Nå skal de imponere Europa

OPPTRER: Kvinnekoret Concentus skal opptre i Berlinfilharmonien denne uken. Foto: Frode Olsen

Denne uken står Concentus på scenen i kammersalen i Berlinfilharmonien i prestisjefylt korkonkurranse med nytt verk av sandnesmannen Per Sigmund Rettedal.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2017 kl 18:19

KORKONKURRANSE: Det anerkjente koret Concentus reiser av gårde til nok en korkonkurranse, denne gang i Berlin. Korets egen dirigent, Per Sigmund Rettedal, har på bestilling fra Concentus skrevet komposisjonen Almond blossom - sign of life som urfremføres under kategorien samtidsmusikk.

– Skjerpende

– Å jobbe mot en konkurranse er veldig skjerpende, forteller dirigent Per Sigmund Rettedal.
Han har komponert musikk til diktet Almond blossom, opprinnelig skrevet av en tysk-jødisk dikter. Fred Kaan har oversett diktet til engelsk.

– Diktet ble skrevet under 2. verdenskrig. Min komposisjon ser på håpet, og kontrasten i det og det utrygge, sier Rettedal.

To kategorier

Rettedals komposisjoner Pater Noster og Wisdom skal også begge fremføres under konkurransen. Steinar Eielsens komposisjon Vandrestjerner har gjennom snart 20 år jevnlig fulgt Concentus, blant annet ble komposisjonen fremført under åpningen av Sandnes kulturhus ved Millennium 2000. Concentus tar også denne komposisjonen med seg til Berlin.

Koret deltar i to kategorier, samtidsmusikk og sakral musikk. Fire andre norske kor skal også delta i konkurransen. I 2011 var koret med i en lignende konkurranse i Italia.

Aktivt

Koret er aktivt, og før jul hadde Concentus konsert i kulturhuset med Bjørn Eidsvåg som gjesteartist. Nylig fikk prosjektleder for koret, Randi Garathun-Hansen, Kongens fortjenstmedalje for sin innsats med koret. Under konsert i Sandnes kirke nylig ble medaljen gitt til en svært overrasket prosjektleder.

– Nå ble jeg tatt fullstendig på sengen. Jeg liker å tro at jeg har kontroll, men nå ble jeg så overrasket som det er mulig å være. Jeg viste ingen verdens ting på forhånd. Slike utmerkelser er det jo kun komponister eller dirigenter som kan oppnå. Nei, dette går bare ikke an, gjentok en beveget ildsjel til Sandnesposten.

Kvinnekoret Concentus blir betraktet som et av landets beste kvinnekor, og har fleire ganger samararbeidet med komponisten Knut Nystedt. Koret har også gitt ut flere album.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...