For syk til å beholde jobben på Pro-Service: Nå vekker Daniel politikerne

MÅ SLUTTE: Funksjonshemmede Daniel Melbø Nielsen må slutte i jobben på Sandnes Pro-Service da kommunen mener han er for syk og at 35 andre står i kø. Både han og moren Elisabeth Melbø fortviler. Foto: Trond Eirik Olsen

35 personer står i kø for å overta jobben til Daniel. Varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) etterlyser klare svar på hvor stort behovet for vernede arbeidsplasser i Sandnes er.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 08.06.2017 kl 03:59

VENTELISTE: – Vi må snarlig få en redegjørelse på bordet der det kommer klart fram hvem som står i dag står i kø til vernede arbeidsplasser og hvorfor. Det er viktig at vi vet hvor skoen trykker og hvor stort behovet er og kommer til å bli. Derfor har jeg nå bedt rådmannen komme med en orientering til neste formannskap, sier Borgli.

For syk for plass

Bakgrunnen for at Borgli nå tar opp saken er at funksjonshemmede Daniel Melbø Nielsen (25) nylig har fått beskjed om at han ikke lengre vil få beholde jobben hos Pro-Service. Dette fordi han etter kommunens mening er for syk og at 35 andre står i kø for å få en såkalt VTA-plass (Varig tilrettelagt arbeid).

Det var Aftenbladet som skrev om Daniel først og i saken kom det også fram at Sandnes Pro-Service i dag har 35 personer på venteliste til ATV-plass. Avdelingssjef Bjørn Kullseid hos Pro-Service uttalte her at behovet for plasser sannsynligvis er større enn det ventelisten gjenspeiler og at Pro-Service skulle ønske seg flere enn de 110 VTA-plassene man har i dag. 12 av dagens plasser disponeres av Gjesdal kommune.

Selv mener rullestolavhengige Daniel, som har muskelsykdommen Dochenne muskeldystroff, at han ennå er full kapabel til å fortsette i jobben der han tre dager i uken merker fruktkorger som sendes ut til bedrifter.

– Jobben betyr enormt mye for meg. Ikke minst sosialt. Bestekompisen min jobber her og for meg er dette den eneste muligheten jeg har til å møte andre og prate om løst og fast, sier han.

Føler frykt

Vi treffer Daniel og moren Elisabeth Melbø i leiligheten til Daniel på Lundehaugen BOAS. Elisabeth Melbø har engasjert seg sterkt i saken og har gjennom innlegg på facebook fått mange støtteerklæringer og positive tilbakemeldinger.

– Jeg synes situasjonen er trist og frykter at Daniel nå skal bli sittende alene og spille spill uten sosial kontakt med andre. På grunn av sykdommen har Daniel hatt lite venner gjennom oppveksten og nå blir han også frarøvet ennå mer, sier hun og fortsetter:

– Jeg har forstått det slik at Pro-Service har fått dårligere økonomiske vilkår etter at de har måttet legge ut mange av tjenestene på anbud, men en slik effektivisering bør ikke gå utover de mest vanskeligstilte. Daniel er gjerne ikke av de mest produktive, men det bør likevel være plass til han. Jeg spør meg ofte hvorfor det ikke kan bevilges mer penger til hjørnesteinsbedrifter som Pro-Service slik at de kan gi et fullverdig tilbud til alle som trenger det.

I følge Elisabeth Melbø er ikke situasjonen for sønnen enestående. Hun har hatt kontakt med flere foreldre som føler på mye av det samme.

– De siste års nedskjæringer på Pro-Service gjør at mange føler på frykt for hva som vil skje med deres barn. En mor fortalte meg eksempelvis at hun følte frykt for at sønnen skulle miste plassen hver gang hun så at de ringte fra Pro-Service, sier hun.

Trenger kartlegging

Borgli synes det er trist at Daniel nå mister jobben på Pro-Service, men understreker at han ikke vil ta noen stilling til hvorvidt helsetilstanden hans er god nok til å jobbe videre.

– Her er det tatt en faglig beslutning ut fra de forutsetningene bedriften har, men jeg både tror og håper at ting vil løse seg for Daniel i form av et eller annet tilbud om det ikke blir på Pro-service. Det er både trist og leit hvis han nå skal stå helt uten noe tilbud, sier han og fortsetter:

– På et mer generelt grunnlag mener jeg at det er viktig at vi har gode tilbud som sikrer at folk som faller utenfor av helsemessige årsaker og samtidig ønsker å være med slipper å sitte hjemme, sier Borgli.

Borgli vil ikke gå inn på hvorvidt det må flere kommunale midler til for å få finansiert flere VTA-plasser eller andre tilbud.

– Først må vi få en redegjørelse på bordet og få kartlagt behovet, så får vi eventuelt se på hvilke muligheter som finnes. Her må det i så fall komme en dialog mellom kommune og NAV, men det vil også være naturlig å trekke med private bedrifter, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...