Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Nå skal togstopp på Lura utredes

STARTSKUDD FOR TOGSTOPP: Erlend Kristensen fra Miljøpartiet de Grønne har lenge snakket varmt om å utnytte Jærbanen ytterligere med flere togstopp. Nå skal kommunen se nærmere på hva som eventuelt er mulig å få til. Foto: Andreas Kydland

Sandnes kommune vil studere muligheten for å etablere et togstopp på Lura. – Vi utnytter ikke toget godt nok i Sandnes i dag, mener Erlend Kristensen (MdG).

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2017 kl 17:55

– Neste stasjon er Lura.

Om noen år er det ikke utenkelig at Lura annonseres som neste stasjon på vei mellom Sandnes og Stavanger.

Sandnes kommune skal nemlig fram med forstørrelsesglass og kikke nøye på muligheten for å etablere togstopp på Lura. Det er musikk i ørene for MdG-politiker Erlend Kristensen som flere ganger har ytret sterkt ønske om nettopp flere togstopp.

– Det er for galt at vi bare har tre togstopp gjennom Sandnes mens Stavanger har fem. I dag dundrer toget gjennom Sandnes, uten at vi utnytter det. Toget er kollektivtransportens formel 1, sier Kristensen som senest i fjor la fram en interpellasjon for bystyret i Sandnes hvor han tok til orde for nettopp flere togstopp.

Mulighetsstudie

Debatten om togstopp på Lura har med jevne mellomrom dukket opp de seneste årene. Nå skal Sandnes kommune kikke nøyere på hva som faktisk kan være mulig å få til med tanke på et togstopp i området.

– Vi har lyst ut en tilbudskonkurranse hvor målet er å få på plass en utredningskonsulent som kan bidra til en mulighetsstudie for togstopp på Lura, forteller Gorm Kjernli. Han er kommunens prosjektleder i saken.

– En mulighetsstudie skal gi svar på om det er fysisk mulig å etablere togstopp i området og si noe om hvilket potensial et stopp vil ha, legger han til.

Store avstander

Per dags dato er det ingen togstopp mellom Sandnes sentrum og Gausel. Ifølge prosjektleder Kjernli er det en avstand på rundt fem kilometer.

– Ingen andre steder så langt nord på Jærbanen har så store avstander mellom togstoppene, sier han.

Kjernli understreker at det på ingen måte er avgjort at det skal etableres togstopp på Lura.

– Dette er en mulighetsstudie som skal gi oss kunnskapsgrunnlag for videre arbeid. Det er ikke tatt stilling til nøyaktig hvor på Lura en eventuell stasjon kan etableres, sier han.

Bybanen light

Erlend Kristensen, som er Miljøpartiet de Grønnes eneste representant i bystyret i Sandnes, er glad for at kommunen skal kikke nøyere på saken.

Han mener Sandnes har en unik mulighet til å øke passasjergrunnlaget på Jærbanen ytterligere med flere togstopp, og mener Lura er bare én av flere muligheter som bør kikkes nærmere på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LURAVIKA: I Luravika vil et eventuelt togstopp gi gode muligheter for videre ferd med bussveien. Det er imidlertid ikke tatt stilling til hvor på Lura et eventuelt togstopp vil være mest hensiktsmessig. Foto: Andreas Kydland

– Et stort spørsmål er likevel kostnadene. Jernbaneverket mener det koster mellom 250 og 350 millioner kroner å etablere et nytt togstopp på Jærbanen. Selv har jeg stor tro på at det kan gjøres for en brøkdel av prisen, alt etter hvor mye du gjør utav det, sier Kristensen som mener et 50 meters sidespor med en mindre holdeplass kan by på store muligheter.

– Med et 50 meters sidespor kunne vi fått en light-utgave av bybanen med mindre togsett som med kvartersfrekvens fraktet folk mellom flere stoppesteder enn i dag. Ved at de stanser på korte sidespor, er de ikke i veien for de andre togene som frakter folk lenger sørover. Det er jo ikke hver dag vi er avhengige av å reise til Egersund eller videre sørover, mener Kristensen.

Sykkelpotensial

Han mener det også ligger et stort potensial i å tillate at folk kan ta sykkelen med på toget, uten at det medfører ekstra kostnad.

– Da København for noen år siden gjorde det gratis for folk å ta med sykkelen på toget, opplevde de 30 prosent vekst. Hadde vi gjort det samme her, er jeg sikker på at flere hadde valgt å ta toget, mener han.

Men først og fremst gjenstår det å se hvilket svar som kommer etter mulighetsstudien av togstopp på Lura.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...