svært viktig. Det er mange retninger å velge mellom som vil bli etterspurt i årene som kommer, blant annet innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Her er det stor etterspørsel etter flere folk allerede i dag, sier presidenten i NITO.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...