Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Annlaug er femte generasjon rørlegger

FAMILIEBEDRIFT: Annlaug Torgersen tok fredag fagbrevet som rørlegger og blir femte generasjon som jobber i bedriften som ble etablert av tippoldefar Ingvald Martinius i 1915. Pappa og daglig leder Arne Torgersen er glad navnet videreføres i bedriften. Foto: Andreas Kydland

Fredag bestod Annlaug Torgersen (23) fagprøven og viderefører med det et familienavn med svært lange rørleggerrøtter i Sandnes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 31.08.2016 kl 20:59

– Bestått, sier Kjell Sivertsen, sjef for opplæringskontoret for rørleggerfaget i Rogaland.

Annlaug Torgersen har nettopp fått vite at hun har bestått fagprøven og kan med andre ord kalle seg rørlegger. Fagprøven fredag gikk ut på å legge opp diverse utstyr til innvendig sanitæranlegg, noe hun har gjort flere ganger tidligere som lærling.

– Nå gleder jeg meg til å ta skikkelig fatt på yrket med lønn og mange utfordringer, sier Torgersen.

Men det var ingen selvfølge at hun skulle ende opp som rørlegger. Selv om både far, farfar, oldefar og tippoldefar har bidratt til å bygge opp rørleggerfirmaet siden 1915, hadde Annlaug egentlig planer om å gjøre noe helt annet enn å jobbe som rørlegger.

– Jeg startet på lærerstudie i Bergen, men fant etter få dager ut at det ikke var det jeg egentlig ønsket. Derfor hoppet jeg av og startet i firmaets butikkutsalg i 2012. Så ble jeg lærling i firmaet året etter. Jeg har aldri følt meg presset til å bli en del av familiefirmaet, men synes det er et spennende yrke, sier hun.

– Allsidig yrke

At rørleggeryrket tradisjonelt er et typisk mannsyrke har hun ikke ofret mange tanker.

– Jeg er ikke redd for å bli skitten på hendene og hadde ikke taklet å ha en typisk kontorjobb. Dessuten er det jo en del damer i bransjen også, forteller den nybakte rørleggeren som ikke ser bort fra at hun en dag i framtiden kommer til å overta bedriften.

– Man vet aldri. Jeg er den eneste av søsknene mine som er i rørleggerbransjen, så det er ikke utenkelig at jeg en dag overtar, sier hun.

Pappa Arne Torgersen, som er fjerde generasjons rørlegger i familien, er i dag daglig leder av rørleggerfirmaet. Han er glad familienavnet videreføres i firmaet.

– Å være rørlegger er et svært allsidig yrke. At femte generasjon nå har tatt fagbrev i bedriften er svært kjekt, sier pappa Torgersen som understreker at datteren selv har valgt å gå inn i rørleggeryrket uten press.

Tøffe tider

Som så mange andre bransjer, opplever også Rørlegger Torgersen at det er tøffere tider.

– Vi har måttet redusere fra 30 til rundt 15 mann og har trangere tider nå enn tidligere. Det er mindre aktivitet på nybygg for tiden. Også på privatmarkedet merker vi at folk har bremsene mer på for tiden. Men på et tidspunkt tror vi det vil snu igjen. Vi har heldigvis mer enn én fot å stå på, sier Arne Torgersen.

Nedgangstidene var likevel ingen hindring for karrierevalget til datteren Annlaug.

– Det er ikke noe jeg har tenkt veldig mye over. På ett eller annet tidspunkt kommer det til å snu igjen, spår hun.

Rørlegger Torgersen ble startet i Sandnes i 1915 av Ingvald Martinius Torgersen som var den første rørleggeren i Sandnes. Han hadde neppe sett for seg kvinnelige rørleggere for hundre år siden.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...