Ble dømt for falsk forklaring om angivelig voldtektsforsøk og ran: Nå smiler livet til Sabrina

ÅPEN: Sabrina Masia mener det er viktig å være åpen om psykiske lidelser. Foto: Frode Olsen

I februar 2016 anmeldte Sabrina Masia (22) to menn for ran og voldtektsforsøk. Ett år senere ble hun selv dømt for falsk forklaring. Hendelsen hadde kun funnet sted i hennes eget hode. Episoden ble et vendepunkt for henne. Nå står Sabrina fram for å hjelpe andre.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 13.07.2017 kl 11:19

PSYKISK HELSE: Siden tidlig i tenårene har livet vært beintøft for Hommersåk-kvinnen Sabrina Masia. Helt siden ungdomsskolen har hun følt at noe ikke stemmer. På det tidspunktet mistet hun to nære venner, og reagerte med nedstemthet, gråt og isolasjon. Hun raste i vekt, men maktet ikke å forklare helsesøster noe annet enn en slags pressende klump i brystet.

Les også: Sykepleier roser Sabrina for åpenheten

I ungdomsårene har den psykiske tilstanden ført kvinnen i situasjoner ingen ønsker å befinne seg i. Sabrina Masia har i perioder oppholdt seg i den svarteste potetkjelleren, hvor selvskading, alkohol og irrasjonell oppførsel regjerte. Hun satt fortapt i mørket, uten verktøy eller viten om hva som skulle til for å få orden på helsen.

Kollapset på joggetur

Den 9. februar 2016 var Masia seg i det man kan kalle en psykoselignende tilstand. Det skulle bli langt verre før livet tok en positiv retning. I en desperat situasjon klarte ikke omsorgslærlingen å holde de vonde følelsene på avstand. Like etter klokken 20.00 grep hun etter joggeskoene. Hun måtte bare komme seg ut.

Da hun passerte fotballbanen kollapset hun - og fikk blackout. Da hun kom til seg selv hadde hun kutt i leppen, og hevelser på andre deler av kroppen. Borte var bank- og busskort. Hun ringte venninnen, som stormet til åstedet med kjæresten. I og med skadene, og tap av eiendeler, fant de tre ut at Masia muligens hadde vært utsatt for et overfall, og bestemte seg for å ta med den fortumlede kvinnen til legevakten.

Saken fortsetter under bildet

FALSK FORKLARING: Politiet la ned store ressurser på å oppklare det oppdiktede overfallet. Foto: Ronny Hjertås

– Foreldrene mine kom også til sykehuset, og jeg husker at pappa spurte legen om jeg kunne ha blitt voldtatt. Den tanken festet seg forkjært. Da jeg skulle legge meg denne kvelden var jeg fryktelig syk, og i tilstanden drømte jeg, eller innbilte meg at to menn med utenlandsk opprinnelse hadde overfalt meg. Dagen etterpå var historien så sterk i mitt hode at det var dette jeg fortalte til politiet dagen etter, og gjentok flere ganger. Sett i ettertid er jeg glad for at dette skjedde, for hvis ikke hadde det skjedd noe annet. Jeg hadde kanskje ikke vært her i dag, sier Sabrina Masia åpent.

– Skremte en hel bygd

I april, med våren i anmarsj, skjønte Masia etter hvert at sin egen historie ikke stemte. I en frenetisk ryddeprosess hjemme fant hun plutselig både buss- og bankkort bortgjemt i en skuff. Desperat klippet hun dem i stykker og kastet delene rundt på forskjellige steder i distriktet med håp om at ingen skulle finne dem. Hun vurderte å aldri si noe, og istedenfor vente på en henleggelse av saken, men samvittigheten stakk henne rett i hjerteroten.

Politiet hadde også lagt ned store ressurser i jakten på overfallsmennene. Avhørene i denne perioden var mange, og Masia fikk etter hvert hjelp fra sin bistandsadvokat til å fortelle sannheten.

– Det verste var likevel at jeg hadde skremt en hel bygd. Folk gikk rundt i konstant frykt for hvem som skulle bli de neste til å bli overfalt. Jeg måtte bare si sannheten, uavhengig hvor vondt det måtte føles. En mislykket overdose spilte også inn, sier hun.

I etterkant ble Masia innlagt i to og en halv uke på psykiatrisk avdeling i Stavanger. Hun var fullstendig nedkjørt.

