Nå vil alle hete Filip

INSPIRERER: Jakob, Henrik, Filip og Gjert inspirerer på flere fronter enn bare friidrettsbanen. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Ingebrigtsen-brødrene inspirerer på flere områder. Nå har de muligens inspirert gaukene på navnefronten også.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 30.01.2019 kl 16:49

POPULÆRE NAVN: Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det mest populære guttenavnet i Sandnes i 2018 var Filip. Filip var et populært navn over hele landet i fjor, men bruken av navnet skiller seg ekstra ut for rogalandsområdet, og da spesielt i Sandnes.

- Det som er interessant her, er at navnet Filip er mye mer brukt i Sandnes enn i landet og Rogaland generelt, det må jo være en grunn til det, sier språkforsker Ivar Utne.

«Filip Ingebrigtsen-effekt»
Han forteller at kjente personer kan ha påvirkning på foreldrenes navnevalg, og hvem har vi i Sandnes? Ingen andre enn Filip Ingebrigtsen, så klart. Samtidig må det være et navn som er i tiden. Dersom en kjent person - som folk liker - har et tidsriktig navn, er sjansen stor for at bruken av navnet øker.

- Mange i Norge har valgt Filip, men jeg kan tenke meg at folk i Sandnes har valgt Filip ekstra mye fordi de har Filip Ingebrigtsen i byen sin, en aktuell og likendes kar som gjør mye bra, og som mange ser opp til. Det kan godt være at det er en «Filip Ingebrigtsen-effekt» vi er vitne til, sier Utne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En sandnesborger som er oppkalt etter Filip Ingebrigtsen, er 21 år gamle Filip Østrem. Hans navnehistorie er derimot litt annerledes.

- Jeg ble oppkalt etter Filip Ingebrigtsen før han var den Filip Ingebrigtsen vi kjenner i dag. Min mor lå på fødestuen med broren min samtidig som mammaen til Filip da hun fikk ham. Da jeg kom til verden tre år etterpå hadde ikke mamma fått navnet Filip ut av hodet, og dermed ble jeg hetende det, forteller han.

Han, i liket med Utne, er sikker på at Ingebrigtsen har noe å gjøre med den økende populariteten rundt navnet.

- Jeg kjenner ikke en eneste person som heter Filip med samme stavemåte som meg. Så at navnet plutselig har blitt det mest populære i Sandnes har nok noe med Ingebrigtsen å gjøre. Han er jo en svært aktuell person som har vært mye i mediene, og en person de fleste i Sandnes følger med på. I tillegg er det er jo et utrolig fint navn da, sier Østrem med et smil.

(Artikkelen fortsetter under faktaboksen)

Mest populære navn Sandnes 2018

GUTTER:
1. Filip & Alexander
2. Oliver
3. Markus, Henrik, Adrian, Lukas
4. William, Noah, Emil, Aksel
5. Mathias, Liam, Isak, Benjamin
6. Sander, Nikolai, Julian, Gabriel, Daniel

JENTER:

1. Sara
2. Iben
3. Julie, Ella
4. Mia, Kaja
5. Tiril, Mathilde, Live, Linnea, Emma, Emilie
6. Olivia, Nora, Mina, Lilly, Leah, Ida, Andrea

Brødrene kommer etter
Blant de mest populære navnene i Sandnes ser man også at Henrik er høyt oppe på listen. Dette navnet, i likhet med Filip, skiller seg ut ved å være mye brukt i rogalandsområdet. Det er derimot ikke like spesielt for Sandnes som navnet Filip, som soleklart troner her i forhold til andre steder i landet.

- Det kan være det samme med navnet Henrik som navnet Filip her. Det er et navn som er mye mer brukt i Rogaland generelt i forhold til andre steder i landet, sier språkforsker Ivar Utne.

Jakob er det eneste navnet fra de tre brødrene vi ikke finner på listen. Men ifølge Utne skal vi ikke se bort fra at det nettopp er hans navn som troner øverst på listen for 2019.
- Jeg tror sjansene for at det kommer flere Jakober til Sandnes i 2019 er store, sier Utne.

Sara og Iben

På jentesiden troner Sara som det mest populære navnet. Det Ivar Utne derimot legger merke til, er hvor høyt oppe på listen navnet Iben er.

- På jentesiden er det spesielt med Iben. Navnet er på 36. plass i landet, men helt oppe på 2. plass i Sandnes. Ingen andre byer har det navnet like høyt oppe, så her er det nok en grunn. Hva det kan være vet jeg derimot ikke, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...