– Jeg har lyst å takke politiet for måten de behandlet meg på. Det samme gjelder ansatte på sykehuset. Deres reaksjonsmønster var helt avgjørende for meg. Det sammen gjelder mine nærmeste og min familie. De er uvurderlige, sier hun.

I januar ble Masia dømt til 28 dagers betinget fengsel og en bot på 5.000 kroner for å ha avgitt falsk forklaring til politiet. I retten gav hun en uforbeholden tilståelse.

Saken fortsetter under bildet

SMILER: Etter at Sabrina Masia valgte å være åpen om sin egen historie, har livet blitt lettere for henne. Foto: Frode Olsen

Vil bli vernepleier

Sabrina Masia jobber i dag som helse- og omsorgslærling. Hun har bestemt seg for å gå på høyskolen for å bli vernepleier. Det tok likevel litt tid før hun fant den riktige stien. Før hun gikk på Gand videregående hadde hun ett fryktelig år på idrettslinjen ved en skole i Stavanger-området.

Syk som hun var, brydde hun seg ikke så veldig om hvordan hun så ut. Hun var lite opptatt av kleskoder og sosial tilnærming. I tillegg hadde hun utviklet en spiseforstyrrelse som medførte vektøkning. Hun ble et offer for heftig mobbing fra medstudenter.

– Det var så ille at de sa til meg at det kanskje var til det beste at jeg gikk bort et sted for å ta mitt eget liv. I etterkant av avsløringen i saken min var det også veldig mange som rakket ned på meg. Jeg mistet mange falske venner, folk vendte meg ryggen på gaten, og mange sendte meg stygge blikk. Kommentarene på sosiale medier var også lite pene. Der var den eldre generasjonen de galneste. Noen mente jeg burde flytte fra Hommersåk, mens andre hevdet jeg fortjente å bli voldtatt på ordentlig. Vanskelig å forholde seg til er bare fornavnet, sier Masia.

Redningen

Da ting hadde roet seg vendte Sabrina den gang tilbake til klassekameratene på Gand videregående. Det var i en klassetime at lyset for alvor gikk opp.

– Vi lærte om psykose, personlighetsforstyrrelse og psykiatri. To kvinner kom til klasserommet for å fortelle om sine opplevelser. Jeg kjente meg igjen i alt de sa. I etterkant fikk jeg lov å prate med dem, og da jeg var innlagt fikk jeg diagnosen emosjonell borderline personlighetsforstyrrelse. Jeg går til behandling en gang i uken, og har lært utrolig masse, som igjen fører til at jeg mye enklere klarer å takle situasjoner. Denne behandlingen er vesentlig for at jeg skal bli frisk. Jeg har skaffet meg de riktige verktøyene. Det er veldig leit at det ikke skjedde på et tidligere tidspunkt, men i stedet for å prate med folk om hvordan jeg hadde det inni meg, så feide jeg alt under teppet med håp om at jeg skulle være friskere og bedre neste dag. Det var en dårlig taktikk, sier hun.

– Åpenhet hjelper

Da ryktene var på sitt verste valgte hun å legge ut en Facebook-oppdatering, hvor hun åpent fortalte om sin psykiske tilstand i den perioden. Det førte godt med seg.

– Det var faktisk en ungdomsskoleelev som takket meg. At jeg turde å stå fram hadde ført til at hun hadde brutt stillheten til sine nærmeste om sine følelser. I dag har hun det helt topp, og vi har faktisk litt kontakt fremdeles. Jeg har også fortalt om meg selv til skoleelever min mor er lærer for. Dette skjedde på fritiden. Også da var det flere ungdommer som åpnet seg. Spesielt en jente. Uroen hennes lyste i rommet. Etterpå smilte hun og takket for at jeg hadde satt ord på noe hun hadde inni seg, sier Sabrina.

Det er håpet om å hjelpe andre som gjør at 22-åringen vil dele sin historie. Fortielse er veldig vanlig blant unge mennesker som strever.

– Det å tørre å snakke om følelsene eller vonde opplevelser til sine nærmeste eller venner er så viktig at jeg kan ikke få sagt det tydeligere. Desto tidligere man tar bladet fra munnen, jo større er sjansene for et bedre liv. Det er bare å se på meg. På tross av utfordringene har jeg ikke mistet troen på kjærligheten og et lykkelig liv. Det er først når vi snakker om den psykiske helsen at vi tar den på alvor. Jeg har faktisk lært av dette, og jobber hardt for å bli et bedre menneske for hver dag som passerer, sier Sabrina Masia.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...